Olejek anyżowy

Aromaterapia zyskuje coraz większą popularność. Wśród miłośników medycyny naturalnej dużym uznaniem cieszy się olej anyżowy. Lecznicze właściwości tej aromatycznej przyprawy są znane od wieków i były wykorzystywane przez mieszkańców starożytnego Egiptu, Grecji i Rzymu. W jakim celu stosuje się olejki eteryczne w dzisiejszych czasach?

spis treści

1. Właściwości olejku anyżowego

Leczenie zapachem to nie mit. Aromaterapia rzeczywiście działa, pod warunkiem, że jest właściwie stosowana. Olejek anyżowy (łac. oleum anisi) jest olejkiem eterycznym otrzymywanym z rośliny olejkodajnej – biedrzeńca anyżu. Jej owoce zawierają olejek, który pozyskuje się metodą destylacji z parą wodną. Oto właściwości tego produktu:

Zobacz film: "Witaminy w ciąży"

 

  • działanie uspokajające przy padaczce i ataku histerii przez spowolnienie reakcji nerwowej (po zażyciu dużej dawki),
  • działanie przeciwreumatyczne – w wyniku stymulacji krążenia krwi i zmniejszenia odczuwania bólu,
  • działanie antyseptyczne – chroni ranę przed zakażeniem,
  • działanie przeciwskurczowe – olejek anyżkowy przynosi ulgę między innymi podczas kaszlu, w biegunce i skurczach jelit,
  • leczenie zaparć,
  • poprawa trawienia i pomoc w przypadku wzdęć, kolki, bólu brzucha, nudności,
  • działanie rozgrzewające – przydatne przy przeziębieniu, reumatyzmie i artretyzmie,
  • działanie rozrzedzające – w płucach i drogach oddechowych, zwłaszcza przy astmie i zapaleniu oskrzeli,
  • toksyczność dla insektów i małych zwierząt - skutecznie odstrasza owady,
  • działanie relaksujące – olejek anyżkowy sprawdza się przy depresji, stresie i bezsenności,
  • działanie przeciwrobacze – olejek zabija pasożyty w jelitach.

Olejek anyżkowy użyty w dużych ilościach daje efekt zbliżony do działania narkotyków, spowalnia oddychanie i krążenie. Ponadto jest trujący dla małych zwierząt i ptaków. Nie należy podawać go dzieciom i kobietom w ciąży. Stosowany zewnętrznie może podrażniać skórę i wywołać reakcje alergiczne.

 

Olejek i jego główny składnik – anetol – są stosowane w wielu gałęziach przemysłu jako substancje zapachowe, np. do aromatyzowania artykułów spożywczych, leków czy kosmetyków. Jest także środkiem smakowym wykorzystywanym w przemyśle spirytusowym (anyżówka). Należy przechowywać go w szczelnie zamkniętych naczyniach, bez dostępu do światła, ponieważ pod wpływem powietrza i promieniowania ulega polimeryzacji.

Jak go stosować? Przede wszystkim poprzez aromaterepię, czyli wdychanie aromatycznych oparów. Można również dodawać do kąpieli - rozluźni mięśnie, pozwoli się zrelaksować, ułatwi zasypienie. Olejek anyżowy warto wykorzystać również do inhalacji, np. przy przeziębieniu czy uporczywym kaszlu. Bywa również stosowany doustnie.

 

2. Gdzie kupić olejek anyżkowy?

Osoby, które chcą spróbować aromaterapii, powinny zakupić olejki eteryczne w aptece lub sklepie zielarskim. Olejek anyżkowy bywa fałszowany olejkiem badianowym, fenkułowym i syntetycznym anetolem, dlatego warto zaopatrywać się w tego typu produkty w sprawdzonych punktach sprzedaży.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Ważne tematy