Owoc granatu w walce z nowotworem prostaty i piersi

Spożywanie owoców od dawna jest rekomendowane przez lekarzy. Zawierają mnóstwo witamin, chroniąc nas przed przeziębieniami i stanami zapalnymi. Ostatnie badania rzucają nowe światło na spożywanie owoców granatu. Naukowcy wykazali, że sok z tych oswoców nie tylko gasi pragnienie, ale też działa antynowotworowo.

1. Fenomen granatu

Granat był wykorzystywany już w Starożytności. Chińczycy wierzyli, że jest owocem młodości, urody i płodności.

Dziś wiadomo, że bardzo korzystnie wpływa na zdrowie. Jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu przeciwdziała infekcjom i leczy stany zapalne.

Doktor Ludwig Manfred Jacob i doktor Karl Friedrich Klippel, wybitni urolodzy z Kliniki Urologii na Uniwersytecie w Mainz, poszli o krok dalej. Postanowili sprawdzić działanie polifenoli owocu granatu w walce z nowotworami.

2. Granat na raka prostaty

Badacze skupili się na przeciwdziałaniu rakowi prostaty.

Badanie zostało wykonane na grupie 250 mężczyzn, u których po operacji nastąpiła wznowa. Nawrót choroby sprawdza się poprzez oznaczenie markera nowotworowego, antygenu PSA. Chorzy mężczyźni zostali przebadani pod kątem stężenia PSA we krwi, by następnie poddać ich obserwacji. Przyglądano się tempie podwyższania się poziomu markerów w miarę postępu choroby.

Zaobserwowano, iż czas podwojenia się stężenia czynnika PSA to 15 miesięcy.

Wówczas do diety wprowadzono ekstrakt z owocu granatu.

Naukowcy przypuszczali, że zawarte w soku polifenole, czyli przeciwutleniacze, zahamują powstawanie wolnych rodników i zniszczą te już wytworzone. Mówiąc prościej: liczono na to, że sok z granatu spowolni rozwój nowotworu.

Po 33 miesiącach, badania zakończyły się sukcesem. Udowodniono, że spożywanie 240 ml soku dziennie (570g polifenoli), wydłużyło czas podwajania się stężenia PSA z 15 do 54 miesięcy. U 83 proc. mężczyzn zaobserwowano całkowity zanik PSA lub znaczący spadek jego stężenia.

Zobacz też: Orgazm chroni przed rakiem prostaty

3. Granat w walce z rakiem piersi

Po sukcesie badawczym odnotowanym w związku przeciwdziałaniem rakowi prostaty, naukowcy postanowili uściślić swoje badania.

Pojawiło się pytanie, czy działanie soku będzie różnić się w zależności od tego, czy jest sfermentowany, czy nie.

Badania przeprowadzono tym razem na komórkach nowotworowych zlokalizowanych w piersiach.

Odnotowano, iż sfermentowany sok z owocu granatu dwukrotnie skuteczniej hamował rozwój nowotworu. Polifenole zawarte w owocach są bardziej aktywne po obróbce przemysłowej, ponieważ wówczas ze skórki uwalniają się taniny, czyli związki organiczne. Taniny rozpuszczają się w soku, wzmacniając jego właściwości antyrakowe.

Zobacz też: Orzechy włoskie chronią przed rakiem piersi!

Wyciąg z owocu młodości blokuje też wydzielanie enzymów aromatazy. Aromataza wytwarzana w znacznej ilości, może powodować nowotwór piersi.

Zobacz też:

Korzyści zdrowotne płynące z owocu granatu są tak mnogie, że warto włączyć go do swojej diety.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy