Kwasy omega-9 - charakterystyka, właściwości, źródła

Kwasy omega-9 to substancje zaliczane do grupy kwasów omega, pomimo że organizm jest w stanie syntetyzować je samodzielnie. Są to tłuszcze niezwykle korzystne dla organizmu, ze względu na właściwości regulujące ciśnienie tętnicze krwi, wspomaganie pracy serca i układu odpornościowego. Co jest najlepszym źródłem kwasów omega-9?

Kwasy omega-9 znajdują się między innymi w oliwie z oliwek i tranie.Kwasy omega-9 znajdują się między innymi w oliwie z oliwek i tranie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paula Komendarczuk

Czym są kwasy omega-9?

Kwasy omega-9 to nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) zaliczane do grupy kwasów omega. Są produkowane samodzielnie przez organizm poprzez syntezę z kwasów omega-3 i -6, które przyswaja się wraz z pożywieniem.

Kwasy omega-9 są niezwykle wartościowe dla organizmu, ponieważ mają pozytywny wpływ na układ krążeniowy, nerwowy i odpornościowy. Chronią przed rozwojem nadciśnienia tętniczego, miażdżycy i nowotworów. Najpopularniejsze kwasy omega-9 to:

  • kwas oleinowy,
  • kwas erukowy,
  • kwas nerwonowy,
  • kwas gondolowy,
  • kwas rycynolowy.

Właściwości kwasów omega-9

Nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią bardzo istotne funkcje, są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Omega-9 mogą być wyprodukowane przez organizm jedynie w sytuacji, gdy podaż kwasów omega-6 i -3 jest wystarczająco wysoka.

Kwasy omega-9 obniżają stężenie cholesterolu całkowitego, złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Z tego względu mają pozytywny wpływ na kondycję serca i układ krążenia, przeciwdziałają chorobom naczyniowym, zawałowi serca i miażdżycy.

Jednocześnie omega-9 podnoszą odporność organizmu i regulują ciśnienie tętnicze krwi. Głównym przedstawicielem tej grupy jest kwas oleinowy, który chroni skórę przed utratą nawilżenia i spowalnia procesy starzenia.

Uczestniczy dodatkowo w procesach przemiany materii, jest prekursorem dla innych składników niezbędnych do produkcji nowych tkanek w organizmie.

Odpowiednie stężenie kwasów omega-9 warunkuje także dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci. Jednocześnie chroni organizm przed skutkami zatrucia, na przykład po spożyciu zbyt dużej ilości alkoholu.

Kwasy tłuszczowe omega-9 redukują ryzyko chorób serca, rozwoju stanu zapalnego i ułatwiają kontrolę glikemii. Badania na myszach udowodniły, że omega-9 poprawiają wrażliwość na insulinę i zmniejszają odczyn zapalny w organizmie.

Stwierdzono również, że osoby na diecie obfitującej w tłuszcze jednonienasycone miały mniejsze wskaźniki zapalne i były mniej narażone na rozwój insulinooporności.

Zwiększenie spożycia oliwy z oliwek korelowało z niższym ryzykiem śmierci ze względu na choroby krążeniowe, neurodegeneracyjne czy oddechowe. Jednocześnie stwierdzono, że kwasy omega-9 zapobiegają rakowi piersi, pęcherza moczowego i trzustki.

Mogą także redukować ilość wypróżnień u osób cierpiących na biegunkę i ilość tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha. Badania wykazały również, że osoby z wyższym poziomem kwasu oleinowego we krwi mają mniejsze ryzyko udaru mózgu.

Źródła kwasów omega-9

Główne źródła kwasów omega-9 to:

  • oliwa z oliwek - 83 g kwasów na 100 g produktu,
  • olej z orzechów nerkowca - 73 g na 100 g produktu,
  • olej migdałowy - 70 g na 100 g produktu,
  • olej z awokado - 60 g na 100 g produktu,
  • olej orzechowy - 47 g na 100 g produktu,
  • migdały - 30 g na 100 g produktu,
  • orzechy nerkowca - 24 g na 100 g produktu,
  • orzechy włoskie - 9 g na 100 g produktu.

Pozostałe źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 to olej sezamowy, słonecznikowy i rzepakowy, olej z otrębów ryżowych, tran z wątroby ryb dorszowatych, awokado i siemię lniane.

Omega-9 znajdują się także w migdałach, oliwkach, gorczycy, sardynkach, tuńczyku, oleju z pestek dyni, czarnuszce, oleju z aronii czy pestek granatu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda