Zalega w jelitach godzinami. Zapychają, tworzą złogi, zwiększają ryzyko chorób

Po posiłku możemy czuć się ociężali i pozbawieni energii albo wręcz przeciwnie – pełni sił i gotowi na nowe wyzwania. Skąd takie różnice? Okazuje się, że wiele codziennych produktów nie jest trawionych od razu po dotarciu do żołądka, co wpływa na nasze samopoczucie.

- Nasz układ trawienny pracuje bez przerwy i trawienie zaczyna się z pierwszym kęsem. Już przeżuwanie porcji i mieszanie jej ze śliną uruchamia ten bardzo skomplikowany proces. W ustach rozpoczyna się trawienie węglowodanów. Następnie przeżuty i wstępnie rozłożony produkt trafia do żołądka, do kąpieli z kwasu solnego. Tu rozkładają się głównie białka - wyjaśnia Aleksandra Tatarata, dietetyczka.

- Najdłużej w naszym układzie trawiennym zalegają tłuszcze. Rozkładają się one dopiero w jelitach po uruchomieniu produkcji żółci przez dwunastnicę. Najciężej strawne są bardzo tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego – dodaje.

Jakich produktów się wystrzegać?

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Sprawdź też: Typ mężczyzny, który najbardziej przyciąga kobiety

Oczyść jelita i schudnijOczyść jelita i schudnij
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 4Smalec, wątróbka, kaszankaG

Czerwone mięso może powodować raka jelita grubego
Czerwone mięso może powodować raka jelita grubego © Getty Images

Co najdłużej zalega w jelitach?

- Pierwszy na myśl przychodzi boczek czy smalec, ale równie ciężkostrawne są kremy maślane i śmietanowe dodawane do ciast i deserów. Są trawione 7-8 godzin. Kolejne są wszelkie potrawy mięsne (5-6 godzin). Dalej rośliny strączkowe i ryby (4-5 godzin) oraz grzyby – wymienia dietetyczka.

Warto więc chociaż raz na jakiś czas zrezygnować ze słoniny, boczku, potraw smażonych na tłuszczu roślinnym, kiełbas i kotletów. Jelita nie lubią także smażonej wątróbki i kaszanki. Ich zaleganie w jelitach sprzyja powstawaniu złogów.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 4Fast food

Są także produkty, których trawienie trwa niezwykle długo ze względu na swoją specyfikę przygotowania.

- To wszelkie fast foody (frytki, hamburgery), dania wysoko przetworzone (gotowe dania instant). Potrafią trawić się nawet dobę. Makaron z tzw. zupki chińskiej ze względu na ogromną ilość konserwantów, polepszaczy, wosków i innych substancji dodanych w czasie produkcji po dwóch godzinach w żołądku nawet nie zmienia swojej formy i konsystencji. To tak, jak byśmy połknęli plastik – dodaje Aleksandra Tatarata.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 4Zaleganie w jelitach

Zaleganie pokarmu w jelitach nie kończy się jednak tylko zmęczeniem czy uczuciem ciężkości. Skutki są naprawdę poważne.

- Konsekwencją długiego zalegania pokarmów w jelitach lub w przewodzie pokarmowym jest wiele chorób, np. wszelkiego rodzaju wrzody wynikające z nadpodaży kwasu solnego czy enzymów dwunastnicy. Równie trudne są zwykłe wzdęcia, gazy, zaparcia (przy których często występują hemoroidy), zapalenia śluzówki jelit (biegunki) i inne choroby wynikające ze złej diety – tłumaczy ekspertka.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Sprawdź też: Ból pojawia się zaraz po posiłku. Przypomina zawał

/ 4Zdrowe produkty

Dla dobra naszych jelit warto wybierać produkty, które trawią się krócej niż 6 godzin. Do tej grupy należą: owoce i warzywa (bez kapustnych i strączkowych), niesolone orzechy, małe porcje gotowanych węglowodanów, jajka i nabiał niskotłuszczowy oraz gotowany indyk i kurczak.

Tym samym obalamy więc mit, że zalegające mięso gnije w naszych jelitach. Organizm jest przystosowany do jego konsumpcji już od wieków.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie
Herbata idealna? Redukuje ciśnienie, poprawia koncentrację i obniża cholesterol
Herbata idealna? Redukuje ciśnienie, poprawia koncentrację i obniża cholesterol
"Unikalny objaw COVID". Lekarka ostrzega, jest charakterystyczny
"Unikalny objaw COVID". Lekarka ostrzega, jest charakterystyczny
Kardiolog radzi unikać w trosce o serce. "Projektuje się je w fabrykach"
Kardiolog radzi unikać w trosce o serce. "Projektuje się je w fabrykach"
Co dzieje się z ciśnieniem, gdy jesz banany? Zmiana jest wyraźna
Co dzieje się z ciśnieniem, gdy jesz banany? Zmiana jest wyraźna
Dziennikarki WP abcZdrowie nagrodzone w prestiżowym konkursie. Katarzyna Prus i Aleksandra Zaborowska odebrały nagrody
Dziennikarki WP abcZdrowie nagrodzone w prestiżowym konkursie. Katarzyna Prus i Aleksandra Zaborowska odebrały nagrody
Zagrożonych 90 proc. Polaków. "CKM wpływa na cały nasz organizm i go dewastuje"
Zagrożonych 90 proc. Polaków. "CKM wpływa na cały nasz organizm i go dewastuje"
Realnie wydłuża życie. Geriatra mówi, jak zatrzymać młodość
Realnie wydłuża życie. Geriatra mówi, jak zatrzymać młodość
Toksyczne dla bakterii jelitowych. "Zaskoczyła nas siła ich działania"
Toksyczne dla bakterii jelitowych. "Zaskoczyła nas siła ich działania"
Była zmęczona, bolała ją szyja. Lekarka usłyszała, że rak jest w IV stadium
Była zmęczona, bolała ją szyja. Lekarka usłyszała, że rak jest w IV stadium
Lekarz ostrzega, te owoce mogą szkodzić wątrobie. Rośnie ryzyko stłuszczenia narządu
Lekarz ostrzega, te owoce mogą szkodzić wątrobie. Rośnie ryzyko stłuszczenia narządu
Kardiolog mówi, co myśli o piciu kawy z rana. Cenna wskazówka
Kardiolog mówi, co myśli o piciu kawy z rana. Cenna wskazówka
Polacy nadużywają tego składnika. "To prawdziwy dramat dla organizmu"
Polacy nadużywają tego składnika. "To prawdziwy dramat dla organizmu"