Trwa ładowanie...

Picie kawy podnosi ryzyko wystąpienia jaskry. Zaskakujące wyniki badań

 Karolina Rozmus
09.06.2021 11:37
Picie kawy podnosi ryzyko wystąpienia jaskry. Zaskakujące wyniki badań
Picie kawy podnosi ryzyko wystąpienia jaskry. Zaskakujące wyniki badań (GettyImages)

Jaskra to groźna choroba oczu, która może prowadzić nawet do ślepoty. Amerykańscy badacze opublikowali najnowsze badania, zgodnie z którymi ryzyko wystąpienia jaskry i zespołu eksfoliacji wzrasta u osób, które spożywają duże ilości kawy z kofeiną.

spis treści

1. Jaskra poważnym zagrożeniem dla zdrowia

Jaskra to choroba oczu uszkadzająca nerw wzrokowy, najczęściej przez zbyt wysokie ciśnienie w gałce ocznej. W zależności od źródła rozróżnia się kilka typów jaskry, w tym jaskrę pierwotną otwartego kąta, jaskrę zamkniętego kąta, jaskrę wtórną czy rzadką jaskrę wrodzoną.

Jaskra jest schorzeniem niebezpiecznym, bo często nie daje żadnych symptomów lub wydają się one na tyle błahe, że pacjenci ignorują je latami. Lekarze jednak przestrzegają, że nieleczona jaskra może prowadzić nawet do utraty wzroku. Szczególnie narażeni na nią są cukrzycy, chorzy na miażdżycę i hiperlipidemię oraz nadciśnienie.

Zobacz film: "Sztuczna inteligencja zdiagnozuje choroby oczu"

Jaskra może dotknąć także krótkowidzów, osoby narażone na stres, a także – co wykazali amerykańscy naukowcy – tych, którzy piją duże ilości kawy z kofeiną.

2. Nowe wyniki badań w sprawie ryzyka wystąpienia jaskry

Amerykańscy badacze na łamach "Investigative Ophthalmology & Visual Science" opublikowali nowe wyniki badań. Wskazują na związek spożywania kawy ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na jaskrę wtórną w wyniku złuszczania torebki soczewki ocznej.

Do takich wniosków naukowcy doszli, badając Amerykanów. Punktem wyjścia do rozważań na temat wpływu kawy na wystąpienie choroby oczu była obserwacja wskazująca, że największy odsetek zachorowań na jaskrę odnotowuje się w populacji skandynawskiej. Skandynawowie na tle innych nacji wyróżniają się największym spożyciem kawy na świecie. Ponieważ naukowcy dowiedli dzięki badaniom już wcześniej, że przyswajanie dużych ilości kofeiny zawartej w kawie wiąże się z podniesionym ryzykiem zachorowania na jaskrę pierwotną z otwartym kątem przesączania, postanowiono sprawdzić, czy kawa wpływa również na zwiększone ryzyko wystąpienia jaskry wtórnej.

Wyniki potwierdziły, że nadmiar kawy – rozumiany jako co najmniej 3 filiżanki dziennie – może być powiązany z wystąpieniem jaskry torebkowej i zespołu eksfoliacji (XFS, patologiczny proces powstawania i odkładania się w tkankach narządu wzroku włókienkowego materiału) u osób genetycznie obciążonych większym ryzykiem zachorowania na chorobę narządu wzroku.

Współautor badania, dr Anthony Khawaja z Ophthalmology University College London (UCL), przyznaje, że osoby, u których ryzyko zachorowania na jaskrę genetycznie jest najwyższe, mogą zaobserwować pozytywne efekty ograniczenia kawy z kofeiną. Jest to istotna wskazówka dla pacjentów z jaskrą występującą w rodzinie.

Co ciekawe jednak, szkodliwa okazała się wyłącznie kawa – nie zaobserwowano negatywnego wpływu na narząd wzroku innych napojów zawierających kofeinę, takich jak herbata, kakao czy czekolada.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze