Trwa ładowanie...

Najczęstsze błędy przy podawaniu insuliny

 Sylwia Stachura
20.07.2017 19:37
Najczęstsze błędy przy podawaniu insuliny
Najczęstsze błędy przy podawaniu insuliny

Na rynku farmaceutycznym ciągle pojawiają się nowości przeznaczone dla osób zmagających się z cukrzycą. Podawanie insuliny nie należy do przyjemnych czynności (konieczność wstrzykiwania jej pod skórę), więc chodzi tu przede wszystkim o zwiększenie komfortu przyjmowania leku przez diabetyków. Niestety, część osób popełnia pomyłki przy iniekcji insuliny, czego konsekwencją może być ból, zakażenia oraz reakcje skórne. Jakie są najczęstsze błędy przy jej podawaniu?

spis treści

1. Brak dezynfekcji

Eksperci są podzieleni, czy należy dezynfekować miejsce wkłucia, ale są zgodni co do jednego – zanim przystąpisz do zastrzyku, umyj ręce ciepłą wodą z mydłem. W domu możemy przemyć miejsce wkłucia wodą albo użyć gazy nasączonej alkoholem, a następnie dokonać iniekcji. Przebywając w szpitalu, należy bezwzględnie dezynfekować skórę – nie brakuje tam bakterii i wirusów, które mogą wywołać stany zapalne, jeśli wcześniej nie oczyścimy odpowiednio miejsca wstrzyknięcia. Dla własnego bezpieczeństwa lepiej zastosować się do podstawowych zasad higieny i uniknąć możliwych powikłań.

2. Jednorazowe igły wielokrotnego użytku

Chociaż już sama nazwa igieł jednorazowych mówi sama za siebie, bardzo wielu pacjentów stosuje je kilkakrotnie. Niestety, wiąże się to z wieloma przykrymi dolegliwościami. Już po jednym zastosowaniu igła tępi się oraz wykrzywia, czego nie widać gołym okiem, a przez to kolejne iniekcje są bardziej bolesne. Stosowanie wygiętych igieł może też skutkować pojawianiem się siniaków oraz ran szarpanych skóry, które zwykle trudno się goją, sprawiają ból i pozostawiają blizny na naskórku.

Zobacz film: "Wpływ cukrzycy na libido"

Poza tym należy pamiętać o jeszcze jednej bardzo ważnej kwestii – na igle może się zbierać brud i bakterie, które naturalnie bytują na naszej skórze. Jeśli pozostawimy używaną igłę w opakowaniu, to mikroorganizmy będą miały czas się rozmnożyć. Przy ponownym zastosowaniu tej samej igły automatycznie przeniesiemy bakterie do miejsca wkłucia. Rodzi to poważne zagrożenia – w miejscu wstrzyknięcia może dochodzić do nadkażenia bakteryjnego, stanów zapalnych oraz owrzodzeń, które wymagają konsultacji ze specjalistą i podjęcia leczenia.

Prawidłowe stosowanie igieł to bardzo ważny element podawania insuliny, którego nie należy lekceważyć. Zachowując higienę i aseptyczność, dbamy o własne bezpieczeństwo i komfort – możemy uniknąć bólu oraz infekcji. Po każdym użyciu igłę należy wyrzucić, a do kolejnego wkłucia użyć nowej, sterylnej igły.

3. Problematyczne miejsce wkłucia

Wybór miejsca iniekcji ma ogromne znaczenie, ponieważ może ułatwiać lub utrudniać wchłanianie insuliny. Lekarze zalecają, aby wstrzykiwać insulinę w tkankę podskórną na brzuchu, udach, ramionach lub pośladkach. Należy dobrać miejsce wkłucia do rodzaju insuliny. Przy insulinie szybko działającej najlepiej robić wstrzyknięcia w brzuch, a przy długo działających najczęściej poleca się wkłucie w udo. Ważne jest również to, by wkłucia dokonywać podskórnie, a nie domięśniowo.

Istotną kwestią jest również zmiana miejsca wkłucia. Co to oznacza? Podawanie insuliny wciąż w to samo miejsce może wywołać zmniejszenie wchłaniania się leku oraz tworzenie podskórnych zgrubień. Korzystnie jest więc zmieniać miejsca wkłucia i wykonywać iniekcje nie tylko w brzuch, ale również w ramię, pośladek czy udo.

4. Iniekcja insuliny a pora posiłku

Przyjmowanie insuliny wiąże się z opanowaniem umiejętności iniekcji, ale również dostosowaniem się do zaleceń dotyczących jedzenia posiłków. Dostarczenie odpowiedniej dawki glukozy w trakcie działania insuliny jest kluczowe dla zdrowia. Każdy pacjent przyjmujący insulinę musi wiedzieć, kiedy lek zacznie działać i po jakim czasie nastąpi szczyt działania. Pory i wielkość posiłków powinny być dopasowane do rodzaju insuliny, dlatego należy wspólnie z lekarzem opracować plan żywienia. Dzięki niemu będziemy w stanie kontrolować poziom glukozy we krwi i utrzymywać go na odpowiednim poziomie, a w ten sposób unikniemy hiperglikemii lub hipoglikemii.

Podawanie insuliny na początku może budzić strach, jednak z czasem pacjenci nabierają wprawy i pewności. Należy zawsze stosować się do zaleceń, które powstały po to, by zwiększyć komfort życia diabetykom. Warto też zaopatrzyć się w produkty, które z pewnością będą pomocne w przypadku podawania insuliny. Są to np. nakłuwacze automatyczne wielorazowego użytku, lancety jednorazowe oraz igły do wstrzykiwaczy. Odpowiednie produkty oraz podstawowe zasady podawania insuliny zwiększają bezpieczeństwo leczenia, a przy tym są proste w zastosowaniu i pozwalają uniknąć typowych błędów.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze