Najgorszy wybór śniadaniowy. Nigdy nie jedz tego rano

Choć pączki i słodkie bułeczki to kusząca opcja na śniadanie, mogą prowadzić do zdrowotnej katastrofy. Jeśli będziemy po nie sięgać regularnie, zwiększamy ryzyko poważnych chorób. Czym to grozi?

Najgorsze śniadanie na świecie. Nigdy nie jedz tego z ranaNajgorsze śniadanie na świecie. Nigdy nie jedz tego z rana
Źródło zdjęć: © Getty Images

Bomba kalorii

Rozpoczynanie dnia od lukrowanego pączka to jedna z najgorszych decyzji żywieniowych. Mimo że wiele osób tłumaczy się potrzebą zastrzyku energii czy "cukrowego kopa", efekt jest wręcz odwrotny.

Pączki to prawdziwe bomby kalorii. W zależności od wielkości i dodatków mogą zawierać od 250 do nawet 550 kcal. Co gorsza, jeden pączek kryje w sobie aż do 30 gramów cukru.

Początkowy wzrost energii spowodowany nagłym skokiem poziomu glukozy we krwi szybko ustępuje miejsca zmęczeniu, gdy poziom cukru gwałtownie spada.

Cukrzyca to pięć różnych chorób

Pączki to jeden z najgorszych wyborów na śniadanie
Pączki to jeden z najgorszych wyborów na śniadanie © Getty Images

Takie wahania powodują, że organizm produkuje duże ilości insuliny, by poradzić sobie z nadmiarem glukozy. W efekcie po krótkim czasie znów odczuwamy głód i chęć sięgnięcia po kolejną przekąskę.

To prosta droga do nadmiaru kalorii, przybierania na wadze i w konsekwencji rozwoju m.in. stanu przedcukrzycowego czy cukrzycy typu 2.

Choć nie ma zbyt wielu badań naukowych koncentrujących się wyłącznie na wpływie pączków na zdrowie, naukowcy wielokrotnie wskazywali, że słodkie, wysoko przetworzone wypieki o dużej zawartości cukrów prostych i tłuszczów mogą przyczyniać się do rozwoju zaburzeń metabolicznych, wahań glikemii oraz nadmiernej masy ciała.

Potwierdzają to m.in. badania opublikowane na łamach "Nutrients". Autorzy wskazują, że pomijanie pełnowartościowego śniadania na rzecz produktów o wysokim indeksie glikemicznym (np. słodkich wypieków) jest powiązane z wyższym ryzykiem zaburzeń metabolicznych.

Zadbaj o białko i błonnik

Aby uniknąć tych negatywnych skutków, warto zadbać o dobrze zbilansowane śniadanie. Pierwszy posiłek powinien dostarczać energii, ale też wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Kluczem jest odpowiednia ilość białka i błonnika, które stabilizują poziom cukru we krwi i zapewniają uczucie sytości na dłużej.

Świetną inspiracją jest prosty przepis, którym podzielił się niedawno prof. Tim Spector, lekarz i ekspert w dziedzinie epidemiologii genetycznej z londyńskiego King's College. Ekspert zajmujący się m.in. mikrobiomem jelitowym i autor wielu publikacji naukowych zdradził, co je na śniadanie i przekonuje, że taki posiłek jest bardzo korzystny dla zdrowia i wspiera jelita.

Jak wygląda jego śniadanie?

- Jest szybkie, łatwe, pełne roślin i probiotyków dla zdrowia moich jelit. To prosta mieszanka jogurtu, kefiru, jagód oraz orzechów i nasion z mojego "słoika różnorodności". Mam nadzieję, że spróbujesz - zachęca na nagraniu opublikowanym na Instagramie prof. Spector.

Banalny przepis, który regularnie stosuje prof. Spector, może pomóc w zmniejszeniu stanów zapalnych w organizmie, leczeniu cukrzycy, a także zapalenia stawów.

Zdrowe propozycje na śniadanie to m.in. owsianka z dodatkiem owoców i orzechów, jajka w różnej postaci czy pełnoziarniste pieczywo. Takie produkty nie tylko zaspokoją głód, ale także pozytywnie wpłyną na nasze samopoczucie i zdrowie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. WP abcZdrowie
  2. Instagram

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu