Olej musztardowy może być zdrowszy dla twojego serca niż oliwa z oliwek
Eksperci sugerują, że to olej musztardowy może być jednym z najzdrowszych olejów jadalnych.
Ostry w smaku olej z gorczycy zawiera około 60 proc. jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA), 21 proc. tłuszczów wielonienasyconych (PUFA) i około 12 proc. tłuszczów nasyconych.
Reeti Kapoor ze Szpital Venkateshwar w Dwarka w Indiach mówi, że wysoki poziom tłuszczów MUFA i PUFA, które nazywane są dobrymi tłuszczami, utrzymuje zdrowie serca, obniżając poziom złego i poprawiając jednocześnie poziom dobrego cholesterolu. Ponadto, zawiera 6 proc. kwasów tłuszczowych omega-3 (N-3) i 15 proc. omega-6 (n-6), co bardzo dobrze wpływa na serce, ponieważ równoważy poziom cholesterolu. To z kolei według ekspertów zmniejsza stężenie trójglicerydów i pomaga utrzymać zdrowie serca.
Parmeet Kaur, dietetyk z Columbia Asia Hospital Gurgaon uważa, że olej, który jest dobry dla serca, nie powinien zawierać cholesterolu i tłuszczów trans. Ponadto powinien zawierać niski poziom tłuszczów nasyconych, wysoki poziom tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych. Powinien mieć również idealny stosunek kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6 oraz wysoką temperaturę dymienia (temperatura, w której tłuszcz zaczyna się rozpadać na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe).
Według badań opublikowanych niedawno w czasopiśmie "Journal of Preventive Cardiology" użycie oleju musztardowego jako środka do gotowania zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, takich jak choroba wieńcowa (CAD), o prawie 70 proc. Ponadto olej musztardowy pomaga również regulować przepływ krwi i chroni organizm przed nadciśnieniem tętniczym.
Co ciekawe, eksperci uważają, że olej musztardowy może mieć korzystniejszy wpływ na zdrowie serca niż oliwa z oliwek czy inne rafinowane oleje, takie jak oleje roślinne.
Oliwa z oliwek, która jest bardzo popularna i jednocześnie droższa od oleju musztardowego, nie ma idealnego stosunku kwasów tłuszczowych omega-6 (N6) i Omega-3 (N3), który wpływa na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Porcja wynosi 1:2 i jest najbardziej zbliżona do tej zalecanej przez Światową Organizację Zdrowia.
Dodatkowo trzeba brać pod uwagę fakt, że oliwa z oliwek nie nadaje się do smażenia na głębokim tłuszczu, ponieważ ma niską temperaturę dymienia.
Z kolei, jeśli chodzi o oleje rafinowane, to są to produkty otrzymane po obróbce olejów naturalnych różnymi substancjami chemicznymi i mogą przyczyniać się do zwiększonego ryzyka takich chorób jak nowotwory, cukrzyca, choroby serca i nerek.
Procesy mechaniczne i chemiczne stosowane do ich produkcji wykorzystują także rozpuszczalniki, np. heksan, co wpływa na jakość i wartość odżywczą rafinowanego oleju jadalnego.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Jakie właściwości ma olej konopny? - odpowiada mgr Magdalena Borowiec
- Jakie oleje są zdrowe? - odpowiada lek. Tomasz Budlewski
- Jaki olej do smażenia? - odpowiada mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Olej musztardowy jest produkowany w procesie "kachi ghani" (tradycyjny proces produkcji na zimno stosowany na szeroką skalę w Indiach). Jest olejem nierafinowanym. Jego unikalny profil kwasów tłuszczowych sprawia, że jest najzdrowszym i stosunkowo niedrogim olejem do gotowania.
Olej musztardowy ma też inne zastosowania. Można go wykorzystać do masażu ciała i pielęgnacji włosów. Jest stosowany również jako lekarstwo na choroby żołądkowe i skórne (np. zakażenia grzybicze). Olej ten ma również dużo witaminy E, pomaga skórze w zwalczaniu wolnych rodników.
Podczas produkcji oleju, beta-karoten ulega przekształceniu w witaminę A, która doskonale wpływa na wzrost włosów. Oprócz tego zawiera także żelazo, wapń i magnez. Wszystkie te składniki mineralne poprawiają kondycję włosów.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.