Zalega w jelitach godzinami. Zapychają, tworzą złogi, zwiększają ryzyko chorób

Po posiłku możemy czuć się ociężali i pozbawieni energii albo wręcz przeciwnie – pełni sił i gotowi na nowe wyzwania. Skąd takie różnice? Okazuje się, że wiele codziennych produktów nie jest trawionych od razu po dotarciu do żołądka, co wpływa na nasze samopoczucie.

- Nasz układ trawienny pracuje bez przerwy i trawienie zaczyna się z pierwszym kęsem. Już przeżuwanie porcji i mieszanie jej ze śliną uruchamia ten bardzo skomplikowany proces. W ustach rozpoczyna się trawienie węglowodanów. Następnie przeżuty i wstępnie rozłożony produkt trafia do żołądka, do kąpieli z kwasu solnego. Tu rozkładają się głównie białka - wyjaśnia Aleksandra Tatarata, dietetyczka.

- Najdłużej w naszym układzie trawiennym zalegają tłuszcze. Rozkładają się one dopiero w jelitach po uruchomieniu produkcji żółci przez dwunastnicę. Najciężej strawne są bardzo tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego – dodaje.

Jakich produktów się wystrzegać?

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Sprawdź też: Typ mężczyzny, który najbardziej przyciąga kobiety

Oczyść jelita i schudnijOczyść jelita i schudnij
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 4Smalec, wątróbka, kaszankaG

Czerwone mięso może powodować raka jelita grubego
Czerwone mięso może powodować raka jelita grubego © Getty Images

Co najdłużej zalega w jelitach?

- Pierwszy na myśl przychodzi boczek czy smalec, ale równie ciężkostrawne są kremy maślane i śmietanowe dodawane do ciast i deserów. Są trawione 7-8 godzin. Kolejne są wszelkie potrawy mięsne (5-6 godzin). Dalej rośliny strączkowe i ryby (4-5 godzin) oraz grzyby – wymienia dietetyczka.

Warto więc chociaż raz na jakiś czas zrezygnować ze słoniny, boczku, potraw smażonych na tłuszczu roślinnym, kiełbas i kotletów. Jelita nie lubią także smażonej wątróbki i kaszanki. Ich zaleganie w jelitach sprzyja powstawaniu złogów.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 4Fast food

Są także produkty, których trawienie trwa niezwykle długo ze względu na swoją specyfikę przygotowania.

- To wszelkie fast foody (frytki, hamburgery), dania wysoko przetworzone (gotowe dania instant). Potrafią trawić się nawet dobę. Makaron z tzw. zupki chińskiej ze względu na ogromną ilość konserwantów, polepszaczy, wosków i innych substancji dodanych w czasie produkcji po dwóch godzinach w żołądku nawet nie zmienia swojej formy i konsystencji. To tak, jak byśmy połknęli plastik – dodaje Aleksandra Tatarata.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 4Zaleganie w jelitach

Zaleganie pokarmu w jelitach nie kończy się jednak tylko zmęczeniem czy uczuciem ciężkości. Skutki są naprawdę poważne.

- Konsekwencją długiego zalegania pokarmów w jelitach lub w przewodzie pokarmowym jest wiele chorób, np. wszelkiego rodzaju wrzody wynikające z nadpodaży kwasu solnego czy enzymów dwunastnicy. Równie trudne są zwykłe wzdęcia, gazy, zaparcia (przy których często występują hemoroidy), zapalenia śluzówki jelit (biegunki) i inne choroby wynikające ze złej diety – tłumaczy ekspertka.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Sprawdź też: Ból pojawia się zaraz po posiłku. Przypomina zawał

/ 4Zdrowe produkty

Dla dobra naszych jelit warto wybierać produkty, które trawią się krócej niż 6 godzin. Do tej grupy należą: owoce i warzywa (bez kapustnych i strączkowych), niesolone orzechy, małe porcje gotowanych węglowodanów, jajka i nabiał niskotłuszczowy oraz gotowany indyk i kurczak.

Tym samym obalamy więc mit, że zalegające mięso gnije w naszych jelitach. Organizm jest przystosowany do jego konsumpcji już od wieków.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu