Właściwości lecznicze kwiatów polnych

Patrząc na kwiaty, nie zastanawiamy się, jak mogą smakować w kuchni. Doceniamy jedynie ich walory estetyczne. A szkoda. Niewiele osób wie, jak dużą wartość odżywczą mają niektóre kwiaty i chwasty. Są niskokaloryczne, zawierają dużo błonnika i soli mineralnych.

1. Zbieranie i przechowywanie kwiatów polnych

Kwiaty i chwasty jadalne powinno się zbierać na terenach nieskażonych substancjami szkodliwymi dla zdrowia. Wcześniej warto zaopatrzyć się w porządny przewodnik zielarski. Należy przy tym pamiętać, że nie zawsze dana roślina będzie wyglądać w rzeczywistości identycznie jak na obrazku. Niektóre chwasty jadalne są bardzo podobne do trujących. Przyda nam się wówczas rada doświadczonego zielarza.

Zbierając zioła zwracajmy szczególną uwagę na ich kondycję. Unikajmy zbyt ciemnych roślin – ciemna barwa może świadczyć o obecności związków azotu, i bladozielonych lub żółtych – to oznaka choroby. Kwiaty zbiera się w południe, kiedy są osuszone z porannej rosy. Nie powinno się zrywać mokrych roślin.

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

Zebrane kwiaty najlepiej układać w koszyku. Ściśnięte lub wsadzone do woreczków foliowych mogą się przegrzać. Tym samym mogą stracić swoje właściwości odżywcze. Młode liście i pędy najlepiej zbierać przed okresem kwitnienia. Z kolei korzenie skutecznie można wyciągać wiosną lub jesienią, gdy ziemia jest lekko wilgotna.

2. Jadalne kwiaty

  • Mlecz

Mlecz, inaczej mniszek lekarski. Właściwości mniszka lekarskiego są następujące: zawiera witaminę B, C, beta-karoten, przyśpiesza trawienie, usprawnia pracę wątroby, działa moczopędnie i antystresowo.

Przyrządzanie: młode liście można dodawać do sałaty, past do pieczywa, do zup, przyrządza się je jak szpinak. Korzenie przygotowuje się jak marchew, a pąki nadają się do produkcji wina lub syropu.

  • Nasturcja

Właściwości: zawiera sole mineralne, olejki eteryczne, błonnik, działa bakteriobójczo. Szczególnie zalecana podczas zakażenia dróg moczowych i oddechowych.

Przyrządzanie: kwiaty i liście można dodawać do serów, jajek, surówek, pasztetów, sufletów, zapiekanek. Jest wykorzystywana do produkcji nalewek. Nasturcja ma intensywny zapach i ostry smak.

Właściwości pokrzywy: jest źródłem wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, kwasów organicznych, witamin i błonnika. Wzmacnia organizm, pobudza produkcje czerwonych krwinek i hemoglobiny. Hamuje krwawienia. Sok z pokrzywy zalecany jest podczas przeprowadzania kuracji oczyszczających.

Przyrządzanie: jak szpinak, dodaje się ją do zup, sosów, sałatek, mięsa.

Właściwości: jest kopalnią witaminy C, mikroelementów, działa regulująco na przemianę materii, wzmacnia naczynka krwionośne, ma właściwości odtruwające organizm. Szczególnie korzystnie wpływają na cerę, leczą młodzieńczy trądzik. Stosuje się je podczas choroby oczu.

Przyrządzanie: bratek polny dodaje się do sałatek, dań warzywnych, zup, sałatek owocowych.

  • Nagietek

Właściwości nagietka: zawiera beta-karoten, flawonoidy, fitosterole, działa przeciwzapalnie, rozkurczowo, moczopędnie, zwiększa potliwość organizmu, przyśpiesza gojenie ran.

Przyrządzanie: smakiem przypomina szafran, dodaje się go do zup, sosów, makaronów, można go użyć do barwienia ryżu.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!