Produkty, które mogą zapobiec rozwojowi choroby Alzheimera. Zobacz, co warto jeść

Choroba Alzheimera to najczęściej występująca forma demencji. Jest to schorzenie neurodegeneracyjne, które powoduje otępienie, zaniki pamięci, wahania nastroju, trudności językowe. Zwykle rozpoznawana jest u osób po 65. roku życia, ale jej objawy pojawiają się już wcześniej. Według szacunków w 2050 roku dotknie ona jedną na 85 osób.

Choroba Alzheimera jest chorobą nieuleczalną. Naukowcy od lat badają jej przyczyny i próbują zrozumieć mechanizm powstawania.

Wskazują też działania, które mogą obniżać ryzyko zachorowania. Wśród nich jest zróżnicowana dieta. Zobacz galerię i dowiedz się, jakie produkty włączyć do swojego jadłospisu.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Osoby urodzone w tym miesiącu, częściej cierpią na choroby płuc

produkty, które mogą zapobiegać chorobie Alzheimera (123rf.com)produkty, które mogą zapobiegać chorobie Alzheimera (123rf.com)
Źródło zdjęć: © Naukowcy od lat próbują dowiedzieć się jak najwięcej na temat alzheimera [123rf.com]

/ 5Cynamon i kurkuma

Z badań opublikowanych w ''Journal of Alzheimer's Disease'' dowiadujemy się, że substancje zawarte w cynamonie cejlońskim hamują tworzenie się białka tau. Białko to magazynowane jest w neuronach i blokuje ich transport, prawdopodobnie przyczyniając się do rozwoju Alzheimera.

Naukowcy wzięli też pod lupę kurkumę, a dokładniej kurkuminę - jeden z silniejszych przeciwutleniaczy. Badacze uważają, że właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające kurkuminy wpływają korzystnie na poprawę pamięci u osób chorych i pomagają w powstrzymaniu zaburzeń poznawczych. O tych badaniach możemy przeczytać w ''Annals of Indian Academy of Neurology''.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Naukowcy twierdzą, że to przełomowe odkrycie w walce z rakiem

/ 5Tłuste ryby i kurczak

Tłuste ryby, takie jak łosoś, śledź i sardynki, zawierają duże ilości kwasów omega-3 (DAH i EPA), które odżywiają mózg i mogą zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym.

Według Amerykańskiej Akademii Neurologicznej, spożywanie jednej porcji łososia tygodniowo, może prowadzić do obniżenia o 20-30 proc. poziomu beta-amyloidu, czyli białka prawdopodobnie przyczyniającego się do powstawania Alzheimera.

Nie tylko łosoś może wspomagać walkę z chorobą. Z badań opublikowanych w ''Jama Neurology'' dowiadujemy się, że spożywanie drobiu może wpłynąć hamująco na rozwój tej choroby.

W kurczaku znajdziemy spore ilości witamin z grupy B, w szczególności kwas foliowy i witaminę B12, które mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na Alzheimera.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Pomidory i ostre papryczki

Pomidory zawierają dużo cennych substancji, które mogą przyczyniać się do zapobiegania chorobom neurologicznym. Są cennym źródłem likopenu, witaminy C i beta-karotenu. Składniki te opóźniają proces starzenia się komórek i wzmacniają je.

Nie tylko pomidory mogą chronić przed demencją. Naukowcy zalecają też spożywanie ostrych papryczek. Zawarta w nich kapsaicyna może korzystnie wpływać na procesy zachodzące wewnątrz neuronów. Swoje wnioski opublikowali w czasopiśmie ''PLoS One''.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Warzywa kapustne i liściaste

Naukowcy przekonują również, że działanie ochronne dla naszych neuronów mają warzywa z rodziny kapustnych, a także inne zielone warzywa liściaste. Warto włączyć do swojej diety brokuły, kalafior, szpinak i jarmuż.

Z badań opublikowanych w czasopiśmie ''Protein Cell dowiadujemy się, że substancje zawarte w tych warzywach wspomagają rozwój dobrych bakterii i mogą opóźniać proces neurodegradacji.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Orzechy włoskie

Orzechy włoskie są źródłem kwasów omega-3 (ALA), a także witamin A i E, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu.

Z badań wynika, że ekstrakt z orzechów włoskich przeciwdziała tworzeniu się beta-amyloidu, czyli białka odpowiedzialnego za uszkadzanie komórek nerwowych.

Substancje zawarte w orzechach chronią neurony i zapobiegają uszkodzeniu komórek przez wolne rodniki.

Warto uzupełnić codzienną dietę o składniki mogące zmniejszać ryzyko zachorowania na Alzheimera.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Pozwoli stwierdzić ryzyko demencji. Nawet 10 lat przed rozwojem

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza pięta achillesowa"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza pięta achillesowa"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"