Naturalna tarcza dla komórek. 60 g dziennie może chronić przed uszkodzeniami DNA

Regularne spożywanie migdałów może stanowić skuteczne wsparcie w walce z uszkodzeniami DNA i stresem oksydacyjnym – wynika z najnowszej metaanalizy badań klinicznych opublikowanej w "Scientific Reports".

Ochrona przed wolnymi rodnikami. Migdały mogą zmniejszać ryzyko chorób przewlekłychOchrona przed wolnymi rodnikami. Migdały mogą zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych
Źródło zdjęć: © Getty

Dlaczego stres oksydacyjny jest groźny?

Naukowcy przeanalizowali osiem randomizowanych badań z udziałem 424 dorosłych i wykazali, że korzystne efekty zdrowotne są wyraźnie zależne od dawki – szczególnie powyżej 60 g migdałów dziennie (około dwóch dużych garści).

Stres oksydacyjny to stan, w którym reaktywne formy tlenu (ROS) uszkadzają lipidy, białka i DNA, prowadząc do mutacji i rozwoju chorób przewlekłych, takich jak nowotwory, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe czy neurodegeneracyjne.

Biomarkery takie jak malondialdehyd (MDA), wskaźnik uszkodzeń lipidów, czy 8-hydroksy-2’-deoksyguanozyna (8-OHdG), marker uszkodzeń DNA, pozwalają ocenić skalę tego procesu.

Migdały, kakao i czekolada pomogą obniżyć cholesterol

Migdały są bogate w witaminę E, polifenole i nienasycone kwasy tłuszczowe, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające. W analizowanych badaniach wysokie spożycie migdałów:

  • obniżyło poziom MDA średnio o -0,46 (p = 0,002),

  • zmniejszyło stężenie 8-OHdG o -5,83 (p < 0,001),

  • poprawiło aktywność enzymu dysmutazy ponadtlenkowej (SOD), odpowiedzialnego za neutralizację wolnych rodników.

Dodatkowo odnotowano niewielki spadek poziomu kwasu moczowego, co może mieć znaczenie w kontekście dny moczanowej i zaburzeń metabolicznych.

Sposób przygotowania ma znaczenie

Badacze podkreślają, że najwięcej korzyści zdrowotnych przynoszą migdały surowe i nieblanszowane. To właśnie w skórce znajduje się najwięcej polifenoli – związków o działaniu ochronnym. Procesy takie jak blanszowanie czy prażenie zmniejszają zawartość tych substancji nawet o 25–30 proc.

Co ciekawe, migdały wpływają również na mikrobiotę jelitową – błonnik zawarty w orzechach wspiera rozwój korzystnych bakterii (np. Bifidobacterium), które produkują krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe redukujące stan zapalny i stres oksydacyjny w całym organizmie.

Autorzy podkreślają, że choć wyniki są obiecujące, różnice między badaniami były znaczne – m.in. ze względu na różne dawki, czas trwania suplementacji (4–24 tygodnie) oraz stan zdrowia uczestników. Dlatego konieczne są kolejne, dobrze zaprojektowane próby kliniczne, aby określić optymalną dawkę i formę spożycia migdałów.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Scientific Reports

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"