Najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę i sprzyja tyciu
Kawa sama w sobie potrafi być sprzymierzeńcem zdrowia - pobudza, wspiera metabolizm i dostarcza cennych antyoksydantów. Jednak wystarczy jeden niepozorny dodatek, by z napoju o prozdrowotnym potencjale zrobić prawdziwą bombę cukrowo-tłuszczową.
W tym artykule:
Takie mleko nie sprzyja zdrowiu
Kawa to poranny rytuał wielu Polaków, a w wielu polskich domach nadal króluje produkt, który jeszcze dekady temu uchodził za symbol luksusu. Dziś jednak jest jednym z największych żywieniowych grzechów.
Słodzone mleko zagęszczone to nic innego jak skoncentrowana mieszanka tłuszczu, cukru i mleka. W rzeczywistości nawet 40-45 proc. produktu stanowi czysty cukier. Po takiej dawce stężenie glukozy we krwi błyskawicznie wzrasta, wywołując krótkotrwały przypływ energii, a następnie spadek nastroju, senność i ochotę na słodycze.
Regularne sięganie po kawę z takim dodatkiem przeciąża trzustkę, zmuszając ją do nieustannego wydzielania insuliny. W dłuższej perspektywie sprzyja to rozwojowi insulinooporności, cukrzycy typu 2 oraz zaburzeń lipidowych. Wysoka zawartość tłuszczów nasyconych podnosi poziom tzw. złego cholesterolu LDL, co zwiększa ryzyko miażdżycy i chorób serca.
Wpływ kawy na pracę jelit
Kalorie, które niepostrzeżenie się odkładają
Czarna kawa to zaledwie 2-5 kcal. Jednak już dwie łyżki słodzonego mleka zagęszczonego dostarczają ok. 90 kcal i 15 g cukru. To może wydawać się drobiazgiem, ale w skali roku oznacza nawet 27 tys. dodatkowych kalorii - czyli około 4 kg tłuszczu więcej. Badania pokazują, że osoby pijące kawę z dodatkami, zwłaszcza gotowe mieszanki typu "3 w 1", częściej zmagają się z nadwagą i otyłością brzuszną.
Co więcej, tłuszcze i białka zawarte w mleku mogą wiązać polifenole obecne w kawie, ograniczając jej działanie antyoksydacyjne. W efekcie napój traci większość swoich zdrowotnych właściwości.
Jak zdrowo pić kawę?
Nie każde mleko do kawy to zły wybór. Klasyczne mleko o niższej zawartości tłuszczu dostarcza wapnia i białka, nie przeciążając przy tym metabolizmu. Alternatywą są napoje roślinne - najlepiej bez dodatku cukru. Migdałowe mają niewiele kalorii, a sojowe są dobrym źródłem białka i wapnia.
Kawa może wspierać zdrowie, koncentrację i metabolizm - pod warunkiem, że przestanie być pretekstem do przemycania cukru. Wystarczy zrezygnować z zagęszczonego mleka, słodkich syropów, śmietanek i cukru, by codzienny rytuał znów stał się sprzymierzeńcem trzustki i dobrego samopoczucia.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.