Mikotoksykoza – przyczyny, objawy, profilaktyka

Mikotoksykoza to zatrucie, mogące mieć charakter przewlekły lub ostry. Chorobę wywołują toksyny pleśni, które znajdują się między innymi w obitych owocach.

Mikotoksyny (gr. mycos – grzyb, łac. toxicum – trucizna) mają szkodliwe działanie na organizm człowieka.

Grzyby pleśniowe w środowisku występują powszechnie. Znaleźć je można w zawilgoconych mieszkaniach (pod tapetami), z łatwością rozprzestrzeniają się poprzez systemy nawilżające oraz klimatyzację. Do zatrucia dochodzi jednak najczęściej po zjedzeniu skażonej mikotoksynami żywności.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czy warto wykonywać badania profilaktyczne?"

Związków trujących tego rodzaju są setki, ale blisko 20 z nich znajduje się w wysokich stężeniach w produktach spożywczych i paszach. Szczególnie niebezpieczne są toksyny wytwarzane przez grzyby pleśniowe z rodzaju Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Alternaria i Claviceps.

Grzyby pleśniowe znaleźć można w produktach, takich jak ziarna zbóż, orzeszki arachidowe, przetwory zbożowe (mąka, pieczywo), piwo, wino.

Zagrożenie dla zdrowia stanowi również zjedzenie zakażonych warzyw i roślin strączkowych oraz owoców (i ich przetworów).

1. Objawy mikotoksykozy

Symptomami zatrucia grzybami pleśniowymi są najczęściej:

  • bóle brzucha,
  • biegunka,
  • apatia, zmęczenie,
  • zaburzenia odporności organizmu,
  • zaburzenia krzepnięcia krwi.

Grzyby pleśniowe nie odpowiadają jedynie za zatrucia. Uważa się, że sa one odpowiedzialne również za rozwój alergii, chorób wątroby, chorób układu oddechowego. Dowiedziono także ich negatywnego wpływu na układ nerwowy.

Warto zaznaczyć, że nie każda pleśń jest toksyczna. Pojawienie się konkretnych jej rodzajów jest wręcz pożądane, np. w procesie produkcji serów pleśniowych.

2. Jak zapobiec mikotoksykozie?

Bardzo istotna w tym przypadku jest higiena i dbanie o jakość spożywanych produktów. Jeśli jabłko jest zgniłe choćby na niewielkim obszarze, to niestety, ale nie nadaje się już ono do spożycia. Owoc w takim wypadku jest tylko pozornie zdrowy.

Nie wolno również spożywać jogurtu, kefiru czy dżemu, na powierzchni których uwidoczniła się pleśń. I w tym przypadku produkt trzeba wyrzucić.

Należy dbać o czystość w mieszkaniu i o higienę w czasie przygotowywania posiłków. Produkty spożywcze trzeba dotykać czystymi rękoma.

Po zrobieniu zakupów, artykuły które muszą być przechowywane w chłodzie, powinny jak najszybciej znaleźć się w lodówce.

Należy również pamiętać o regularnym wietrzeniu mieszkań.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy