Produkty, które mogą zapobiec rozwojowi choroby Alzheimera. Zobacz, co warto jeść
Choroba Alzheimera to najczęściej występująca forma demencji. Jest to schorzenie neurodegeneracyjne, które powoduje otępienie, zaniki pamięci, wahania nastroju, trudności językowe. Zwykle rozpoznawana jest u osób po 65. roku życia, ale jej objawy pojawiają się już wcześniej. Według szacunków w 2050 roku dotknie ona jedną na 85 osób.
Choroba Alzheimera jest chorobą nieuleczalną. Naukowcy od lat badają jej przyczyny i próbują zrozumieć mechanizm powstawania.
Wskazują też działania, które mogą obniżać ryzyko zachorowania. Wśród nich jest zróżnicowana dieta. Zobacz galerię i dowiedz się, jakie produkty włączyć do swojego jadłospisu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Osoby urodzone w tym miesiącu, częściej cierpią na choroby płuc
Cynamon i kurkuma
Z badań opublikowanych w ''Journal of Alzheimer's Disease'' dowiadujemy się, że substancje zawarte w cynamonie cejlońskim hamują tworzenie się białka tau. Białko to magazynowane jest w neuronach i blokuje ich transport, prawdopodobnie przyczyniając się do rozwoju Alzheimera.
Naukowcy wzięli też pod lupę kurkumę, a dokładniej kurkuminę - jeden z silniejszych przeciwutleniaczy. Badacze uważają, że właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające kurkuminy wpływają korzystnie na poprawę pamięci u osób chorych i pomagają w powstrzymaniu zaburzeń poznawczych. O tych badaniach możemy przeczytać w ''Annals of Indian Academy of Neurology''.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Naukowcy twierdzą, że to przełomowe odkrycie w walce z rakiem
Tłuste ryby i kurczak
Tłuste ryby, takie jak łosoś, śledź i sardynki, zawierają duże ilości kwasów omega-3 (DAH i EPA), które odżywiają mózg i mogą zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym.
Według Amerykańskiej Akademii Neurologicznej, spożywanie jednej porcji łososia tygodniowo, może prowadzić do obniżenia o 20-30 proc. poziomu beta-amyloidu, czyli białka prawdopodobnie przyczyniającego się do powstawania Alzheimera.
Nie tylko łosoś może wspomagać walkę z chorobą. Z badań opublikowanych w ''Jama Neurology'' dowiadujemy się, że spożywanie drobiu może wpłynąć hamująco na rozwój tej choroby.
W kurczaku znajdziemy spore ilości witamin z grupy B, w szczególności kwas foliowy i witaminę B12, które mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na Alzheimera.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Pomidory i ostre papryczki
Pomidory zawierają dużo cennych substancji, które mogą przyczyniać się do zapobiegania chorobom neurologicznym. Są cennym źródłem likopenu, witaminy C i beta-karotenu. Składniki te opóźniają proces starzenia się komórek i wzmacniają je.
Nie tylko pomidory mogą chronić przed demencją. Naukowcy zalecają też spożywanie ostrych papryczek. Zawarta w nich kapsaicyna może korzystnie wpływać na procesy zachodzące wewnątrz neuronów. Swoje wnioski opublikowali w czasopiśmie ''PLoS One''.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Schudł 80 kg jedząc pizzę i fast foody
Warzywa kapustne i liściaste
Naukowcy przekonują również, że działanie ochronne dla naszych neuronów mają warzywa z rodziny kapustnych, a także inne zielone warzywa liściaste. Warto włączyć do swojej diety brokuły, kalafior, szpinak i jarmuż.
Z badań opublikowanych w czasopiśmie ''Protein Cell dowiadujemy się, że substancje zawarte w tych warzywach wspomagają rozwój dobrych bakterii i mogą opóźniać proces neurodegradacji.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie są źródłem kwasów omega-3 (ALA), a także witamin A i E, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu.
Z badań wynika, że ekstrakt z orzechów włoskich przeciwdziała tworzeniu się beta-amyloidu, czyli białka odpowiedzialnego za uszkadzanie komórek nerwowych.
Substancje zawarte w orzechach chronią neurony i zapobiegają uszkodzeniu komórek przez wolne rodniki.
Warto uzupełnić codzienną dietę o składniki mogące zmniejszać ryzyko zachorowania na Alzheimera.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Pozwoli stwierdzić ryzyko demencji. Nawet 10 lat przed rozwojem