Nie wyrzucaj. Takie korzyści daje skórka cytrynowa
Cytrynę dodajemy do herbaty, wyciskamy z niej sok i używamy do przyprawiania potraw, napojów oraz deserów. Ale czy wiemy, że nie tylko sok, ale również skórka cytryny kryje w sobie prawdziwe bogactwo witamin, minerałów i cennych składników odżywczych?
W tym artykule:
Cytryny – małe owoce o wielkiej mocy
Cytryna jest owocem cytrusowym pochodzącym z kwitnącej rośliny z rodziny rutowatych (Rutaceae). Jej naturalnym środowiskiem są rejony Azji, głównie północno-wschodnie Indie. Sok z cytryny stanowi bogate źródło witaminy C (w 100 g cytryny znajduje się około 50 mg witaminy C), błonnika oraz wielu cennych związków roślinnych, które wspierają zdrowie na różne sposoby - od regeneracji tkanek i gojenia ran po wzmacnianie odporności.
Badania pokazują, że regularne spożywanie cytryn może też korzystnie wpływać na pracę serca, kontrolę masy ciała i zdrowie układu trawiennego. Jednak to nie wszystko - cenne właściwości cytryny dotyczą nie tylko miąższu (soku), lecz również skórki. Jakie dobro skrywa w sobie żółta skórka cytryny? Odkryjmy sekret tego ukrytego skarbu, który pod względem wartości odżywczych potrafi przewyższyć nawet sam miąższ.
9 korzyści zdrowotnych skórki cytrynowej
Wyższe stężenie składników odżywczych
Dla wielu osób może to być prawdziwym zaskoczeniem, ale skórka cytrynowa zawiera znacznie więcej witamin i minerałów (witaminy C, potasu i wapnia) niż sok lub miąższ. Jest również doskonałym źródłem błonnika.
Bogactwo D-limonenu
W skórce cytrynowej znajduje się wysokie stężenie limonenu, którego główną formą chemiczną jest d-limonen. Według badań, związek ten może mieć silne działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające, a także wspierające funkcjonalność układu krążenia i prawidłowe trawienie. Mimo tego, że związek występuje również w soku i miąższu, to jego ilość w skórce jest znacznie większa.
Więcej flawonoidów
Skórka cytrynowa wyróżnia się również znacznie większą ilością flawonoidów niż miąższ samego owocu. Flawonoidy to silne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, zmniejszają stany zapalne i obniżają ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca czy nowotwory.
Wysoka zawartość pektyny
Pektyna to naturalny rodzaj błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który występuje przede wszystkim w skórkach i miąższu owoców - zwłaszcza w cytrusach, jabłkach, śliwkach i porzeczkach. Ten rodzaj błonnika wspomaga trawienie, pomaga w kontrolowaniu wagi dając uczucie sytości i zmniejszając łaknienie, a może też obniżać poziom cukru we krwi, spowalniając jego wchłanianie.
Wykazano również, że pektyna redukuje poziom "złego" cholesterolu LDL, ograniczając wchłanianie tłuszczów i cholesterolu. Co ciekawe, badania wykazały, że skórka cytrynowa zawiera dużo więcej pektyny niż sok czy miąższ.
Salwestrole
W skórce cytrynowej znajdują się także salwestrole, będące grupą związków o działaniu przeciwnowotworowym. Choć badania wciąż trwają, niektóre wyniki sugerują, że substancje te mogą wspomagać eliminację zmutowanych komórek rakowych.
Pomaga zapobiegać kamicy nerkowej
Kwas cytrynowy obecny w skórce cytryny może zmniejszać ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych, zwiększając objętość moczu i jego pH, co tworzy mniej sprzyjające warunki do ich powstawania.
Wspomaga zdrowie układu trawiennego
Błonnik pokarmowy eliminuje zaparcia, zapobiega biegunkom i łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego, dodając objętości stolcowi i usprawniając pasaż jelitowy. Dzięki temu, że występuje w większym stężeniu właśnie w skórce niż w soku lub miąższu, wspiera prawidłowe trawienie.
Poprawia kondycję skóry
Wysoka zawartość witaminy C w skórce cytrynowej ma również pozytywny wpływ na skórę. Po pierwsze, wspiera produkcję kolagenu - białka odpowiedzialnego za jędrność i elastyczność skóry. Po drugie, wysoka zawartość ilość witaminy C niweluje suchość skóry i zapobiega powstawaniu zmarszczek.
Wzmacnia kości
Skórka cytrynowa jest źródłem wapnia, który odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowych kości. Regularne spożywanie produktów bogatych w wapń może pomóc zapobiegać osteoporozie i innym schorzeniom związanym ze spadkiem gęstości kości.
Jak włączyć skórkę cytrynową do swojej diety?
- Starta skórka. Skórkę cytryny można zetrzeć na drobnej tarce i dodać do sałatek, jogurtów, koktajli, wypieków czy drinków. Starta skórka nadaje im świeży, cytrusowy aromat i przyjemnie kwaskowy smak.
- Kandyzowana skórka cytrynowa. Innym sposobem na włączenie skórki do swojego menu jest pokrojenie jej w paski i zagotowanie w syropie z cukru i wody (gotowanie powinno się odbywać do czasu, aż skórka stanie się miękka i szklista). Tak przygotowaną skórkę można jeść jako słodką przekąskę lub wykorzystać jako ozdobę do deserów i napojów.
- Proszek z cytrynowej skórki. Skórkę cytryny można też wysuszyć, a następnie zmielić na drobny proszek. Używana jako przyprawy nadaje potrawom intensywny, cytrusowy akcent.
- Herbata. A może herbata z cytrusowej skórki? Zagotuj skórkę cytryny w wodzie, aby uzyskać aromatyczną herbatkę cytrynową. Dla smaku możesz dodać łyżeczkę miodu lub ulubioną torebkę herbaty.
- Olej cytrynowy. Smacznie i nietypowo? Zanurz skórkę cytryny w oliwie lub innym oleju roślinnym, aby stworzyć aromatyczny olej cytrusowy. Doskonale sprawdzi się do sałatek, dań z ryb i warzyw.
- Cytryny konserwowane (solone). W wielu kuchniach świata, m.in. marokańskiej, cytryny konserwuje się w mieszance soli i soku cytrynowego przez kilka tygodni. Tak przygotowane owoce zyskują głęboki, słono-kwaśny smak i stanowią wyjątkowy dodatek do potraw.
Kilka słów podsumowania
Następnym razem, gdy sięgniesz po cytrynę, wykorzystaj ją w całości - wraz ze skórką. Pamiętaj jednak, że choć skórka cytryny ma wiele prozdrowotnych właściwości, to właśnie na jej powierzchni mogą znajdować się pestycydy i inne zanieczyszczenia. Dlatego zawsze warto wybierać cytryny ekologiczne i koniecznie trzeba je dokładnie umyć/wyparzyć przed spożyciem.
Źródło: https://webmedy.com/
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.