Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Polacy są nieświadomi zagrożenia. "Może potęgować gromadzenie szkodliwych gazów"

 Karolina Rozmus
03.02.2023 15:00
Kuchenki gazowe mogą przyczyniać się do groźnych chorób
Kuchenki gazowe mogą przyczyniać się do groźnych chorób (Getty Images/Pixabay)

Tlenki azotu, tlenek węgla, benzen, formaldehyd, a nawet cząstki stałe przyczyniające się do powstania smogu - to substancje, które może emitować kuchenka na gaz, nawet wtedy, kiedy jest wyłączona. Badacze odkryli, że eliminacja gazu z kuchni mogłaby zmniejszyć zapadalność na groźną chorobę układu oddechowego.

spis treści

1. Groźne niczym wdychanie dymu tytoniowego?

Nazywany błękitnym paliwem gaz, to mieszanina azotu, metanu, propanu, butanu, a podczas jego spalania emitowany jest m.in. jest m.in. tlenek i dwutlenek węgla oraz tlenki azotu. Badanie opublikowane w "International Journal of Environmental Research and Public Health" przynosi kolejne wnioski na temat wpływu tych związków na zdrowie.

Talor Gruenwald, analityk danych i główny autor badania obliczył, że w USA aż 650 tys. dzieci "cierpi na astmę, która inaczej by nie występowała, gdyby nie były narażone na działanie kuchenek gazowych".

Jego zdaniem posiadanie kuchenki gazowej w domu jest porównywalne z posiadaniem palacza tytoniu wśród członków rodziny i ryzykiem wynikającym z tzw. biernego palenia.

Zobacz film: "Dr Karauda: smog jest alergenem samym w sobie"

- To badanie pokazuje, że gdybyśmy pozbyli się kuchenek gazowych, zapobieglibyśmy 12,7 proc. przypadków astmy u dzieci, co jak sądzę, chciałoby zrobić większość ludzi – mówi cytowana przez "The Guardian" Brady Seals, kolejna autorka badań.

Kuchenki gazowe mogą zanieczyszczać powietrze i przyczyniać się do rozwoju wielu schorzeń
Kuchenki gazowe mogą zanieczyszczać powietrze i przyczyniać się do rozwoju wielu schorzeń (Pixabay)

Podobne wnioski przyniosło już badanie z 2018 roku. Wówczas australijscy naukowcy przypisali aż 12,3 proc. zachorowań na astmę u dzieci z obecnością kuchenki gazowej w domu.

- Zastąpienie kuchni opalanych węglem czy drewnem na korzyść kuchenek gazowych było niewątpliwie postępem. To samo dotyczy wymiany tzw. kopciuchów na piece gazowe. W Azji czy w Afryce najczęstszą przyczyną POChP (przewlekłej obturacyjnej choroby płuc - przyp.red.) jest przygotowanie posiłków na kuchniach opalanych drewnem czy węglem. Kobiety, które nigdy nie paliły papierosów, w tych populacjach mają chorobę rozwiniętą w takim stopniu, jak osoby, które paliły po dwie paczki dziennie – tłumaczy w rozmowie z WP abcZdrowie pulmonolog z Warszawskiej Uniwersytetu Medycznego, dr. hab. n. med. Tadeusz Zielonka.

Ekspert dodaje, że należy jednak pamiętać, że gaz podobnie jak węgiel - należy do paliw kopalnych. O jego szkodliwości nie trzeba przekonywać, choć na pewno jest mniejsza niż w przypadku spalania węgla czy plastiku.

- Raporty WHO wskazują, że rocznie ok. siedem milionów osób umiera z powodu zanieczyszczeń powietrza. Ale tylko połowa z nich umiera z powodu zanieczyszczeń powietrza na zewnątrz. Druga połowa umiera z powodu narażenia na zanieczyszczenia powietrza wewnątrz domu – dodaje.

(WP.PL)

2. Tak gaz może wpływać na zdrowie

Eksperci z Harvard University przyznają, że gotowanie na kuchenkach gazowych to zwiększone ryzyko emisji dwutlenku azotu i cząsteczek znanych jako PM2,5, które podrażniają płuca. Z kolei eksperci z National Asthma Council Australia wskazują, że dwutlenek węgla (CO2) i azotu (NO2) mogą powodować zapalenia dróg oddechowych.

Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska (U.S. Environmental Protection Agency) przypomina, że poziom zanieczyszczenia powietrza w domu może być nawet od dwóch do pięciu razy wyższy niż zanieczyszczenia na zewnątrz.

Dr n. med. Piotr Dąbrowiecki, alergolog i specjalista chorób wewnętrznych z Kliniki Chorób Infekcyjnych i Alergologii w Wojskowym Instytucie Medycznym, przewodniczący Polskiej Federacji Stowarzyszeń Chorych na Astmę, Alergie i POCHP tłumaczy, że niebezpieczeństwo w związku z kuchenkami - to skutek kilku czynników.

- Szczelność kuchenki z biegiem czasu może się zmieniać, nieodpowiednia wentylacja pomieszczenia może potęgować gromadzenie szkodliwych gazów i wreszcie, tak prozaiczna kwestia, jak dobranie garnka do wielkości palnika. To również może wpływać na wytwarzanie ponadnormatywnych ilości tlenku azotu i tlenku węgla - mówi w rozmowie z WP abcZdrowie ekspert.

- Oba są drażniące dla układu oddechowego osób z alergią nosa czy dolnych dróg oddechowych, czyli astmą i mogą powodować rozwój objawów choroby - dodaje.

Ekspert tłumaczy, że ponadnormatywne ilości tlenku azotu, które emitują nasze kuchenki gazowe "mogą też podrażniać górne drogi oddechowe, ale to dla astmatyków są szczególnie niebezpieczne".

Podobnie jak prof. Zielonka, dr Dąbrowiecki zwraca uwagę, że problem zanieczyszczeń wewnątrz naszych domów jest marginalizowany z uwagi na ogromny problem ze smogiem w Polsce. Niesłusznie, ponieważ wiele osób, chcąc uciec od zanieczyszczonego powietrza na zewnątrz, zamyka się przed nim w domu. To może potęgować stężenie szkodliwych gazów jak tlenek węgla czy tlenki azotu - wewnątrz mieszkania.

- To na pewno może być problemem dla osób z niestabilną astmą, dla osób, które biorą nieoptymalną liczbę leków na astmę albo też dla tych, którzy mają nierozpoznaną chorobę - mówi dr Dąbrowiecki.

Lekarz zwraca również uwagę, że problem ten może dotyczyć sporego odsetka Polaków.

- W Polsce mamy cztery miliony chorych na astmę, a tylko 2,2 mln są w rekordach NFZ. To oznacza, że około 1,8 mln jest prawdopodobnie niezdiagnozowanych. I w odniesieniu do tych osób nieodpowiednia kuchenka gazowa faktycznie może być dodatkowym czynnikiem zaostrzającym objawy - mówi.

- Podnosi się też kwestię tlenków azotu w odniesieniu do POChP, a biorąc pod uwagę, że w Polsce mamy około dwóch milionów chorych, kuchenki gazowe mogą być pewnym problemem. Cztery miliony osób z astmą i dwa miliony osób z POChP oznacza, że prawie jedna szósta Polaków może nadwrażliwie reagować na zanieczyszczenie spowodowane tym, co wydobywa się z ich kuchni - dodaje.

3. Narażony nie tylko układ oddechowy

Badanie przeprowadzone przez Harvard TH Chan School of Public Health i PSE Healthy Energy wykazało, że kuchenki i inne urządzenia gazowe jak piece, mogą emitować również takie toksyczne chemikalia: benzen, heksan i toluen, czyli lotne związki organiczne (LZO). Niektóre z nich mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów.

Wskazywano także, że stosunkowo niewielkie ilości dwutlenku azotu mogą zwiększać ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, zaburzeń poznawczych czy wreszcie przedwczesnej śmierci.

Czy to znak, że kuchenki gazowe powinny zniknąć z naszych domów? Prof. Zielonka zaznacza, że stanowią one mniejsze ryzyko niż piece grzewcze na węgiel czy dawne kuchnie węglowe. Niemniej mówi się, że najlepszym źródłem energii są źródła odnawialne, które w Polsce nie są powszechne.

Z kolei dr Dąbrowiecki zwraca uwagę, że by poprawić jakość powietrza wewnątrz czterech ścian, nie trzeba przechodzić na kuchenkę wykorzystującą energię elektrycznę. Ekspert podkreśla, by upewnić się, że nie korzystamy ze "starej, rozkalibrowanej", a w jej miejsce wybrać kuchenkę gazową, ale "nowoczesną, monitorowaną i bezpieczną".

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze