Polacy uwielbiają tę rybą. A to siedlisko ołowiu, kadmu, rtęci

Tilapia jest jedną z najchętniej kupowanych ryb w Polsce - filetowana, tania, delikatna w smaku i łatwa do przyrządzenia. Jednak za tą pozornie niewinną rybą kryje się szereg zagrożeń, które powinny skłonić nas do ostrożności przy wyborze ryb na obiad.

Tilapia zawiera szkodliwe dla zdrowia składnikiTilapia zawiera szkodliwe dla zdrowia składniki
Źródło zdjęć: © Getty Images
Magdalena Pietras

Popularna, ale kontrowersyjna ryba

Tilapia to słodkowodna ryba pochodząca głównie z hodowli w Azji, zwłaszcza z Chin, Wietnamu i Indonezji. Naturalnie występuje w ciepłych wodach Afryki, ale na potrzeby masowej produkcji przeniesiono ją do stawów hodowlanych, gdzie warunki sanitarno-hodowlane bywają dalekie od ideału. Niestety, to właśnie przemysłowa hodowla wpływa na jakość i bezpieczeństwo jej mięsa.

Mięso tilapii jest chude, lekkie i łatwe w obróbce, ale często ubogie w cenne kwasy tłuszczowe omega-3, które są jednym z głównych argumentów za jedzeniem ryb. Co więcej – zawiera znacznie więcej kwasów omega-6, które w nadmiarze działają prozapalnie, a ich obecność w diecie w zbyt dużych ilościach może zwiększać ryzyko chorób przewlekłych.

Toksyczne pierwiastki w tilapii

Największym zagrożeniem są jednak szkodliwe substancje obecne w mięsie tej ryby. Jak wykazały badania Morskiego Instytutu Rybackiego, tilapia dostępna w polskich sklepach może zawierać niepokojąco wysokie poziomy metali ciężkich: ołowiu, kadmu i rtęci. Te pierwiastki mają udowodnione działanie toksyczne – uszkadzają układ nerwowy, odpornościowy, a także mogą powodować mutacje genetyczne i zwiększać ryzyko nowotworów.

Wynika to m.in. z warunków, w jakich ryby te są hodowane. Tilapie często żyją w przepełnionych, zanieczyszczonych zbiornikach, karmione są paszami zawierającymi antybiotyki i hormony wzrostu. Taka praktyka przekłada się na skład chemiczny ich mięsa i podważa jego bezpieczeństwo. Inne ryby zawierające szkodliwe substancje

Choć tilapia bywa wskazywana jako jedna z najbardziej zanieczyszczonych ryb, nie jest jedyna. Inne gatunki również mogą stanowić zagrożenie, zwłaszcza jeśli pochodzą z niekontrolowanych źródeł lub są wysoko przetworzone.

Ryby o wysokiej zawartości rtęci:

  • miecznik,

  • tuńczyk (szczególnie ten z puszki),

  • węgorz,

  • makrela królewska,

  • łosoś hodowlany.

Ryby o dużej zawartości dioksyn i polichlorowanych bifenyli (PCB):

  • łosoś bałtycki,

  • dorsz bałtycki,

  • szprot,

  • śledź bałtycki.

Związki te kumulują się w organizmach drapieżnych ryb żyjących długo i wysoko w łańcuchu pokarmowym. Ich nadmiar w organizmie człowieka może prowadzić do zaburzeń hormonalnych, neurologicznych, a nawet nowotworów.

Jakie ryby wybierać?

Eksperci nie mają wątpliwości: ryby powinny pozostać w naszej diecie, ale musimy nauczyć się je wybierać świadomie. Lepszym wyborem niż tilapia będą ryby bogate w kwasy omega-3, pochodzące z czystych akwenów lub kontrolowanych hodowli, np.:

  • sardynka,

  • pstrąg tęczowy,

  • dorsz (z certyfikowanych łowisk).

- Powinniśmy jeść śledzie, dorsze, a więc ryby tłuste, które nienasyconych kwasów tłuszczowych mają więcej. To akurat w naszym kraju dość popularne ryby, zwłaszcza śledź, królujący na naszych stołach nie tylko w tradycyjny post, śledzika czy popielec. W Polsce popularna jest też wędzona makrela, ale tu radziłabym ostrożność - wędzone ryby zawierają dużo soli, a ta w nadmiarze jest dla nas niekorzystna - wyjaśnia prof. Bronkowska Monika Bronkowska z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Wrocławskiego w publikacji dostępnej na stronie uczelni.

Najbezpieczniejsze są małe, szybko rosnące ryby, które nie mają czasu na akumulację toksyn. Warto też zwracać uwagę na pochodzenie - lepiej wybierać ryby z certyfikatem MSC lub oznaczeniem "zrównoważony połów".

Spożycie ryb w Polsce – daleko do ideału

Europejczyk średnio zjada rocznie ok. 22 kg ryb, Portugalczyk aż 60 kg, Norweg 46 kg. A Polak? Zaledwie 12 kg. Co gorsza, aż 20 proc. Polaków nie je ryb wcale - takie informacje podał TNS OBOP w 2018 roku. Wynika to m.in. z braku nawyku, ceny świeżych ryb i obaw o jakość produktów dostępnych w sklepach.

Najczęściej wybierane w Polsce ryby to:

  • mintaj,

  • śledź,

  • panga,

  • tilapia,

  • łosoś norweski.

Problem w tym, że aż trzy z tych gatunków, tj. mintaj, tilapia i panga, pochodzą z masowych hodowli i bywają ubogie w składniki odżywcze lub zanieczyszczone. Dlatego eksperci apelują: zamiast ilości - postawmy na jakość. Ryby jedzmy przynajmniej raz w tygodniu, ale nie byle jakie.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Uniwersytet Wrocławski
  2. abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu