Na czym polega fenomen zielonej kawy? Czy faktycznie odchudza?
Nawet 0,5 kilograma mniej w ciągu tygodnia, a także bardziej nawilżona i jędrniejsza skóra. Zalety picia zielonej kawy są naprawdę obiecujące, a wszystko to zasługa ominięcia procesu palenia ziaren.
W tym artykule:
Kawa o wielu zaletach
Kawa staje się istotnym przedmiotem badań naukowych. Kolejne analizy przekonują o pozytywnym wpływie kawy na zdrowie i zachęcają do regularnego jej picia. Okazuje się, że zdrowsza od czarnej jest kawa zielona, która z roku rok zyskuje coraz więcej sympatyków.
Zdaniem ekspertów systematyczne picie zielonej kawy może przyczynić się do obniżenia ryzyka rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. Korzystne działanie tego rodzaju kawy wynika m.in. z wysokiej zawartości kwasu chlorogenowego, czyli związku chemicznego należącego do rodziny polifenoli. Ten cenny związek występuje w naturalnej postaci właśnie w ziarnach kawy, pokrzywie oraz yerba mate. Czym właściwie jest zielona kawa i jakie ma właściwości?
Zielona kawa - charakterystyka
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Na rynku dostępna jest kawa w ziarnach, mielona, rozpuszczalna, którą parzymy w ekspresie, zaparzarce lub bezpośrednio w kubku - to kwestia indywidualnych upodobań. Niezależnie od tego, czy pijemy małą czarną, czy też kawę z dodatkiem mleka, wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez tego zastrzyku energii.
Na tle wszystkich kaw wyróżnia się jednak kawa zielona, która w przeciwieństwie do pozostałych nie jest poddawana obróbce termicznej. Ziarna zielonej kawy, pozyskiwane z kawowca, oczyszcza się jedynie z łusek nasiennych podczas procesu ekstrakcji.
W efekcie powstają twardsze ziarna niż te palone, a to ważna informacja dla osób, które samodzielnie mielą kawę w domowym młynku. Zielonej kawy lepiej w nim nie mielić, ponieważ może ona zniszczyć młynek. Zdecydowanie bezpieczniejsze będzie użycie moździerza. Można oczywiście kupić zieloną kawę w zmielonej formie lub poprosić w sklepie o zmielenie jej przed zakupem. Zielona kawa występuje również w postaci ekstraktu, olejku i w tabletkach.
Zielona kawa – skład
Zielona kawa doceniana jest za wiele cennych właściwości prozdrowotnych. 100 g tego produktu zawiera 14 kcal, z czego 3,3 g to węglowodany, znajdują się tam również: białko, tłuszcze i błonnik pokarmowy.
W składzie znajduje się też wiele witamin z grupy B - B2, B1, B12 oraz kwas foliowy, kwas pantotenowy, kwas salicylowy a także składniki mineralne - m.in. magnez, wapń, żelazo, potas, sód, miedź, fosfor i cynk. Zielona kawa jest źródłem kofeiny, zatem dodaje energii – zawiera taką samą dawkę kofeiny co kawa czarna, zatem równie mocno pobudza.
W jej składzie znajduje się także wysoka ilość kwasu chlorogenowego, który wykazuje pozytywny wpływ na odchudzanie – i to właśnie ten rodzaj kawy jest szczególnie polecany osobom dbającym o linię. Jak konkretnie zielona kawa wpływa na redukcję wagi?
Zielona kawa a odchudzanie
Zielona kawa słynie głównie z odchudzającego działania. Zdaniem ekspertów skutecznie wspiera proces odchudzania, jeśli regularnie się ją stosuje. Na temat tych właściwości jako jeden z pierwszych wypowiedział się doktor Oz, prowadzący popularny amerykański program telewizyjny pt. "Doktor Oz radzi" (ang. The Dr. Oz Show). W produkcji typu talk-show doktor wypowiadał się na temat prowadzenia zdrowego stylu życia. Według niego obecność kwasu znajdującego się w niepalonych ziarnach kawy wpływa na zmniejszenie ilości przyswajanych przez organizm cukrów. To zaś wzmaga sięganie przez organizm do zapasów w postaci tkanki tłuszczowej.
Oz opowiedział również o wynikach swojego eksperymentu, w którym wzięły udział 2 grupy badawcze. Pierwsza grupa kobiet przyjmowała tabletki z zieloną kawą, druga tabletki z placebo. Dokonana po upływie dwóch tygodni analiza wykazała, że u pań należących do pierwszej grupy odnotowano spadek 1 kilograma na wadze, zaś u pań z drugiej grupy waga się nie zmieniła.
Badanie wykazało, że regularne spożywanie zielonej kawy może pomóc w redukcji wagi - 0,5 kilograma w tydzień bez podejmowania dodatkowych działań i wyrzeczeń. To okazały wynik, patrząc na to w dłuższej perspektywie czasowej. Po 3 miesiącach stosowania takiego nawyku możemy liczyć na 6 kilogramów mniej. Jedni mogą powiedzieć, że nie są to spektakularne efekty odchudzania, ale w rzeczywistości takie tempo odchudzania jest jak najbardziej polecane. Zbyt szybka utrata wagi może bowiem powodować niekorzystny efekt jojo.
Inne właściwości
Zielona kawa to jednak nie tylko właściwości odchudzające, wynikające ze zmniejszenia przyswajania cukrów w przewodzie pokarmowym. Inną zaletą tego produktu jest pozytywny wpływ na zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi i obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Ma ona również działanie przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe oraz antyoksydacyjne, dzięki czemu chroni organizm przed wieloma chorobami, wywołanymi przez wolne rodniki.
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.