Problemy zdrowotne podczas wakacji
Wakacje to czas niezapomnianych przeżyć oraz odpoczynku, ale także dużych zmian dla naszego organizmu, wywołujących najróżniejsze problemy zdrowotne. Aby oderwać się od codziennych trosk i obowiązków, coraz częściej wybieramy urlop poza domem. Należy pamiętać, że zarówno wyjazd w obrębie kraju, jak i za granicę może wiązać się z szeregiem nieprzyjemnych niespodzianek ze strony układu pokarmowego. W trakcie urlopu zmieniamy dietę, a także częstość spożywanych pokarmów. Jesteśmy także narażeni na stres związany z podróżą oraz zmianą klimatu. W takiej sytuacji zmienia się nasza mikroflora jelitowa i nietrudno wtedy o zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego takie, jak: biegunka, zaparcia, wzdęcia, czy ból brzucha.
Biegunka to zwiększenie liczby lub objętości wypróżnień, spowodowanych różnymi czynnikami. Jednym z nich jest spożycie pokarmów lub wody zawierających inną florę bakteryjną niż w naszym otoczeniu. Najczęściej biegunka podróżnych dotyczy osób odwiedzających Afrykę, Amerykę Południową oraz kraje Bliskiego Wschodu. Najmniejsze ryzyko wystąpienia tego zaburzenia dotyczy krajów europejskich, a także Australii, Nowej Zelandii oraz Stanów Zjednoczonych i Kanady. Nie ma jednak reguły – w wielu przypadkach biegunka podróżnych może być wywołana przez samą zmianę diety, spożywanej wody lub stres związany z podróżą.
Zmiana rytmu wypróżnień, związana ze spędzaniem urlopu w obcym miejscu może obejmować także problemy ze zbyt rzadkim oddawaniem stolca. Istotnym elementem jest czynnik psychologiczny np. dyskomfort związany z korzystaniem z obcej toalety. Nie bez znaczenia są także zmiany dotyczące rytmu dnia, czy spożywanie zbyt małej ilości warzyw i owoców, na korzyść produktów wysoko przetworzonych (żywienie w barach szybkiej obsługi lub korzystanie z dań gotowych – np. zupek w proszku). Nieprawidłowa dieta, przejadanie się lub nadmierne spożycie alkoholu mogą z kolei powodować bóle brzucha czy uczucie wzdęcia.
Niektórych czynników wywołujących problemy ze strony układu pokarmowego uniknąć się nie da. Innym – możemy zapobiegać. Podstawą jest w miarę możliwości zadbanie o urozmaiconą dietę, spożywanie produktów świeżych oraz pochodzących ze sprawdzonych źródeł. Poza granicami kraju, zwłaszcza w krajach egzotycznych należy pamiętać o piciu wyłącznie przegotowanej lub butelkowanej wody mineralnej, a także unikaniu spożycia surowych potraw (zarówno jarzyn, jak i mięsa lub ryb).
Dobrym pomysłem na zabezpieczenie przewodu pokarmowego przed obcą florą bakteryjną oraz regulację pracy jelit jest przyjmowanie probiotyków, czyli dobroczynnych bakterii odpowiedzialnych za zachowanie równowagi w jelitach. Błona śluzowa przewodu pokarmowego stanowi linię obrony przed wniknięciem do organizmu patogenów, takich jak bakterie, wirusy oraz grzyby. Bakterie wchodzące w skład preparatów probiotycznych uniemożliwiają rozwój patogenów w przewodzie pokarmowym, wpływają na prawidłową pracę jelit, a co za tym idzie, chronią przed biegunkami, zaparciami oraz innymi zaburzeniami układu trawiennego.
W przypadku wystąpienia objawów biegunki, należy przede wszystkim zadbać o odpowiednie nawodnienie. Organizm traci dużo płynów, co może doprowadzić do groźnych konsekwencji, zwłaszcza u dzieci oraz osób starszych i z chorobami przewlekłymi. Najlepiej spożywać niegazowaną wodę mineralną lub wodę przegotowaną. Dobrze też włączyć stosowanie preparatu przywracającego równowagę jelit – probiotyku. W pierwszych dniach dieta powinna być lekkostrawna. Jeżeli objawy biegunki nie zmniejszą się po 48 godzinach, dołączą się niepokojące objawy takie jak wysoka gorączka, obecność krwi lub śluzu w stolcu, wymioty lub zaburzenia świadomości – wtedy koniecznie należy skontaktować się z lekarzem.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.