Miód manuka – właściwości zdrowotne i zastosowanie
Miód manuka jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru drzewa Leptospermum scoparium, który pochodzi z rodziny mirtowatych. Rośnie na terenie Nowej Zelandii oraz południowo-wschodniej Australii. Jakie właściwości ma pozyskiwany z niego miód? Jak go stosować?
1. Co to jest miód manuka?
Miód manuka jest produktem wytwarzanym z pozyskanego przez pszczoły nektaru kwiatów krzewu manuka (Leptospermum scoparium) z rodziny mirtowatych. Roślina pochodzi z Nowej Zelandii oraz południowo-wschodniej Australii. W klimacie umiarkowanym uprawiana jest jako roślina ozdobna w ogrodach i oranżeriach.
Krzew manuka jest wiecznie zieloną, miododajną rośliną osiągającą maksymalnie 2,5 metra wysokości. Nie jest wymagający. Kwitnie wiosną i latem, bardzo krótko – czasem tylko 5 dni. Jego kwiaty są drobne, białe, różowe bądź czerwone. Przywodzą na myśl róże.
2. Właściwości zdrowotne miodu manuka
Miód manuka działa korzystnie na organizm. Wykazuje właściwości:
- przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze,
- przeciwutleniające,
- przeciwzapalne,
- przeciwmiażdżycowe,
- antyoksydacyjne.
Ponadto miód manuka stymuluje układ odpornościowy i gojenie się ran, owrzodzeń, odleżyn. Obniża również ciśnienie krwi, zwiększa zaś wydzielanie żółci. Co więcej, produkt wykorzystuje się w leczeniu nowotworów. To środek wpływający na efektywność działania wykorzystywanych w terapii leków syntetycznych.
Dobroczynne działanie miodu manuka ma związek z tym, że jak każdy naturalny miód stanowi źródło substancji immunomodulujących i przeciwbakteryjnych. Charakteryzuje się przy tym większą zdolnością przeciwutleniającą.
Miód manuka, podobnie jak inne miody, składa się głównie z cukrów prostych w postaci glukozy i fruktozy, ale i wielu substancji biologicznie aktywnych, takich jak:
- metyloglioksal (MGO), powstający w wyniku dehydratacji dihydroksyacetonu (DHA), który występuje w krzewach manuka (stąd jest prekursorem dla MGO); wykazuje silne działanie przeciwko drobnoustrojom, głównie w odniesieniu do bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych,
- kwasy fenolowe (kawowy, benzoesowy, galusowy),
- leptozyna,
- flawonoidy (kwercytyna, katechina, kampeferol).
Miód manuka – jak stosować?
Miód manuka można stosować zarówno doustnie, jak i miejscowo (miód może być zarówno spożywany, jak i smarowany – nakładany punktowo na rany). Jak go jeść?
Można rozpuścić łyżeczkę lub dwie w szklance letniej wody i wypić na czczo (ciekawie smakuje z sokiem z cytrusa) lub spożyć przed posiłkiem bezpośrednio, prosto z łyżeczki.
3. Jaki miód manuka wybrać?
Miód manuka jest dostępny w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością. Oryginalny kosztuje od kilkudziesięciu do kilkuset złotych. Kupując go warto zwrócić uwagę nie tylko na źródło pochodzenia, ale i na parametr MGO. Jaki miód wybrać?
Zawartość MGO do 200+ jest dość niska, według specjalistów nie ma większego znaczenia dla zdrowia. MGO 250+ oznacza znaczące stężenie MGO, co pozwala na wzmocnienie organizmu, a i umożliwia profilaktykę chorób.
Z kolei MGO 500+ oznacza wysokie stężenie MGO. Taki miód jest polecany osobom, które zmagają się ze schorzeniami w obrębie układu pokarmowego (np. wrzody żołądka, zespół jelita drażliwego) lub cierpią z powodu trudno gojących się ran.
Miód manuka charakteryzuje się lekko gorzkim smakiem oraz aromatem określanym jako zapach wilgotnej ziemi i wrzosu. Warto jednak pamiętać, że od zawartości MGO zależą nie tylko walory prozdrowotne, ale i smakowe. Miód Manuka 500+ MGO jest ciemnobrązowy, o mocnym, ziołowym, ziemistym aromacie.
Można kupić także różne produkty z miodem manuka. To:
- syropy, cukierki z miodem manuka, herbaty,
- spraye do gardła, maści lecznicze, pastylki do ssania i aerozole stosowane w stanach zapalnych gardła, opatrunki na owrzodzenia, odleżyny, skaleczenia, poparzenia oraz rany pooperacyjne,
- mydła, żele do mycia, kosmetyki do pielęgnacji twarzy, takie jak kremy, maseczki czy żele do oczyszczania.
4. Miód manuka – przeciwwskazania, środki ostrożności i skutki uboczne
Choć miód manuka jest zdrowy, istnieją przeciwwskazania do jego stosowania. To przede wszystkim okres niemowlęctwa (tak jak i każdego innego miodu nie można go podawać dzieciom poniżej 1. roku życia) oraz alergia lub nadwrażliwość na miód lub produkty pszczele.
Ponadto produkt nie powinien być spożywany przez osoby zmagające się z cukrzycą typu 1. i 2. Wysoka zawartość węglowodanów i wysoki indeks glikemiczny sprawiają, że spożycie miodu bardzo szybko podnosi poziom glukozy we krwi. Dla diabetyków może być to niebezpieczne.
Miód manuka cechuje się dużą ilością cukrów prostych. Należy to uwzględnić w indywidualnym dobowym zapotrzebowaniu na węglowodany (co przekłada się także na kaloryczność diety). To szczególnie ważne w przypadku osób, które zmagają się z nadwagą lub otyłością bądź przestrzegają zasad diety redukcyjnej bądź z niskim indeksem glikemicznym (np. osoby, u których rozpoznano insulinooporność).
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.