Nie jedz takich owoców. Zwiększają ryzyko stłuszczenia wątroby i cukrzycy
Choć owoce to fundament zdrowej diety, nie wszystkie ich formy są równie korzystne. Jak się jednak okazuje, do jednych Polacy mają wyjątkową słabość, a jedzone w nadmiarze, mogą być wyjątkowo szkodliwe. Których owoców powinniśmy unikać w trosce o wątrobę?
W tym artykule:
Po takie owoce nie sięgaj
Brzoskwinie, ananasy czy truskawki w syropie to częsty widok w polskich kuchniach. Sięgamy po nie, bo są dostępne cały rok, nie wymagają obróbki i świetnie komponują się z deserami. Problem w tym, że ich wartość odżywcza znacznie odbiega od tej, jaką oferują świeże owoce. Przez proces konserwacji produkty te tracą znaczną część witamin, błonnika i przeciwutleniaczy, które normalnie wspierają nasze zdrowie.
Zamiast tego zyskują ogromne ilości cukru i, w niektórych przypadkach, sztuczne dodatki, jak barwniki czy konserwanty. W efekcie spożywanie takich owoców przypomina bardziej jedzenie słodyczy niż zdrowej przekąski.
Wpływ na wątrobę i nie tylko
Regularne spożywanie owoców w puszkach wiąże się z wieloma negatywnymi skutkami zdrowotnymi. Najpoważniejszym zagrożeniem jest rozwój niealkoholowego stłuszczenia wątroby (NAFLD), które może prowadzić do stanów zapalnych i trwałego uszkodzenia tego narządu. Cukier zawarty w konserwowych owocach obciąża również trzustkę, zwiększając ryzyko cukrzycy typu 2.
Nawyki, które ratują jelita
- Stłuszczenie wątroby to już prawdziwa plaga, która dotyka nie tylko osób, które latami nie dbają o zdrowie wątroby, ale również bardzo młodych. Prowadzi do niego nie tylko alkohol, ale też - przy niealkoholowym stłuszczeniu wątroby - nieprawidłowa dieta bazująca na przetworzonej żywności bogatej w cukry i tłuszcze nasycone - zwracała uwagę w WP abcZdrowie prof. Anna Boroń-Kaczmarska.
Dietetycy ostrzegają też przed skutkami dla serca: nadmiar cukru sprzyja otyłości, podnosi poziom trójglicerydów i prowadzi do nadciśnienia. Nie bez znaczenia są także efekty neurologiczne: problemy z koncentracją, zmęczenie, a u dzieci nadpobudliwość mogą być związane z nadmiernym spożyciem cukru. Nie można zapominać również o próchnicy - syrop owocowy działa podobnie jak napoje gazowane.
Zdrowsze alternatywy? Są na wyciągnięcie ręki
Zamiast wybierać produkty pełne cukru i konserwantów, warto sięgać po świeże owoce, a zimą - po mrożone. Truskawki, maliny, jagody, jabłka, grejpfruty czy banany są bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty i błonnik. Wspomagają pracę jelit, wzmacniają odporność i chronią przed chorobami cywilizacyjnymi.
Niektóre owoce, jak np. winogrona czy ananas, są wystarczająco słodkie same w sobie, by zaspokoić apetyt na deser. Warto jednak pamiętać, że nawet zdrowe owoce mogą niekiedy wywoływać dolegliwości trawienne, zwłaszcza spożywane na czczo lub w połączeniu z dużą ilością wody. Obserwowanie reakcji organizmu i konsultacja z dietetykiem to najlepsza droga do bezpiecznego i świadomego odżywiania.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.