Trwa ładowanie...

Miód oficjalnie stał się lekiem. Nowe zalecenia specjalistów ochrony zdrowia

Jesień to czas, w którym częściej zapadamy na różnego rodzaju infekcje, szczególnie te dotyczące górnych dróg oddechowych. Specjaliści w zakresie ochrony zdrowia publicznego z Anglii zalecają w swoich nowych wytycznych używanie miodu jako leku pierwszego wyboru przy infekcjach.

Zobacz film: "Piła wodę z miodem na czczo. Oto efekty"

1. Walka z antybiotykami

Wytyczne Narodowego Instytutu Doskonałości w Zakresie Zdrowia i Opieki Zdrowotnej (NICE) oraz Zdrowia Publicznego w Anglii (PHE) mogą niektórych zdziwić. Domowe metody leczenia, mimo że stosowane przez tysiące osób, nie cieszą się popularnością wśród lekarzy.

Do głównych wad leczenia domowego należą m.in. brak potwierdzonej skuteczności i możliwość interakcji z innymi lekami.

Brytyjskie wytyczne są konsekwencją nadużywania przez pacjentów antybiotyków. Lekarze pierwszego kontaktu przepisują je zbyt często, również wtedy, gdy taka metoda leczenia nie ma uzasadnienia. Stosuje się je nawet do złagodzenia kaszlu.

- Antybiotyki w czasie infekcji powinny być przepisywane jako ostateczność i tylko wtedy, gdy jest to infekcja bakteryjna. W innym przypadku nie będą działały na objawy choroby - tłumaczy dr Maria Misiuna-Ostasiewicz, internistka.

Na liście zaleceń znalazł się nie tylko miód, ale też dostępne bez recepty leki ziołowe z wyciągiem z pelargonii afrykańskiej.

2. Domowe sposoby leczenia

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca stosowanie miodu jako naturalnego środka na kaszel. Można go podawać dzieciom od 2 roku życia. Szczególnie polecany jest miód lipowy. Ma właściwości antybakteryjne, przeciwgorączkowe i działa wykrztuśnie.

Podobnie jak WHO, brytyjscy specjaliści od zdrowia w swoich wytycznych sugerują używanie miodu, jako leku pierwszego wyboru przy kaszlu. Często objaw ten jest przyczyną infekcji wirusowej, na którą antybiotyki nie działają. Jeśli leczenie nie przynosi poprawy, należy zgłosić się do lekarza.

- Zawsze kiedy to możliwe zalecam moim pacjentom naturalne metody leczenia. Oczywiście nie wszystkie schorzenia można leczyć domowymi sposobami, ale jeśli jest to uzasadnione polecam takie rozwiązanie. Antybiotyki powinny być dawkowane ostrożnie, nie można próbować leczyć nimi każdej infekcji - mówi internistka.

3. Właściwości lecznicze miodu

Miód od lat stosowany jest jako środek o działaniu zdrowotnym. Badania przeprowadzone przez naukowców z Charles Sturt University w Australii, wykazały, że miód ma działanie antybakteryjne. Szczególnie skuteczny jest w zwalczaniu szczepów E.coli i salmonelli. Antybakteryjne właściwości zawdzięcza zawartości nadtlenku wodoru, który powstaje podczas syntezy pyłku kwiatowego. Miód przyspiesza gojenie ran, wykorzystywany może być również w leczeniu dolegliwości żołądkowych.

Sprawdza się też jako środek łagodzący nocny kaszel u młodych osób. Naukowcy z Shahid Sadoughi University of Medical Sciences przeprowadzili badanie wśród 139 dzieci w wieku od 2 do 5 lat. Ich obserwacje wykazały, że przyjmowanie miodu powoduje złagodzenie nocnego kaszlu porównywalne ze stosowaniem dekstrometorfanu i difenhydraminy, czyli substancji hamujących kaszel. Miodu nie wolno podawać jednak dzieciom poniżej pierwszego roku życia.

Miód jest też dobry dla sportowców. Z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Memphis wynika, że woda z miodem pita przez sportowców sprawia, że mają lepsze wyniki w testach wytrzymałościowych, niż osoby pijące wodę z glukozą.

4. Dla kogo antybiotyki?

Jak wspomniała pani doktor, nie dla każdego leczenie domowymi sposobami jest dobre. Antybiotyki w celu złagodzenia kaszlu podaje się osobom z przewlekłą chorobą płuc i stosującym leki immunosupresyjne lub kortykosteroidy. Do grupy pacjentów, u których powinno stosować się antybiotykoterapię należą też wcześniaki i osoby po 65. roku życia, u których rozwinęła się cukrzyca lub choroby serca.

Miód znany jest ze swoich właściwości leczniczych, ale przede wszystkim jest środkiem spożywczym. W artykule opublikowanym w ''Gazecie Farmaceutycznej'' czytamy, że miód nie wykazuje silnego działania farmakologicznego, ale regularnie spożywany działa wzmacniająco i odżywczo na organizm.

Warto więc sięgać po niego częściej niż tylko w czasie choroby.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.