Mikotoksykoza – przyczyny, objawy, profilaktyka

Mikotoksykoza to zatrucie, mogące mieć charakter przewlekły lub ostry. Chorobę wywołują toksyny pleśni, które znajdują się między innymi w obitych owocach.

Jabłka z toksyczną pleśniąJabłka z toksyczną pleśnią
Źródło zdjęć: © Shutterstock
Agnieszka Gotówka

Mikotoksyny (gr. mycos – grzyb, łac. toxicum – trucizna) mają szkodliwe działanie na organizm człowieka.

Grzyby pleśniowe w środowisku występują powszechnie. Znaleźć je można w zawilgoconych mieszkaniach (pod tapetami), z łatwością rozprzestrzeniają się poprzez systemy nawilżające oraz klimatyzację. Do zatrucia dochodzi jednak najczęściej po zjedzeniu skażonej mikotoksynami żywności.

Związków trujących tego rodzaju są setki, ale blisko 20 z nich znajduje się w wysokich stężeniach w produktach spożywczych i paszach. Szczególnie niebezpieczne są toksyny wytwarzane przez grzyby pleśniowe z rodzaju Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Alternaria i Claviceps.

Alergie skórne

Grzyby pleśniowe znaleźć można w produktach, takich jak ziarna zbóż, orzeszki arachidowe, przetwory zbożowe (mąka, pieczywo), piwo, wino.

Zagrożenie dla zdrowia stanowi również zjedzenie zakażonych warzyw i roślin strączkowych oraz owoców (i ich przetworów).

Objawy mikotoksykozy

Symptomami zatrucia grzybami pleśniowymi są najczęściej:

  • bóle brzucha,
  • biegunka,
  • apatia, zmęczenie,
  • zaburzenia odporności organizmu,
  • zaburzenia krzepnięcia krwi.

Grzyby pleśniowe nie odpowiadają jedynie za zatrucia. Uważa się, że sa one odpowiedzialne również za rozwój alergii, chorób wątroby, chorób układu oddechowego. Dowiedziono także ich negatywnego wpływu na układ nerwowy.

Warto zaznaczyć, że nie każda pleśń jest toksyczna. Pojawienie się konkretnych jej rodzajów jest wręcz pożądane, np. w procesie produkcji serów pleśniowych.

Jak zapobiec mikotoksykozie?

Bardzo istotna w tym przypadku jest higiena i dbanie o jakość spożywanych produktów. Jeśli jabłko jest zgniłe choćby na niewielkim obszarze, to niestety, ale nie nadaje się już ono do spożycia. Owoc w takim wypadku jest tylko pozornie zdrowy.

Nie wolno również spożywać jogurtu, kefiru czy dżemu, na powierzchni których uwidoczniła się pleśń. I w tym przypadku produkt trzeba wyrzucić.

Należy dbać o czystość w mieszkaniu i o higienę w czasie przygotowywania posiłków. Produkty spożywcze trzeba dotykać czystymi rękoma.

Po zrobieniu zakupów, artykuły które muszą być przechowywane w chłodzie, powinny jak najszybciej znaleźć się w lodówce.

Należy również pamiętać o regularnym wietrzeniu mieszkań.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu