Olej musztardowy może być zdrowszy dla twojego serca niż oliwa z oliwek

Eksperci sugerują, że to olej musztardowy może być jednym z najzdrowszych olejów jadalnych.

Olej musztardowy jest zdrowszy dla serca niż oliwa z oliwekOlej musztardowy jest zdrowszy dla serca niż oliwa z oliwek
Źródło zdjęć: © 123rf

Ostry w smaku olej z gorczycy zawiera około 60 proc. jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA), 21 proc. tłuszczów wielonienasyconych (PUFA) i około 12 proc. tłuszczów nasyconych.

Reeti Kapoor ze Szpital Venkateshwar w Dwarka w Indiach mówi, że wysoki poziom tłuszczów MUFA i PUFA, które nazywane są dobrymi tłuszczami, utrzymuje zdrowie serca, obniżając poziom złego i poprawiając jednocześnie poziom dobrego cholesterolu. Ponadto, zawiera 6 proc. kwasów tłuszczowych omega-3 (N-3) i 15 proc. omega-6 (n-6), co bardzo dobrze wpływa na serce, ponieważ równoważy poziom cholesterolu. To z kolei według ekspertów zmniejsza stężenie trójglicerydów i pomaga utrzymać zdrowie serca.

Parmeet Kaur, dietetyk z Columbia Asia Hospital Gurgaon uważa, że olej, który jest dobry dla serca, nie powinien zawierać cholesterolu i tłuszczów trans. Ponadto powinien zawierać niski poziom tłuszczów nasyconych, wysoki poziom tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych. Powinien mieć również idealny stosunek kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6 oraz wysoką temperaturę dymienia (temperatura, w której tłuszcz zaczyna się rozpadać na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe).

Popularny błąd podczas smażenia

Olej musztardowy jest bardzo zdrowy dla naszego serca
Olej musztardowy jest bardzo zdrowy dla naszego serca © 123rf

Według badań opublikowanych niedawno w czasopiśmie "Journal of Preventive Cardiology" użycie oleju musztardowego jako środka do gotowania zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, takich jak choroba wieńcowa (CAD), o prawie 70 proc. Ponadto olej musztardowy pomaga również regulować przepływ krwi i chroni organizm przed nadciśnieniem tętniczym.

Co ciekawe, eksperci uważają, że olej musztardowy może mieć korzystniejszy wpływ na zdrowie serca niż oliwa z oliwek czy inne rafinowane oleje, takie jak oleje roślinne.

Oliwa z oliwek, która jest bardzo popularna i jednocześnie droższa od oleju musztardowego, nie ma idealnego stosunku kwasów tłuszczowych omega-6 (N6) i Omega-3 (N3), który wpływa na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Porcja wynosi 1:2 i jest najbardziej zbliżona do tej zalecanej przez Światową Organizację Zdrowia.

Dodatkowo trzeba brać pod uwagę fakt, że oliwa z oliwek nie nadaje się do smażenia na głębokim tłuszczu, ponieważ ma niską temperaturę dymienia.

Z kolei, jeśli chodzi o oleje rafinowane, to są to produkty otrzymane po obróbce olejów naturalnych różnymi substancjami chemicznymi i mogą przyczyniać się do zwiększonego ryzyka takich chorób jak nowotwory, cukrzyca, choroby serca i nerek.

Procesy mechaniczne i chemiczne stosowane do ich produkcji wykorzystują także rozpuszczalniki, np. heksan, co wpływa na jakość i wartość odżywczą rafinowanego oleju jadalnego.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Olej musztardowy jest produkowany w procesie "kachi ghani" (tradycyjny proces produkcji na zimno stosowany na szeroką skalę w Indiach). Jest olejem nierafinowanym. Jego unikalny profil kwasów tłuszczowych sprawia, że jest najzdrowszym i stosunkowo niedrogim olejem do gotowania.

Olej musztardowy ma też inne zastosowania. Można go wykorzystać do masażu ciała i pielęgnacji włosów. Jest stosowany również jako lekarstwo na choroby żołądkowe i skórne (np. zakażenia grzybicze). Olej ten ma również dużo witaminy E, pomaga skórze w zwalczaniu wolnych rodników.

Podczas produkcji oleju, beta-karoten ulega przekształceniu w witaminę A, która doskonale wpływa na wzrost włosów. Oprócz tego zawiera także żelazo, wapń i magnez. Wszystkie te składniki mineralne poprawiają kondycję włosów.

Źródła

  1. http://zeenews.india.com

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu