Najczęstsze błędy przy podawaniu insuliny
Na rynku farmaceutycznym ciągle pojawiają się nowości przeznaczone dla osób zmagających się z cukrzycą. Podawanie insuliny nie należy do przyjemnych czynności (konieczność wstrzykiwania jej pod skórę), więc chodzi tu przede wszystkim o zwiększenie komfortu przyjmowania leku przez diabetyków. Niestety, część osób popełnia pomyłki przy iniekcji insuliny, czego konsekwencją może być ból, zakażenia oraz reakcje skórne. Jakie są najczęstsze błędy przy jej podawaniu?
W tym artykule:
Brak dezynfekcji
Eksperci są podzieleni, czy należy dezynfekować miejsce wkłucia, ale są zgodni co do jednego – zanim przystąpisz do zastrzyku, umyj ręce ciepłą wodą z mydłem. W domu możemy przemyć miejsce wkłucia wodą albo użyć gazy nasączonej alkoholem, a następnie dokonać iniekcji. Przebywając w szpitalu, należy bezwzględnie dezynfekować skórę – nie brakuje tam bakterii i wirusów, które mogą wywołać stany zapalne, jeśli wcześniej nie oczyścimy odpowiednio miejsca wstrzyknięcia. Dla własnego bezpieczeństwa lepiej zastosować się do podstawowych zasad higieny i uniknąć możliwych powikłań.
Jednorazowe igły wielokrotnego użytku
Chociaż już sama nazwa igieł jednorazowych mówi sama za siebie, bardzo wielu pacjentów stosuje je kilkakrotnie. Niestety, wiąże się to z wieloma przykrymi dolegliwościami. Już po jednym zastosowaniu igła tępi się oraz wykrzywia, czego nie widać gołym okiem, a przez to kolejne iniekcje są bardziej bolesne. Stosowanie wygiętych igieł może też skutkować pojawianiem się siniaków oraz ran szarpanych skóry, które zwykle trudno się goją, sprawiają ból i pozostawiają blizny na naskórku.
Poza tym należy pamiętać o jeszcze jednej bardzo ważnej kwestii – na igle może się zbierać brud i bakterie, które naturalnie bytują na naszej skórze. Jeśli pozostawimy używaną igłę w opakowaniu, to mikroorganizmy będą miały czas się rozmnożyć. Przy ponownym zastosowaniu tej samej igły automatycznie przeniesiemy bakterie do miejsca wkłucia. Rodzi to poważne zagrożenia – w miejscu wstrzyknięcia może dochodzić do nadkażenia bakteryjnego, stanów zapalnych oraz owrzodzeń, które wymagają konsultacji ze specjalistą i podjęcia leczenia.
Prawidłowe stosowanie igieł to bardzo ważny element podawania insuliny, którego nie należy lekceważyć. Zachowując higienę i aseptyczność, dbamy o własne bezpieczeństwo i komfort – możemy uniknąć bólu oraz infekcji. Po każdym użyciu igłę należy wyrzucić, a do kolejnego wkłucia użyć nowej, sterylnej igły.
Problematyczne miejsce wkłucia
Wybór miejsca iniekcji ma ogromne znaczenie, ponieważ może ułatwiać lub utrudniać wchłanianie insuliny. Lekarze zalecają, aby wstrzykiwać insulinę w tkankę podskórną na brzuchu, udach, ramionach lub pośladkach. Należy dobrać miejsce wkłucia do rodzaju insuliny. Przy insulinie szybko działającej najlepiej robić wstrzyknięcia w brzuch, a przy długo działających najczęściej poleca się wkłucie w udo. Ważne jest również to, by wkłucia dokonywać podskórnie, a nie domięśniowo.
Istotną kwestią jest również zmiana miejsca wkłucia. Co to oznacza? Podawanie insuliny wciąż w to samo miejsce może wywołać zmniejszenie wchłaniania się leku oraz tworzenie podskórnych zgrubień. Korzystnie jest więc zmieniać miejsca wkłucia i wykonywać iniekcje nie tylko w brzuch, ale również w ramię, pośladek czy udo.
Iniekcja insuliny a pora posiłku
Przyjmowanie insuliny wiąże się z opanowaniem umiejętności iniekcji, ale również dostosowaniem się do zaleceń dotyczących jedzenia posiłków. Dostarczenie odpowiedniej dawki glukozy w trakcie działania insuliny jest kluczowe dla zdrowia. Każdy pacjent przyjmujący insulinę musi wiedzieć, kiedy lek zacznie działać i po jakim czasie nastąpi szczyt działania. Pory i wielkość posiłków powinny być dopasowane do rodzaju insuliny, dlatego należy wspólnie z lekarzem opracować plan żywienia. Dzięki niemu będziemy w stanie kontrolować poziom glukozy we krwi i utrzymywać go na odpowiednim poziomie, a w ten sposób unikniemy hiperglikemii lub hipoglikemii.
Podawanie insuliny na początku może budzić strach, jednak z czasem pacjenci nabierają wprawy i pewności. Należy zawsze stosować się do zaleceń, które powstały po to, by zwiększyć komfort życia diabetykom. Warto też zaopatrzyć się w produkty, które z pewnością będą pomocne w przypadku podawania insuliny. Są to np. nakłuwacze automatyczne wielorazowego użytku, lancety jednorazowe oraz igły do wstrzykiwaczy. Odpowiednie produkty oraz podstawowe zasady podawania insuliny zwiększają bezpieczeństwo leczenia, a przy tym są proste w zastosowaniu i pozwalają uniknąć typowych błędów.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.