Polipeptyd trzustkowy - funkcje, badania, interpretacja wyników
Polipeptyd trzustkowy, czyli PP, to jeden z peptydów, którego oznaczenie w badaniach przydaje się podczas diagnostyki wielu chorób trzustki i układu trawiennego. Może także pomóc w określeniu ryzyka wystąpienia nowotworu. Badanie nie jest bolesne i niczym nie różni się od klasycznej morfologii. Wyniki można otrzymać bardzo szybko. Zobacz, czemu służy polipeptyd trzustkowy i jak może interpretować badania.
1. Co to jest polipeptyd trzustkowy?
Polipeptyd trzustkowy, czyli inaczej PP (z ang. pancreatic polypeptide), to jeden z peptydów, czyli złożonych łańcuchów aminokwasowych. Wytwarzany jest głównie przez komórki PP tzw. wysepek Langerhansa. Pełni istotną rolę w procesach prawidłowej pracy gruczoł trzustkowy.
Składa się on z 36 różnych aminokwasów i odpowiada przede wszystkim za regulację ogólnych czynności wydalniczych trzustki, przewodu pokarmowego, nerek i układu naczyniowego. Jego ilość zwiększa się po zjedzeniu posiłków - jest to naturalny proces.
2. Wskazania do zbadania poziomu PP
Polipeptyd PP najczęściej określa się w przypadku podejrzenia rozwoju tzw. neuroendokrynnych nowotworów trzustki, a także wielu nowotworów hormonalnie czynnych, mogących objąć nie tylko trzustkę, ale także inne organy.
Nieprawidłowe stężenie PP w organizmie zwykle nie daje żadnych charakterystycznych objawów, dlatego lekarz może zlecić badanie na podstawie szczegółowego wywiadu i określenia historii chorób w najbliższej rodzinie.
3. Jak przygotować się do badania?
Określenie poziomu polipeptyu trzustkowego polega na pobraniu krwi z żyły łokciowej, a więc wygląda tak, jak klasyczna morfologia. Około 8-12 godzin przed badaniem nie należy spożywać żadnych posiłków, można jedynie pić wodę. Na samo badanie należy przyjść na czczo, ponieważ jedzenie może zwiększać stężenie PP i fałszować wyniki.
Zwykle wyniki są dostępne już po jednym dniu. Badanie można wykonać prywatnie lub w ramach NFZ - wówczas należy posiadać ważne skierowanie.
4. Normy i interpretacja wyników
Przyjmuje się, że stężenie polipeptydu trzustkowego nie powinno przekraczać 200 ng/ml. Jeśli jest zbyt wysoki, należy podjąć dalszą diagnostykę w kierunku rozpoznania odpowiednich chorób trzustki, układu trawiennego, a także nowotworów.
Podwyższony poziom PP nie zawsze jest powodem do obaw. W przypadku uzyskania takiego wyniku należy zgłosić się do lekarza, który uspokoi nas, rozwieje nasze wątpliwości i podpowie nam, co możemy zrobić, aby polepszyć nasz stan zdrowia.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.