Najlepszy moment na "doładowanie się". Witamina życia kluczowa jesienią
Choć za oknem jeszcze wakacyjna pogoda, czas beztroskiego wypoczynku niestety dobiegł końca. Na szczęście większość z nas zdążyła doładować akumulatory, złapać nieco słońca i wzmocnić organizm. Letni wypoczynek doskonale sprzyja budowaniu odporności, może jednak okazać się niewystarczający dla zachowania dobrej formy w sezonie przeziębień i grypy.
W tym artykule:
Wykorzystaj letnie promienie słońca i "doładuj się" witaminą D3
Zapewne wiesz, że witamina D3 jest kluczowa dla odporności człowieka. Poza tym wspiera proces wchłaniania wapnia i fosforu, przyczyniając się tym samym do dobrej kondycji naszych zębów i kości. Niedobory witaminy D3 mogą skutkować problemami w funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśniowego i układu krążenia. To również element warunkujący właściwy metabolizm w tkankach (witamina D3 wpływa pozytywnie m.in. na zdolności regeneracyjne wątroby). Jak widać trudno byłoby zachować zdrowie bez witaminy D3. Skąd czerpać jej bogactwo? Najlepiej ze słońca!
Okazuje się, że aby organizm mógł wytworzyć witaminę D3 wystarczy dwa procent promieni słonecznych wchłanianych przez skórę. Stąd też ekspozycja na naturalne światło słoneczne jest tak ważna dla naszego zdrowia. Suplementacja? Witamina D3 w kapsułkach będzie na pewno naszym sprzymierzeńcem, jednak to nie to samo, co witamina naturalnie wytworzona przez skórę.
Korzystajmy zatem ze słonecznych dnia, póki mamy ku temu sposobność. Jeśli wciąż masz wątpliwości co do ekspozycji na słońce (oczywiście nie chodzi tutaj o przysłowiowe leżenie plackiem na słońcu), dodamy, że naturalne promienie słoneczne:
- stanowią wsparcie w leczeniu wielu zaburzeń i chorób, w tym nowotworów, stanów zapalnych, chorób autoimmunologicznych, depresji, czy też PMS,
- regulują nasz naturalny rytm biologiczny, wpływając tym samym pozytywnie m.in. na gospodarkę hormonalną,
- poprawiają jakość snu,
- zmniejszają dolegliwości bólowe.
Aktywność na świeżym powietrzu sprzyja odporności
Ciepłe, słoneczne dni sprzyjają spacerom. O tej porze roku wciąż skorzystasz także z jazdy na rowerze, wypraw do lasu, czy wędrówek górskimi szlakami. To idealna sposobność na kontakt z naturą, która wykazuje łagodzący wpływ na pole energetyczne człowieka. Aktywność na łonie przyrody:
- poprawi pracę twojego mózgu,
- obniży poziom stresu m.in. poprzez obniżenie poziomu kortyzolu,
- zadba o ukrwienie całego ciała, jego dotlenienie,
- wpłynie pozytywnie na pracę mitochondriów (a te, jak zapewne wiesz, odpowiedzialne są za wytwarzanie energii w formie ATP),
- usprawni procesy detoksykacyjne organizmu.
Wszystko wymienione powyżej to elementy mające kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego układu immunologicznego. Dbając o aktywność fizyczną i korzystając z każdej sposobności, aby wyjść z domu na świeże powietrze, wyraźnie podnosisz swoją odporność.
Gdy pogoda wciąż zachęca do spacerów, możesz skorzystać z dobroczynnych właściwości uziemiania. Chodzenie boso po trawie lub po ziemi odprowadza dodatnie ładunki, jakie gromadzą się w naszym organizmie. W ten sposób obniża się poziom stresu, łagodnieją odczuwane dolegliwości bólowe, reguluje się ciśnienie krwi, wyciszają się stany zapalne.
Zaobserwowano, że uziemianie przyczynia się również do wycofywania chorób autoimmunologicznych. Wszystko to będzie miało niebagatelny wpływ na kondycję całego organizmu, a zatem i na funkcjonowanie systemu odpornościowego.
Wciąż masz dostęp do sezonowych warzyw i owoców - to multiwitaminowa bomba!
Ostatnia wskazówka dotycząca tego, jak zadbać o odporność przed sezonem infekcji, związana jest z naszą codzienną dietą. Schyłek lata i jesień to w naszym kraju idealny czas, aby czerpać pełnymi garściami z dobrodziejstw lokalnych, sezonowych warzyw i owoców. Jabłka, gruszki, czy śliwki właśnie teraz uzyskują pełnię nie tylko swojego smaku, ale i wartości odżywczych. Podobnie będzie z winogronami, żurawiną, czy pigwą. Sezonowe owoce warto spożywać świeże, ale dobrym pomysłem będzie także przygotowanie z nich konfitur, soków i nalewek.
Dla wysokiej odporności organizmu sięgnij również po paprykę, która jest doskonałym źródłem witaminy C, a także A, K oraz E. To naturalny dostawca żelaza, potasu, wapnia i magnezu. W papryce znajdziemy również likopen, flawonoidy oraz kapsaicynę, co czyni owo warzywo doskonałym sprzymierzeńcem człowieka m.in. w walce ze stanami zapalnymi.
Innym jesiennym warzywem, którego nie może zabraknąć w diecie na odporność, jest dynia. Ta z kolei stanowi źródło witaminy A, witamin z grupy B oraz licznych składników mineralnych, w tym potasu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza.
Z kolei pestki dyni dostarczą organizmowi tryptofanu, aminokwasu, jaki bierze udział w syntezie serotoniny, potocznie określanej hormonem szczęścia. Ta propozycja sprawdzi się zatem w przypadku jesiennej chandry!
Źródło: prostazdrowadieta.pl
Źródła
- prostazdrowadieta.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.