Trwa ładowanie...

Onkolog nie ma wątpliwości. Ten niedobór zwiększa ryzyko raka jelita grubego

 Anna Klimczyk
18.11.2024 12:26
Jakie witaminy i minerały mogą chronić przed rakiem?
Jakie witaminy i minerały mogą chronić przed rakiem? (Getty Images, archiwum prywatne)

- Niedobór niektórych mikroelementów może zwiększać ryzyko powstawania nowotworów. Dlatego warto kontrolować ich poziom, ale trzeba robić to z głową - mówi dr n. med. Paweł Potocki, onkolog kliniczny. Co zatem powinniśmy suplementować, żeby chronić organizm przed rakiem?

spis treści

1. Coraz więcej przypadków raka

Polacy garściami sięgają po rozmaite suplementy diety. Szczególnie chętnie przyjmują witaminy i minerały.

Raport OSAVI "Polacy a suplementy diety" z 2022 r. wskazuje, że do suplementacji preparatów z witaminami i minerałami przyznaje się ponad 81 proc. Polaków. Niemal połowa nie konsultuje tego ze specjalistą. Warto to robić i prowadzić suplementację z głową, bo dobrze zaplanowana może nawet zmniejszać ryzyko powstawania nowotworów.

Z Krajowego Rejestru Nowotworów wynika, że z chorobą nowotworową żyje w Polsce ponad 1,17 mln osób, a każdego roku przybywa około 170 tys. nowych zachorowań. Dlatego coraz więcej osób szuka odpowiedzi na pytanie - co może pomóc nam uchronić się przed zachorowaniem na nowotwór?

2. Cenne antyrakowe suplementy

Zobacz film: "Lekarze o polskiej lekomani. Pacjenci wierzą, że pigułka pomoże na wszystko"

Niedobór kwasu foliowego został powiązany ze zwiększonym ryzykiem raka jelita grubego. Metaanaliza z 2017 roku wskazała, że osoby z niskim poziomem kwasu foliowego miały o około 20 proc. wyższe ryzyko tego nowotworu w porównaniu do osób z prawidłowym poziomem

- Rzeczywiście niedobór niektórych mikroelementów może zwiększać ryzyko powstawania nowotworów. Dlatego warto kontrolować ich poziom, ale trzeba robić to z głową. Jednym z nich jest kwas foliowy (witamina B9). Jego brak w organizmie uszkadza funkcję układu odpornościowego i mechanizmy naprawy DNA, a to właśnie predysponuje do wszelakich nowotworów, zwłaszcza nowotworu jelita grubego - wyjaśnia w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. med. Paweł Potocki, onkolog kliniczny w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie.

Nie powinniśmy również doprowadzać do powstawania niedoborów innych witamin z grupy B. Odpowiadają one za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą stany napięcia i poprawiają nastrój. Przyczyniają się także do lepszej sprawności umysłu oraz wpływają na prawidłowy przebieg procesów zachodzących w układzie pokarmowym i układzie krążenia. Witaminę B6 można znaleźć m.in. w ziemniakach, bananach, mięsie drobiowym i rybach, takich jak łosoś czy tuńczyk.

- Niedobór witaminy B6 może być przyczyną zwiększonego ryzyka rozwoju raka macicy, hormonozależnego raka piersi i raka prostaty – wylicza dr Potocki.

Jednak to nie koniec. Coraz więcej badań wskazuje, że niedobory witaminy D3 także mogą zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów, a przede wszystkim raka jelita grubego, prostaty, sutka, płuc, czerniaka i białaczki.

- Wszyscy Polacy są narażeni na powstawanie niedoboru witaminy D3 ze względu na to, jak długi jest w naszym kraju okres jesienno-zimowej szarugi, a co za tym idzie zmniejszonej ekspozycji na słońce. Witamina D3 ma zdolność regulacji wzrostu i różnicowania komórek. Niedobór witaminy D3 powoduje dysfunkcję układu odpornościowego i właśnie tutaj upatruje się korelacji między jej niedoborem a ryzykiem powstawania nowotworów – tłumaczy onkolog kliniczny.

Witamina D3 odgrywa także istotną rolę we wspieraniu odporności, wzmacnianiu kości oraz korzystnie działa na mózg i układ nerwowy. Witamina D3 naturalnie występuje w tłustych rybach, jajkach oraz wątróbce, a jej synteza w skórze jest wspomagana przez ekspozycję na słońce.

- Jednak nie należy z nią przesadzać. Pamiętajmy, że dawka suplementacyjna dla dorosłego człowieka to 2000 jednostek na dobę – podnosi dr Potocki.

A co z kwasami omega-3? Badacze nie są jednomyślni, jeśli chodzi o profilaktykę przeciwnowotworową związaną z suplementacją.

- Niektóre badania wskazują, że utrzymywanie optymalnego poziomu kwasów omega-3 w organizmie może zmniejszać ryzyko występowania różnych typów nowotworów, w tym raka piersi czy prostaty. Jednak to jest dość nowa gałąź wiedzy, także nie mamy jeszcze dobrze wystandaryzowanych norm, mówiących o tym, ile człowiek powinien tych kwasów omega-3 spożywać. Warto także pamiętać o tym, że ich poziom możemy wyrównać także przy pomocy diety - wyjaśnia dr Potocki.

Onkolog dodaje również, że odpowiedni poziom wapnia może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, a selenu pomoże zahamować rozwój komórek nowotworowych na różnych etapach karcinogenezy. Dobrym źródłem selenu są orzechy brazylijskie, ryby, skorupiaki, nasiona roślin strączkowych, drożdże i czosnek. Z kolei by dostarczyć organizmowi wapń, warto jeść produkty mleczne (np. jogurt, kefir, ser), ryby z drobnymi ośćmi (np. sardynki) oraz zielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż i brokuły.

- Jednak pamiętajmy, że suplementowanie tego, co się da w nadziei, że unikniemy niedoborów, nie jest optymalną strategią. Ponieważ nadmiar danego mikroelementu również może być szkodliwy dla zdrowia – podsumowuje dr Potocki.

Nie zapominajmy również o tym, że niektóre suplementy będą wchodziły w interakcje ze sobą oraz z tradycyjnymi lekami, powodując działania uboczne, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia pacjentów onkologicznych. Dlatego taka suplementacja zawsze powinna odbywać się pod kontrolą lekarza.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze