Oliwa z oliwek lekiem na raka?
Nie od dziś wiadomo, że spożywanie oliwy z oliwek niesie wiele korzyści dla zdrowia. Najnowsze badania wykazały, że jeden ze składników oliwy może być skuteczną bronią w walce z rakiem.
1. Badania nad właściwościami oliwy z oliwek
Przełomowego odkrycia dokonali naukowcy z Uniwersytetu Rutgersa w Stanach Zjednoczonych. W swoim badaniu wykorzystali związek występujący w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia o nazwie oleokantal.
Po dodaniu tej substancji do komórek nowotworowych bardzo szybko dochodziło do ich obumierania. Komórki rakowe ginęły już w ciągu 30-60 minut. Co ważne, oleokantal nie uszkodził przy tym żadnych zdrowych komórek.
Wyniki nowego badania potwierdzają wcześniejsze ustalenia naukowców z Harvardu. Przebadali oni prawie 30 tys. wolontariuszy i doszli do wniosku, że oliwa z oliwek w diecie redukuje ryzyko wystąpienia nowotworu o ok. 10 proc.
2. Jak oliwa z oliwek wpływa na zdrowie?
Oliwa z oliwek extra virgine to jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Zawiera duże ilości przeciwutleniaczy oraz zdrowych kwasów omega-3 i omega-6. Ma właściwości przeciwzapalne, chroni przed chorobami serca, cukrzycą, a nawet pomaga w leczeniu choroby Alzheimera.
Dieta śródziemnomorska, której jednym z głównym składników jest właśnie oliwa z oliwek, to jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania. Polecają go zarówno dietetycy, jak i lekarze. Mieszkańcy obszaru Morza Śródziemnego, którzy spożywają dużo oliwy z oliwek, rzadziej cierpią na nadciśnienie, miażdżycę oraz raka. Wystarczy zaledwie łyżka dziennie, by poprawić swój stan zdrowia.
Amerykańscy badacze zapowiadają, że będą dalej testować wpływ oliwy z oliwek na komórki nowotworowe. Nowe odkrycie daje nadzieję, że być może już wkrótce będzie można wykorzystać składnik oliwy z oliwek do terapii nowotworów, by stworzyć skuteczny lek na raka.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.