Mole spożywcze - skąd się biorą, domowe sposoby, mole a choroby
Mole spożywcze to szkodniki, z którymi każdy z nas na pewno miał do czynienia. Niestety, nawet jeżeli dbamy o porządek i regularnie spożywamy zakupione produkty, mogą się one znaleźć w naszym domu. Skąd biorą się mole spożywcze? Jak można się ich pozbyć?
1. Czym są mole spożywcze?
Mole spożywcze, a właściwie omacnica spichrzanka, to niewielkie motyle nocne. Mają ok. 1 cm długości. Rozpiętość skrzydeł mola spożywczego to ok. 14-18 mm. Skrzydła mola spożywczego są niejednolite, na górze jasne, przez środek ciemniejszy pasek, a końce brunatno-brązowe.
Larwy moli spożywczych żerują w suchych produktach takich jak mąka, ziarna, kasze, cukier, makaron, herbata czy musli. Mole spożywcze możemy spotkać także w bakaliach i słodyczach. Jak poznać, że w naszej kuchni zalęgły się mole spożywcze? W słoikach i opakowaniach dostrzeżemy cienką przędzę.
2. Mole spożywcze mogą być przyczyną poważnych chorób
Obecność moli w żywności budzi obrzydzenie, ale najczęściej zauważamy dopiero dorosłe osobniki. Tymczasem ich pojawienie się w produktach, które spożywamy może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Naukowcy z Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie odkryli, że na larwach i dorosłych molach są obecne liczne szczepy bakterii, grzyby pleśniowe a także grzyby drożdżopodobne.
Badania prowadzone przez dr Agnieszkę Chruścikowską pokazały, że wiele obecnych na molach szczepów bakterii i grzybów wykazywało lekooporność na antybiotyki i inne chemioterapeutyki.
Autorka badała dorosłe motyle i ich larwy, łącznie poddała anlizie 1304 osobniki dorosłe i 154 larwy. Jej zdaniem spożywanie żywności zanieczyszczonej owadami lub fragmentami ich ciał nie jest obojętne dla naszego zdrowia.
Chorobotwórcze bakterie i grzyby znajdujące się na ciele tych owadów mogą powodować alergie, a nawet prowadzić do problemów pokarmowych. Wśród wykrytych bakterii autorka pracy doktorskiej odkryła obecność m.in. Plodia interpunctella szczepów Enterococcus faecalis, Escherichia coli i Klebsiella oxytoca.
Dr Chruścikowska wyjaśnia w opisie badania, że "bakterie te mogą powodować ropnie, groźne zakażenia dróg moczowych, dróg żółciowych oraz zapalenie wsierdzia, szczególnie u osób z obniżoną odpornością". Co więcej, jak dodaje autorka: "infekcje bakterii fekalnych są trudne do leczenia ze względu na występowanie szczepów lekoopornych".
Pałeczki Escherichia coli mogą być groźne zwłaszcza w u osób z obniżoną odpornością. Mogą powodować zakażenia dróg oddechowych, układu moczowego, ciężkie biegunki u dorosłych i dzieci, a nawet mogą być przyczyną posocznicy.
Zdaniem dr Agnieszki Chruścikowskiej mole spożywcze mogą też wywoływać reakcje alergiczne. Odpowiedzialność w tym wypadku ponoszą m.in. zakażenia grzybami z rodzaju Penicilium.
3. Skąd biorą się mole spożywcze?
Najczęściej jaja lub larwy moli przynosimy w produktach ze sklepu. Samica składa od 40 do 400 jaj. Gąsienice wykluwają się po ok. 8 dniach. Zanim larwa przeobrazi się w motyla może minąć od 13 do 288 dni. Wszystko zależy od warunków jej bytowania. Larwy potrafią przegryźć foliowe opakowania. Mole spożywcze są odporne na niskie temperatury. Potrafią przetrwać w nieogrzewanych pomieszczeniach.
Zobacz też:
4. Jak pozbyć się moli spożywczych?
Przede wszystkim trzeba wyrzucić wszystkie te produkty, w których mogą znajdować się jaja i larwy. Zakażone produkty rozpoznamy po pajęczynkach wewnątrz opakowań. W momencie kiedy opróżnimy już szafki z zanieczyszczonych produktów musimy je dokładnie umyć.
Możemy użyć do tego detergentów lub wody z octem. Pojemniki, w których nie znaleźliśmy larw trzeba dokładnie przetrzeć. Nie powinniśmy przetrzymywać otwartych mąk i kasz. Najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętych, szklanych pojemnikach.
Mole spożywcze nie lubią różnych zapachów, między innymi octu, goździków, liści laurowych, mięty, cytryny, pomarańczy, a także wanilii. Dobrym rozwiązaniem jest również użycie pułapek na mole spożywcze.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.