Niedobór tej witaminy jest szczególnie groźny zimą. Lekarz wymienia 7 niepokojących objawów
Witamina C to niezbędny składnik odżywczy, który odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Wspiera odporność, wzmacnia kości, pomaga w gojeniu ran, produkcji kolagenu i utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Niedobór tej witaminy może prowadzić do szeregu poważnych problemów zdrowotnych.
1. Dlaczego witamina C jest tak ważna?
Dr John Burke, główny lekarz AXA Health, podkreśla znaczenie utrzymania odpowiedniego poziomu witaminy C w diecie. Niski poziom witaminy C może osłabiać układ odpornościowy, zwiększając ryzyko infekcji, chorób i wirusów, szczególnie zimą.
W przypadku długotrwałego niedoboru witaminy C mogą wystąpić poważniejsze problemy zdrowotne, takie jak szkorbut - choroba wywołana skrajnym niedoborem tej witaminy.
Dr Burke wskazuje siedem objawów, które mogą świadczyć o niedoborze witaminy C:
Zmęczenie,
**Opuchnięte i bolesne stawy,
Sucha, szorstka skóra,
Suche i łamliwe włosy,
Krwawiące lub opuchnięte dziąsła,
Osłabiona odporność,
Siniaki i wolno gojące się rany,
Jeśli zauważysz te symptomy, warto zwrócić uwagę na swoją dietę i skonsultować się z lekarzem.
2. Jak zwiększyć spożycie witaminy C?
Organizm człowieka nie potrafi magazynować witaminy C, dlatego należy dostarczać ją codziennie w diecie. Najlepszym źródłem są naturalne produkty bogate w ten składnik odżywczy. Dr Burke wymienia następujące produkty:
Owoce cytrusowe: pomarańcze, cytryny, grejpfruty,
Zielone warzywa liściaste: jarmuż, szpinak, kapusta,
Warzywa: brukselka, brokuły, ziemniaki, kalafior, groszek,
Owoce: papryka, kiwi, pomidory, mango,
Jagody: truskawki, borówki, czarna porzeczka.
Zobacz także: 60 lat badali witaminę C. Wnioski są jednoznaczne
3. Kto jest narażony na niedobory witaminy C?
Niektóre grupy osób mogą być bardziej podatne na niedobór witaminy C, w tym kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS) oraz pacjenci z cukrzycą typu 1.
W takich przypadkach należy szczególnie dbać o dietę bogatą w witaminę C i w razie potrzeby skonsultować się z lekarzem. Choć suplementy mogą być pomocne, dr Burke podkreśla, że nie zastąpią one zdrowej i zróżnicowanej diety.
"Witaminy łatwiej przyswajane są z pożywienia niż z suplementów, dlatego priorytetem powinno być spożywanie odpowiedniej ilości produktów bogatych w witaminę C" - tłumaczy.
Jednak dla osób z dużymi niedoborami lekarz może zalecić przyjmowanie suplementów. Zalecana dzienna dawka witaminy C dla dorosłych wynosi 40 mg.
4. Konsekwencje niedoboru witaminy C
Nieleczony niedobór witaminy C może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak anemia z niedoboru żelaza, utrata gęstości kości czy wspomniany wcześniej szkorbut. Objawy tej choroby obejmują m.in. utratę zębów, problemy z klatką piersiową, żółtaczkę czy powikłania neurologiczne.
"Jeśli objawy niedoboru witaminy C zostaną wcześnie rozpoznane, wystarczy zwiększyć jej spożycie w diecie, aby je zminimalizować" - radzi dr Burke.
Witamina C to kluczowy element zdrowej diety, szczególnie w okresie zimowym, gdy układ odpornościowy musi walczyć z wieloma infekcjami. Włącz do swojej codziennej diety produkty bogate w witaminę C, aby wspierać swoje zdrowie i unikać problemów związanych z jej niedoborem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.