Trwa ładowanie...

Mole spożywcze – charakterystyka, skąd się biorą, domowe sposoby

Mole spożywcze to szkodniki, z którymi każdy z nas na pewno miał do czynienia. Niestety, nawet jeżeli dbamy o porządek i regularnie spożywamy zakupione produkty, mogą się one znaleźć w naszym domu. Skąd biorą się mole spożywcze? Jak można się ich pozbyć z naszego domu?

Zobacz film: "Sposoby na mole spożywcze"

spis treści

1. Co to są mole spożywcze?

Mole spożywcze, a właściwie omacnica spichrzanka to niewielkie motyle nocne. Mają ok. 1 cm długości. Rozpiętość skrzydeł mola spożywczego to ok. 14-18 mm. Skrzydła mola spożywczego są niejednolite. Na górze jasne, przez środek ciemniejszy pasek, a końce skrzydeł brunatno-brązowe.

Larwy moli spożywczych żerują w suchych produktach takich jak mąka, ziarna, kasze, cukier, makaron, herbata czy musli. Mole spożywcze możemy spotkać także w bakaliach i słodyczach. Mole spożywcze zalęgają się w produktach i zanieczyszczają produkty, które spożywamy. Jak poznać, że w naszej kuchni zalęgły się mole spożywcze? W słoikach i opakowaniach dostrzeżemy cienką przędzę.

Sprawdzone środki na insekty
Sprawdzone środki na insekty

Insekty to prawdziwa zmora w wielu domach. Można poradzić sobie z nimi za pomocą środków chemicznych...

zobacz galerię

2. Skąd się biorą mole spożywcze?

Skąd biorą się mole spożywcze? Najczęściej jaja lub larwy moli przynosimy w produktach ze sklepu. Samica składa od 40 do 400 jaj. Gąsienice wykluwają się po ok. 8 dniach. Zanim larwa przeobrazi się w motyla może minąć od 13 do 288 dni. Wszystko zależy od warunków jej bytowania. Larwy potrafią przegryźć foliowe opakowania.

Mole spożywcze są odporne na niskie temperatury. Potrafią przetrwać w nieogrzewanych pomieszczeniach. mole spożywcze są obecne w piekarniach i młynach. Bardzo często mole zalęgają się w magazynach i w sklepach, z których przynosimy je do domu.

Zobacz też:

Mole spożywcze są odporne na niskie temperatury
Mole spożywcze są odporne na niskie temperatury (123rf.com)

3. Jak pozbyć się moli spożywczych

Jak pozbyć się moli spożywczych? Przede wszystkim trzeba wyrzucić wszystkie te produkty, w których mogą znajdować się jaja i larwy. Zakażone produkty rozpoznamy po pajęczynkach wewnątrz opakowań.

W momencie kiedy opróżnimy już szafki z zanieczyszczonych produktów musimy je dokładnie umyć. Możemy użyć do tego detergentów lub wody z octem. Pojemniki, w których nie znaleźliśmy larw trzeba dokładnie przetrzeć. Nie powinniśmy przetrzymywać otwartych mąk i kasz. Najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Mole spożywcze nie lubią różnych zapachów. Jednym z nich jest ocet. Mole spożywcze nie znoszą także aromatu goździków, liści laurowych, mięty, cytryny, pomarańczy a także wanilii. Na podstawie tych zapachów możemy stworzyć własne pułapki na mole spożywcze. Można skorzystać także z gotowych pułapek, które zawierają feromony. Mole przyklejają się do takiej pułapki i nie mogą przedostać się do kolejnych produktów, w których mogłyby złożyć jaja.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.