Niedobór tej witaminy wpływa na zaburzenia całego organizmu. Co jeść, by dostarczyć witaminy B6?

Witamina B6 bierze udział w co najmniej 100 procesach zachodzących w organizmie, dlatego dostarczanie jej w odpowiedniej ilości ma znaczenie. Jakie produkty zawierają tę cenną witaminę?

Najlepsze źródła witaminy B6Najlepsze źródła witaminy B6
Źródło zdjęć: © Getty Images

Witamina B6 - podstawowe informacje

Witamina B6 (pirydoksyna) wyróżnia się na tle innych witamin - króluje pod względem swojej aktywności w organizmie, biorąc udział w co najmniej 100 procesach życiowych. Występująca w trzech formach pirydoksyna (rydoksyna, pirydoksamina i pirydoksal) wspiera m.in. dba o mózg i układ nerwowy, odpowiada za przemianę białek, poprawia odporność i odpowiada za produkcję hormonów.

Odgrywa ważną rolę w przemianach metabolicznych białek, węglowodanów i tłuszczów, odpowiada za tworzenie się czerwonych krwinek i przeciwciał, pomaga w syntezie kwasu nukleinowego. Jest też potrzebna do produkowania kwasu solnego i właściwego przyswajania magnezu oraz witaminy B12. Ułatwia przyswajanie cynku.

Niedobór - przyczyny i objawy

Na niedobór witaminy B6 narażone są kobiety, które przyjmują tabletki antykoncepcyjne i stosujące hormonalną terapię zastępczą. W grupie ryzyka deficytu B6 występują palacze, pijący nadmierne ilości alkoholu, młodzież, osoby w podeszłym wieku. Brak odpowiedniej ilości B6 jest najczęściej wynikiem nieodpowiedniej diety - przede wszystkim jedzenia produktów wysoko przetworzonych i fast foodów. Niedobór może być także związany ze spożywaniem dużej ilości białka.

Wśród objawów niedoboru wymienia się:

  • zaburzenia snu, bezsenność,
  • rozdrażnienie, drażliwość,
  • mdłości, wymioty,
  • kamienie nerkowe,
  • suchość skóry,
  • wysypki na skórze,
  • zapalenie języka i zapalenie w jamie ustnej,
  • zespół napięcia przedmiesiączkowego.

Najlepsze źródła witaminy B6

Witamina B6 rozpuszcza się w wodzie, jej nadmiar zostaje wydalony z organizmu po upływie około 8 godzin od spożycia. W związku z tym, że organizm ludzki nie magazynuje B6 w dużych ilościach, należy ją regularnie dostarczać wraz z dietą.

Warto podkreślić, że negatywnie na zawartość witaminy B6 w spożywanym jedzeniu przekłada się obróbka termiczna. Naukowcy wskazują, że nawet 90 proc. witaminy może ulec zniszczeniu w czasie obróbki termicznej. Z tego powodu niedobór tej substancji nie jest wcale rzadkim zjawiskiem. Skąd możemy czerpać tę cenną witaminę?

Żywność bogata w witaminę B6

Kasza gryczana

Kasza gryczana to jedno z najbogatszych źródeł witaminy B6 - 100 gramów kaszy gryczanej dostarcza 0,67 mg witaminy B6. Poza tym, kasza gryczana zawiera witaminę E i K oraz minerały - wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo, cynk i sód. Odkwasza, stanowi źródło białka, poprawia perystaltykę jelit, odchudza, pomaga w leczeniu cukrzycy i poprawia urodę.

Wieprzowina

Wieprzowina dostarcza w 100 gramach 0,17–0,52 mg witaminy B6. Mięso wieprzowe charakteryzuje się sporą zawartością białka, potasu, magnezu, fosforu, wapnia i witaminy B1.

Wołowina

100 gramów wołowiny daje ok. 0,25–0,46 mg witaminy B6. Bogate w białko mięso wołowe posiada też cynk, żelazo, selen i witaminę B12. Wyróżnia się relatywnie niską ilością tłuszczu i sodu.

Mięso drobiowe

Drób, głównie mięso z indyka i kurczaka, mają spore ilości omawianej witaminy. Mięso indycze w 100 g zawiera 0,28–0,59 mg B6, zaś 100 g mięsa z kurczaka daje 0,31–0,55 mg B6. Oba rodzaje są doceniane szczególnie, jako świetne źródło białka.

Ryby

Ryby, szczególnie tłuste, jak łosoś i makrela, a także pstrąg i dorsz zapewniają znaczną część dziennego zapotrzebowania na B6. Są także bogate w zdrowe tłuszcze, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Kapusta pekińska

Kapusta pekińska posiada 0,23 mg pirydoksyny w 100 g. Wyróżnia się również dużą zawartością siarki, potasu, żelaza, wapnia i magnezu. Pomaga w odchudzaniu i wspiera pracę układu immunologicznego.

Brukselka

W 100 gramach brukselki znajduje się 0,28 mg witaminy B6, ale w jej składzie warto zwrócić uwagę również na inne, cenne związki. Warzywo to bogate jest w błonnik, liczne składniki mineralne, jak magnez, żelazo, fosfor, wapń, mangan, cynk, miedź i potas, sporą dawkę witaminy C i silnego przeciwutleniacza – sulforafanu.

Pieczywo żytnie i pieczywo pszenne

Pieczywo to kolejne dobre źródło witaminy B6. Żytnie dostarcza 0,06–0,19 mg B6/100 g, zaś pszenne 0,03–0,17 mg/100 g. Oba rodzaje pieczywa wspomagają codzienne potrzeby, szczególnie jeśli są spożywane w ramach zróżnicowanej diety.

Pełnoziarniste produkty zbożowe

W celu uzupełnienia witaminy B6 warto spożywać również pełnoziarniste produkty zbożowe oraz otręby i zarodki pszenne. Regularne jedzenie wymienionych produktów pomaga w utrzymaniu optymalnego poziomu tej substancji.

Awokado

Polecanym źródłem witaminy B6 jest również awokado, które stanowi doskonałe źródło wysokiej jakości tłuszczy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Awokado to także potężna dawka innych witamin (głównie C i E) oraz kwasu foliowego.

Jaja

Chcąc zadbać o dietę bogatą w witaminę B6, powinniśmy również jeść jajka. Do uzupełnienia zapotrzebowania na ten składnik przyczyniają się w szczególności żółtka.

Papryka czerwona i ziemniaki

Dwa warzywa bogate w pirydoksynę to czerwona papryka - 0,45 mg/100 g oraz ziemniaki 0,30 mg/100 g.

Inne

Wśród innych produktów zawierających witaminę B6 wymienia się: brązowy ryż, kaszę bulgur, warzywa strączkowe, orzechy, nasiona, owoce (banany, maliny, kiwi, pomarańcze, truskawki, arbuzy i porzeczki), suszone owoce, płatki kukurydziane, ogórki, kaszę manną i jęczmienną.

Źródło: "Witaminy i minerały. Ilustrowany przewodnik" Karen Sullivan, wydawnictwo Konemann, 1998 rok, mp.pl

Źródła

  1. Dagmara Dąbek

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda