Nie bagatelizuj zgagi!

Każdy z nas cierpiał choć raz na zgagę i zna nieprzyjemne uczucie palenia w przełyku. Często jest ona traktowana tylko jako mała niedogodność. Czasami jednak zgaga nie jest wynikiem niepohamowanego apetytu czy stosowania używek, ale objawem choroby. Dlatego też nie powinniśmy jej bagatelizować.

Dowiedz się więcej

Zgaga jest najczęściej jednym z głównych objawów refluksu żołądkowo-przełykowego. Cofająca się treść żołądkowa podrażnia delikatną błonę śluzową przełyku. Przewlekłe drażnienie może spowodować stan zapalny, a w konsekwencji powstanie blizn oraz zmian w obrębie nabłonka wyścielającego przełyk. Zdrowy przełyk jest wyścielony naskórkiem płaskim, a w wyniku długotrwałego działania kwaśnej treści żołądkowej zmienia się w naskórek cylindryczny. To prowadzi do powstania tzw. przełyku Barretta. Jest to stan przedrakowy, a nieleczony może doprowadzić do rozwoju raka przełyku. Nowotwór ten nie daje niestety dobrych rokowań. Ryzyko zachorowania zwiększa nadmierne picie alkoholu, palenie, bakteria H. pylorii i zła dieta. Niestety, tylko 8 proc. chorych przeżywa 5 lat po rozpoznaniu, dlatego też ważna jest profilaktyka i unikanie czynników zwiększających ryzyko wystąpienia raka.

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

Pieczenie w przełyku jest także objawem przepukliny przewodu pokarmowego. Jest to choroba spowodowana nieprawidłowym działaniem przepony – mięśnia oddzielającego jamę brzuszną od klatki piersiowej. O przepuklinie mówimy wtedy, gdy żołądek wędruje do klatki piersiowej. Spowodowane jest to nadmiernie rozciągniętym lub osłabionym rozworem przełykowym. Jest to miejsce, w którym przełyk przechodzi przez przeponę. Musi on dokładnie przylegać do przełyku, w innym razie żołądek będzie się przesuwał do klatki piersiowej. Spowoduje to zwiększony nacisk treści żołądkowej na wpust żołądka i jego osłabienie.

Zgaga jest również objawem nadkwasoty i wrzodów żołądka. Nadkwasota to nadmierna produkcja soków żołądkowych, w których skład wchodzą między innymi żrący kwas solny i enzymy trawienne. Gdy soków tych jest zbyt wiele, zaczynają trawić komórki żołądka, prowadząc do powstania kraterowatych ran, zwanych wrzodami. Oprócz żołądka mogą występować one także w dolnej części przełyku. Nieleczone mogą doprowadzić do krwotoków z przewodu pokarmowego, przerwania ściany żołądka (tzw. pęknięcie wrzodu). Obie sytuacje powodują zagrożenie życia i wymagają pilnej interwencji lekarza.

Zgaga może być symptomem cukrzycy. Jest to choroba metaboliczna spowodowana zaburzeniami pracy trzustki. Nieustabilizowany poziom cukru prowadzi do zaburzeń trawiennych, które mogą się objawiać w postaci wilczego głodu prowadzącego do przejadania się, które z kolei jest jedną z przyczyn występowania zgagi. Nadwaga może również prowadzić do cofania się treści pokarmowej z żołądka. Spożywanie zbyt dużych porcji jedzenia oraz picie napojów gazowanych sprzyja powstawaniu zgagi.

Sklerodermia także może objawiać się uczuciem pieczenia w przełyku. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się choroba układowa o niepoznanym jeszcze pochodzeniu. Powoduje ona stwardnienie skóry oraz zmiany w układzie naczyniowym, mięśniowym oraz kostnym. Połowa chorych cierpiących na sklerodermię układową cierpi na zanik perystaltyki przełyku i rozszerzenie jego dolnej części. Taki przebieg choroby może powodować zgagę. Także leki podawane w czasie kuracji zaburzają pracę dolnego zwieracza oraz oczyszczania się przełyku.

Jeśli zgaga dopada nas kilka razy dziennie lub nie ustępuje po krótkotrwałym stosowaniu środków dostępnych bez recepty, koniecznie powinniśmy udać się do lekarza. Nie bagatelizujmy tego objawu. Może on sygnalizować choroby, których wczesne wykrycie daje szansę na zupełne wyzdrowienie.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.