Nadmiar białka w diecie może być szkodliwy. Od dziś zastanów się dwa razy zanim sięgniesz po dodatkową porcję
Służy do budowy tkanek i narządów, syntezy hormonów i enzymów oraz wspiera układ odpornościowy. Białko pełni w naszym organizmie ważną rolę. Jednak zbyt duża ilość tego składnika w diecie może mieć też negatywne skutki. Dieta wysokobiałkowa w najgorszym wypadku może doprowadzić do uszkodzenia nerek i zwiększyć prawdopodobieństwo raka.
W tym artykule:
Rola białka w organizmie
Białko jest kluczowym makroskładnikiem odżywczym. Buduje mięśnie, enzymy, hormony i wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. W zależności od stylu życia i stanu zdrowia, zapotrzebowanie na białko może się różnić, ale ogólne zalecenie dla zdrowych dorosłych to ok. 0,8 g białka na kilogram masy ciała dziennie.
Dieta wysokobiałkowa – na czym polega?
Diety wysokobiałkowe zyskały popularność dzięki ich skuteczności w krótkoterminowym odchudzaniu. Polegają na zwiększeniu podaży białka (nawet 1,6–2,2 g/kg masy ciała) i jednoczesnym ograniczeniu węglowodanów. Dzięki temu przyspieszają uczucie sytości i zmniejszają apetyt, ale długofalowe skutki mogą być mniej korzystne.
Brzydki oddech
Nieprzyjemny zapach z ust fachowo nazywany jest halitozą. Duża ilość białka dostarczanego do organizmu przy jednoczesnym ograniczeniu węglowodanów powoduje, że organizm zaczyna pozyskiwać energię z tłuszczu nagromadzonego w tkankach i białek. To proces tzw. ketozy.
Dieta a udar mózgu. Niepokojące wyniki badań
Zdecydowanie jest to korzystne zjawisko dla wszystkich, którzy walczą o mniejsze cyfry na wadze. Proces ma jednak nieprzyjemne konsekwencje, powoduje, że z naszych ust wydobywa się brzydki zapach. Co gorsze, trudno go pokonać nawet poprzez częstsze mycie zębów.
Problemy z nerkami
Dostarczanie do organizmu zbyt dużych ilości białek może mieć negatywny wpływ na nerki. Wszystkiemu winny jest azot, który jest dostarczany do organizmu przez wysokobiałkowe produkty. Zbyt duże ilości tego pierwiastka nadmiernie obciążają nerki.
W dłuższej perspektywie spożywanie dużej ilości potraw białkowych może doprowadzić do bólu nerek, a nawet do uszkodzenia tego narządu.
Odwodnienie
Nadmiar białka, a w konsekwencji nadmiar azotu w organizmie, prowadzi do odwodnienia organizmu. Jeśli zdecydowałeś się na dietę wysokobiałkową, pamiętaj by jednocześnie pić dużo wody. Najlepiej 0,5-1 l więcej niż wcześniej.
Dna moczanowa
Dna moczanowa to choroba reumatyczna, spowodowana odkładaniem się w tkankach kryształów moczanu sodu. Charakterystycznym objawem są silne bóle stawów. Do jej rozwoju może się przyczynić nadmiar azotu w organizmie, a pierwiastek jest dostarczany wraz z produktami wysokobiałkowymi.
Konsekwencje to produkcja nadmiernej ilości kwasu moczowego, który może zalegać wokół stawów palców u nóg.
Nudności
Produkty wysokobiałkowe na ogół zawierają niewiele błonnika. Duża ilość mięsa i jajek w diecie może wywoływać uczucie ciężkości, niestrawność, a nawet nudności. Warto zatem uzupełniaćThe New Englanf Journal of Medicine; dietę wysokobiałkową warzywami bogatymi w błonnik, np. brokułami, jarmużem, cukinią, siemieniem lnianym.
Białko skraca życie?
Część badaczy twierdzi, że spożywanie w nadmiernych ilościach białka zawartego w produktach zwierzęcych zwiększa ryzyko raka. Badania kalifornijskich naukowców pokazały, że osoby sięgające często po mięso i sery przed 65 rokiem życia mają 74 proc. większe szanse na raka i przedwczesną śmierć, niż osoby unikające tych produktów.
Dietetycy są zgodni: wszelkie skrajności nie służą naszemu organizmowi. Najlepsza dieta, to taka, która dostarcza organizmowi odpowiedniej ilości wszystkich składników odżywczych. W przypadku białka organizm potrzebuje dziennie ok. 0,8 g tego składnika na kg masy ciała.
Ile białka to za dużo?
Dla większości osób bez chorób przewlekłych bezpieczna górna granica spożycia białka to 2 g/kg masy ciała dziennie. Sportowcy wyczynowi mogą przekraczać tę wartość, ale pod kontrolą dietetyka.
Wg zaleceń WHO spożycie białka to 0,83 g/kg mc dziennie dla dorosłych w stanie zdrowia (dla większości dorosłych to 50-70 g dziennie).
Źródła: 1. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, 2. Cell Metabolism; 3. The New Englanf Journal of Medicine.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.