Okłady z kapusty – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, na co pomagają
Okłady z kapusty są tak popularne, ponieważ warzywo to zawiera całą paletę wartości odżywczych i leczniczych. Fakt ten zapewne skłania tych, którzy preferują medycynę ludową i zielarstwo, do częstego używania kapusty w domowym zaciszu.
1. Wartości odżywcze okładów z kapusty
Kapusta, wbrew pozorom, jest warzywem lekkostrawnym. Zawiera w sobie dużą dawkę witaminy C. Ponadto ma w swoim składzie całą paletę innych wartościowych składników, w tym: witaminy z grupy B i A. Znajdują się w niej także, choć już w mniejszej ilości, witaminy E i K, a także siarka i rutyna. Dobroczynne działanie kapusty na organizm powodowane jest obecnością w niej takich substancji jak: arsen, wapń, magnez, potas, żelazo, a nawet kwas foliowy. Wszystkie te wartości są wykorzystywane na przykład przy okładach z kapusty.
2. Właściwości lecznicze okładów
Kapusta ma liczne zastosowania w domowym leczeniu. Najbardziej znana jest w zwalczaniu skutków wypicia zbyt dużej ilości alkoholu. Warto wiedzieć, że okłady z kapusty pomagają też zwalczyć bóle stawów, a także różne zmiany o charakterze guzkowatym. Jej właściwości lecznicze pozwalają pozbyć się obrzęków, zapobiegają zapadaniu na anemię, a także poprawiają ogólną kondycję organizmu.
3. Na co pomagają okłady kapuściane?
Okłady z kapusty można zrobić na dwa sposoby. Po pierwsze wykorzystuje się do tego sok z interesującego nas warzywa. Co ciekawe z powodzeniem można go także pić. Mówi się, że sok z kapusty ma szczególnie dobroczynne właściwości lecznicze. Włączony jako napój do diety sprawi, że nasza odporność wzrośnie. Sprawdza się także jako substancja, która przeciwdziała powstawaniu obrzęków w ciele, które zwykle są skutkiem zatrzymania wody, a także anemii. By zaobserwować wymierne korzyści należy pić szklanę soku z kapusty przez co najmniej trzy tygodnie. Warto również włączyć go do diety, kiedy borykamy się z wrzodami.
W tak zwanej medycynie ludowej z powodzeniem wykorzystuje się okłady z kapusty. Mówiąc dokładniej okład ten przygotowuje się bezpośrednio z liścia kapusty lub z soku pozyskanego z warzywa. Świetnie sprawdza się on na wszelkiego rodzaju bóle reumatyczne. Okłady z kapusty zaleca się również przy leczeniu różnych ran oraz wrzodów.
Co ciekawe, okłady z kapusty mogą również działać przeciwnowotworowo. Wiedzę tę wykorzystuje się zwłaszcza w profilaktyce raka. Specjaliści twierdzą, że okłady z kapusty mają takie właściwości, które zapobiegają zmianom nowotworowym w obrębie jajników, piersi, prostaty oraz jąder, zatem tych o charakterze hormonalnym.
Po drugie okłady z kapusty są popularne w formie kompresów. Chodzi tu zwłaszcza o leczenie bólu stawów, które są skutkiem artretyzmu lub zwichnięć. Wówczas okłady z kapusty polegają na okładaniu liściem miejsc, które sprawiają dyskomfort.
Przygotowanie takiego kompresu jest bardzo łatwe. Wybieramy maksymalnie trzy dość duże liście kapusty i lekko je rozbijamy. W ten sposób przygotowany okład z kapusty staje się miękki – należy uważać, by przy przygotowaniu go nie podziurawić. Następnie podgrzewamy go, kładąc na przykład na grzejniku. Tak przygotowany okład z kapusty przenosimy na bolący staw, zabezpieczając go ręcznikiem lub czymś innym – ważne by jak najdłużej utrzymywał ciepło. Nie powinniśmy przykładać go dłużej niż piętnaście minut. Okłady z kapusty można powtarzać wielokrotnie w czasie doby.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.