Nie tylko marchew, burak i seler. Mało znane, zdrowe warzywo korzeniowe

Warzywo, o którym mało kto słyszał i mało kto jadł. Tymczasem można wyhodować je we własnym ogródku i zajadać się nim na przełomie jesieni i zimy. Salsefia, inaczej kozibród porolistny, to warzywo z rodziny korzeniowych o wielu cennych właściwościach leczniczych.

Salsefia poza mnóstwem witamin zawiera również sporo błonnika, który zapewnia sytość na dłużej.Salsefia poza mnóstwem witamin zawiera również sporo błonnika, który zapewnia sytość na dłużej.
Źródło zdjęć: © Getty Images

Salsefia – co to za roślina?

Salsefia to nieco zapomniane warzywo z rodziny korzeniowych. Mimo tego, że posiada wiele cennych właściwości, niewiele osób zdaje sobie sprawę z jej istnienia. Salsefia ma wiele nazw - m.in. kozibród porolistny, owsiane korzonki, ostryga warzywna (z uwagi na smak kojarzący się z ostrygami) a także... szparagi dla biedaków. To ostatnie określenie związane jest z tym, że powszechnie występuje i łatwo ją zdobyć w jej naturalnym środowisku.

Salsefia to warzywo, którego szczyt sezonu przypada na jesień i zimę. Zaleca się, by z wykopaniem rośliny poczekać na późną jesień, ale przed nadejściem mrozów.

Kozibród porolistny znany był już w czasach starożytnych. Wykorzystywano go w celach leczniczych i uprawiano w aptecznych ogrodach. Do naszego kraju dotarł znacznie później, około XVIII wieku, za panowania króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Musiał pokonać sporą drogę, by dotrzeć do naszej ojczyzny, naturalnie bowiem występuje w Tunezji, Maroku i Algierii.

Z wyglądu przypomina nieco pietruszkę, albo pasternak. Składa się z jadalnego korzenia o szaro-żółtej barwie i białym miąższu oraz rozgałęzionej łodygi. Sama roślina może osiągać całkiem spore rozmiary - nawet 120 cm, ale przeważnie nie przekracza 20 centymetrów długości.

Co zawiera?

To mało popularne w Polsce warzywo ma bardzo interesujący skład, który bezpośrednio przekłada się na jego cenne właściwości. Zacznijmy od kaloryczności - w 100 gramach salsefii znajduje się 79 kcal. Nie obciąża żołądka, ale z uwagi na wysoką zawartość błonnika (który po zjedzeniu pęcznieje w żołądku) jest pomocny w uzyskaniu uczucia sytości na dłuższy czas.

Poza tym zawiera niewiele białka, śladowe ilości tłuszczu, ale mnóstwo witamin (witaminę C oraz z grupy B) i minerałów (magnezu, potasu, fosforu i manganu). Warto wspomnieć również o sporej ilości związków antyoksydacyjnych np. falkarinol czy panaksydiol.

Właściwości salsefii

Wspomaga odchudzanie

Kozibród porolistny jest bardzo dobrym produktem dla osób dbających o linię lub starających się zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Brak cukrów prostych sprawia, że nie powoduje gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi. Z kolei wysoka zawartość błonnika skutkuje tym, że szybciej się najadamy, a uczucie sytości zostaje na dłużej.

Jest jeszcze jedna, istotna zaleta tego warzywa, mająca znaczenie dla miłośników płaskiego brzucha - korzeń kozibrodu porolistnego jest bogaty w inulinę, czyli zawierający niewiele kalorii wielocukier o działaniu probiotycznym.

Chroni przed chorobami układu krążenia

Oprócz właściwości wspierających walkę z otyłością salsefia ma także inne atuty. Przede wszystkim jest naturalnym źródłem silnych przeciwutleniaczy. Włączenie warzywa do diety i systematyczne spożycie może skutkować zmniejszeniem ryzyka chorób układu krążenia.

Wspiera pracę wątroby

Składniki znajdujące się w szparagach dla biedaków w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie wątroby. Jest to zasługa głównie składników, które ułatwiają proces usuwania toksycznych substancji z organizmu.

Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu nerek

Oprócz korzyści dla wątroby, salsefia jest również dobrym wsparciem dla nerek. Ten niepozorny z wyglądu korzeń na działanie moczopędne, w konsekwencji wspomaga pozbywanie się toksyn z organizmu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu moczowego.

Zdrowe zęby i kości

Kolejny atut wynikający z jedzenia korzenia salsefii to pozytywny wpływ na zęby, kości oraz stawy. Składniki mineralne, takie jak fosfor i wapń poprawiają stan kości, w dodatku odpowiadają za właściwą krzepliwość krwi. Jedzenie tego warzywa jest szczególnie polecane osobom cierpiącym na osteoporozę.

Wzmacnia odporność

Chcesz mieć większą odporność na wirusy, bakterie i szybciej zwalczać infekcje? W tym również pomoże włączenie salsefii do twojej diety. Jest to roślina zasobna w witaminę C i A. Ta pierwsza jest sprzymierzeńcem w walce z przeziębieniem, opóźnia procesy starzenia i wspomaga układ krążenia. Druga chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami.

Jak ją jeść?

Salsefia jest uniwersalnym warzywem w kuchni, co stanowi jej ogromną zaletę. Można ją piec, gotować, smażyć, dusić. Nadaje się do zup, zapiekanek warzywnych, sałatek, surówek. Równie często dodaje się ją także do dań rybnych, mięsnych, szczególnie jednogarnkowych - typu gulasz czy rozmaite potrawki (bardzo dobrze komponuje się z wieprzowiną i kurczakiem).

Owsiane korzonki tworzą doskonałe połączenie z produktami z grupy nabiałowej, szczególnie w towarzystwie ziół o intensywnym smaku i dodatków, takich jak np. czosnek lub cebula.

Są także amatorzy jedzenia kozibrodu w surowej postaci, jednak nie jest to zbyt liczna grupa - o wiele lepiej smakuje po obróbce termicznej.

Źródła

  1. Dagmara Dąbek

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Pomagają sercu i poprawiają trawienie. Sięgaj po nie codziennie
Pomagają sercu i poprawiają trawienie. Sięgaj po nie codziennie
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie