Popularny zamiennik cukru niszczy komórki raka trzustki. Przełomowe badanie
Stewia, naturalny i bezkaloryczny zamiennik cukru, może mieć znacznie większy potencjał, niż dotąd sądzono. Badacze z Uniwersytetu Hiroszima wykazali, że fermentowany ekstrakt ze stewii (FSLE) skutecznie niszczy komórki raka trzustki (PANC-1), jednocześnie nie uszkadzając zdrowych komórek nerek (HEK-293). Wyniki badań opublikowano w "International Journal of Molecular Sciences".
W tym artykule:
Fermentacja potęguje właściwości przeciwnowotworowe
Rak trzustki jest jednym z najbardziej śmiertelnych nowotworów – pięcioletnie przeżycie wynosi poniżej 10 proc. – To rak o wyjątkowo złych rokowaniach, nawet 90 proc. chorych nie przeżywa 5 lat – mówił w rozmowie z WP abcZdrowie gastrolog dr n. med. Tadeusz Tacikowski.
Bardzo ciężko go wykryć, ponieważ długo nie daje objawów. O raku trzustki można mówić, że to "cichy zabójca". Według szacunków lekarzy do 2030 roku może on stanowić trzecią przyczynę zgonów z powodu nowotworów. – Wśród nowotworów przewodu pokarmowego jest pod tym względem zdecydowanie najbardziej groźny, bo niezwykle trudno go wykryć i leczyć. Ponadto obserwujemy niepokojący wzrost zachorowań wśród młodych ludzi – wskazywał dr Tadeusz Tacikowski.
Choroba szybko daje przerzuty i jest oporna na chirurgię, chemioterapię czy radioterapię. Dlatego naukowcy szukają nowych substancji pochodzenia naturalnego, które mogłyby wspomagać leczenie.
Nietypowy objaw raka trzustki
- Rak trzustki jest wyjątkowo inwazyjny, z wysoką skłonnością do przerzutów i dużą opornością na obecne terapie. Dlatego pilnie potrzebujemy nowych związków przeciwnowotworowych, zwłaszcza pochodzących z roślin leczniczych – podkreśla współautor badania, prof. Narandalai Danshiitsoodol z Graduate School of Biomedical and Health Sciences, Hiroshima University.
Naukowcy odkryli, że poddanie ekstraktu z liści stewii fermentacji przy użyciu szczepu Lactobacillus plantarum SN13T istotnie zwiększa jego aktywność biologiczną.
- FSLE wykazuje znacznie większą cytotoksyczność wobec komórek nowotworowych niż ekstrakt niefementowany przy takich samych stężeniach. Co ważne, toksyczność wobec zdrowych komórek nerek pozostaje minimalna – zaznacza prof. Masanori Sugiyama, kierownik zespołu badawczego.
Nowy związek – CAME
Badacze ustalili, że kluczową rolę odgrywa metyloester kwasu chlorogenowego (CAME), który powstaje w wyniku biotransformacji kwasu chlorogenowego przez bakterie. Choć poziom kwasu chlorogenowego spada sześciokrotnie w trakcie fermentacji, CAME wykazuje silniejsze działanie toksyczne wobec komórek nowotworowych i silniej indukuje ich apoptozę (śmierć komórkową).
- Nasze dane pokazują, że CAME ma większą skuteczność w niszczeniu komórek raka trzustki niż sam kwas chlorogenowy. To efekt enzymatycznej transformacji przeprowadzonej przez szczep bakterii, którego użyliśmy – wyjaśnia Danshiitsoodol.
Zespół z Uniwersytetu Hiroszima planuje teraz testy na modelach zwierzęcych, aby sprawdzić skuteczność i bezpieczeństwo różnych dawek w organizmie. Badacze liczą, że fermentowane ekstrakty roślinne – w tym FSLE – będą mogły w przyszłości stanowić element wspomagający tradycyjne terapie onkologiczne.
- Nasze odkrycie pokazuje, jak probiotyki mogą przekształcać naturalne ekstrakty w bioaktywne metabolity o potencjale przeciwnowotworowym. To nie tylko krok w kierunku rozwoju terapii wspierających, ale także inspiracja do dalszego wykorzystywania mikroorganizmów w medycynie – podsumowuje Sugiyama.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- International Journal of Molecular Sciences
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.