Operacje bariatryczne zmniejszają apetyt na słodycze

Operacje bariatryczne, czyli zabiegi chirurgiczne mające na celu leczenie otyłości, wykazują pozytywne wyniki u wielu pacjentów, których BMI wynosi powyżej 35. Nowe badania pokazują, że operacje te mogą zmniejszać apetyt na słodycze.

Jak wynika z opublikowanych do tej pory raportów, ponad 80 proc. przeprowadzanych zabiegów bariatrycznych uznaje się za sukces. Jednak ich dokładny wpływ na układ nerwowy nie jest do końca rozumiany. Nowe badania skupiły się na związku pomiędzy receptorami w jelitach, a dopaminą w mózgu.

Istnieje wiele mechanizmów, które wspólnie przekładają się na pozytywny wynik zabiegu. Ograniczenie wchłaniania pokarmów to najbardziej oczywisty czynnik, ale sam w sobie nie wyjaśnia sukcesu operacji bariatrycznej.

Zobacz film: "Dlaczego warto wykonywać badania profilaktyczne?"

Co ciekawe, pacjenci po operacji często doświadczają zmiany apetytu, jednak do tej pory mechanizmy ją wywołujące były jedynie spekulacją. Badania przeprowadzone przez Ivana de Araujo z Yale University School of Medicine przybliżają możliwe wyjaśnienie.

Poprzednie badania przeprowadzone na myszach pokazały, że w spożywaniu kalorii częściowo pośredniczy układ nagradzania w mózgu, w którym dużą rolę odgrywa dopamina. Ośrodek przyjemności jest wrażliwy na cukier w przewodzie pokarmowym. Z powodu uzależniającej natury słodyczy, zwierzęta, których żołądki wypełniono słodkim roztworem, ciągle wykazywały ochotę na osłodzoną wodę pomimo uczucia sytości.

W obecnych badaniach opublikowanych na łamach "Cell Metabolism", przeprowadzono operacje bariatryczne na myszach, podobne do tych, które powszechnie stosuje się u ludzi wymagających interwencji chirurgicznej. Eksperymentalne podejście polegało na wszczepieniu bypassa pierwszej sekcji jelita i przyłączenia żołądka bezpośrednio do dolnego obszaru przewodu pokarmowego.

Różnica polegała na tym, że nie wstawiono balonu żołądkowego, który ograniczałby ilość spożywanych przez gryzonie pokarmów. Myszy, które poddano zabiegowi, a które sztucznie nasycano słodkim roztworem, wykazywały znacznie mniejsze zainteresowanie spożywaniem cukru.

Naukowcy są zdania, że zabieg spowodował zmniejszenie wydzielania dopaminy, co z kolei ograniczyło przyjemność ze spożywania słodyczy.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!