Powikłania jelitowe po COVID-19. Mogą mieć związek z przewlekłym stresem

Badania wskazują, że u 53 proc. pacjentów z COVID-19 rozwija się co najmniej jeden objaw żołądkowo-jelitowy w trakcie choroby. U wielu osób dolegliwości pojawiają się dopiero po przejściu choroby. Lekarze ostrzegają, że w przypadku zakażeń wywołanych wariantem Delta skala tych powikłań może być dużo większa.

Jedym z powikłań obserwowanych u pacjentów po COVID jest zespół jelita nadwrażliwegoJedym z powikłań obserwowanych u pacjentów po COVID jest zespół jelita nadwrażliwego
Źródło zdjęć: © Getty Image

"Wrotami zakażenia może być także przewód pokarmowy"

COVID zostawia swoje ślady w całym organizmie. Badania u osób, które przechodziły zakażenie wskazują, że "dolegliwości brzuszne" w przebiegu COVID-19 były drugie co do częstości występowania, zaraz po objawach płucnych. Biegunki, wymioty, rzadziej bóle brzucha mogą się pojawić na różnych etapach infekcji, również jako odległe powikłanie. Obserwacje prowadzone w innych państwach wskazują, że w przypadku wariantu Delta objawy przypominające grypę żołądkową będą występować jeszcze częściej.

- Objawy ze strony układu pokarmowego związane z COVID-19 rozpoczynają się już w okresie poprzedzającym kliniczny obraz rozwiniętego zakażenia – tego typowego, z kaszlem, dusznością, gorączką, objawami ogólnego rozbicia. Wirus SARS-CoV-2 wnika do organizmu człowieka głównie drogą kropelkową przez układ oddechowy, ale jak już dowiedziono, wrotami zakażenia może być także przewód pokarmowy - komentuje prof. dr hab. n. med. Barbara Skrzydło-Radomańska z Katedry i Kliniki Gastroenterologii Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.

- Dlatego objaw, jakim jest biegunka, powinien stanowić sygnał ostrzegawczy, bo może nawet wyprzedzać objawy ze strony układu oddechowego o 2-3 tygodnie, a mogą mu towarzyszyć bóle brzucha, nudności i wymioty oraz utrata łaknienia, a nawet jadłowstręt, co po części wynika też z zaburzeń węchu i smaku - dodaje ekspertka.

Jakie są objawy Delty? Prof. Parczewski wymienia

Wariant Delta może atakować jelita
Wariant Delta może atakować jelita © Getty Images

Powikłania jelitowe - mogą mieć związek z przewlekłym stresem

Lekarze przyznają, że powikłania po zakażeniu będą dawać o sobie znać coraz częściej. Również ze strony przewodu pokarmowego. Coraz częściej trafiają do nich pacjenci, u których po przejściu COVID rozwinął się poinfekcyjny zespół jelita nadwrażliwego (ang. P-IBS - post-infectious inflammatory bowel syndrome).

- Częstość wystąpienia P-IBS po przebyciu infekcji jest siedmiokrotnie większa niż wśród osób, które nie były dotknięte zakażeniem - podkreśla ekspertka.

Zdaniem gastroenterolog powikłania jelitowe, z którymi borykają się pacjenci po COVID-19, mogą być konsekwencją wielu różnych czynników, również permanentnego stresu towarzyszącego chorującym.

- Choroby czynnościowe przewodu pokarmowego są określane mianem zaburzeń na osi mózg-jelito-mikrobiota. Wiadome jest, że wpływ stresu, jakim jest lęk przed zachorowaniem, obawa o najbliższych, o byt materialny i szeroko pojęte bezpieczeństwo w dobie pandemii, zwłaszcza u osób wrażliwych, z niskim progiem lęku i skłonnościami do zachowań depresyjnych, rzutują na funkcjonowanie osi mózg-jelito-mikrobiota. A ta relacja jest dwukierunkowa. Często dotyczy ludzi młodych - zaznacza prof. Barbara Skrzydło-Radomańska.

- Przewlekły stres na poziomie centralnego układu nerwowego, a z drugiej strony poinfekcyjne skutki, jakie wirus pozostawił w przewodzie pokarmowym, to podłoże, na którym mogą się rozwinąć coraz częstsze objawy zespołu jelita nadwrażliwego - przyznaje lekarka.

Jakie problemy trawienne po COVID powinny skłonić do kontaktu z lekarzem? Oto one:

  • nudności i biegunka,

  • utrata apetytu,

  • skurcze brzucha,

  • krwawienie z przewodu pokarmowego.

Gastroenterolog nie ma wątpliwości, że skala osób borykających się z zespołem jelita nadwrażliwego, i tych, u których po zakażeniu doszło do zaostrzenia choroby, może być ogromna. U chorych poza biegunką, bólem brzucha mogą występować również inne dolegliwości, takie jak zespół przewlekłego zmęczenia, zespół depresyjno-lękowy, przewlekłe bóle głowy, bóle kręgosłupa oraz trudności w oddawaniu moczu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu