Trwa ładowanie...

Produkty, które nasilają objawy reumatoidalnego zapalenia stawów

Avatar placeholder
26.02.2019 11:40
Produkty, które nasilają objawy reumatoidalnego zapalenia stawów.
Produkty, które nasilają objawy reumatoidalnego zapalenia stawów. (123rf.com)

Reumatoidalne zapalenie stawów jest chorobą autoimmunologiczną. Jej przyczyny nie są znane. W łagodzeniu objawów RZS ważna jest odpowiednio dobrana dieta. Sprawdź, które produkty przyczyniają się do nasilenia symptomów RZS.

1. Czym jest reumatoidalne zapalenie stawów?

Reumatoidalne zapalenie stawów to choroba, która atakuje tkankę łączną w organizmie. Największe spustoszenie czyni w stawach. Początkiem reumatoidalnego zapalenia stawów jest stan zapalny, który prowadzi do nieprawidłowego wzrostu błony maziowej.

Powoduje to uszkodzenie stawów, powstawanie nadżerek i niszczenie tkanki stawowej. Do objawów reumatoidalnego zapalenia stawów należą ból i obrzęk małych stawów - na dłoniach i stopach.

Wraz z rozwojem choroby przenosi się ona na duże stawy - biodrowe, kolanowe, łokciowe, barkowe i skokowe. Bólowi może towarzyszyć stan podgorączkowy, uczucie ciągłego zmęczenia, brak apetytu i niekontrolowana utrata wagi.

Zobacz film: "Wczesne objawy reumatoidalnego zapalenia stawów"

Leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów polega w dużej mierze na łagodzeniu objawów i zahamowaniu postępu choroby. Chociaż nie ma konkretnej diety stosowanej przy tego typu schorzeniu, warto wiedzieć, że niektóre produkty mogą nasilać objawy choroby. Czego należy unikać?

2. Żywność przetworzona nasila objawy reumatoidalnego zapalenia stawów

Produkty wysoko przetworzone takie jak ciasteczka, chipsy, słodkie bułeczki i inne wyroby cukiernicze zawierają duże ilości tłuszczów nasyconych i cukru, które powiązane są ze zwiększonym ryzykiem powstawania stanów zapalnych w stawach.

Unikać należy też konserwowanej żywności, która zawiera duże ilości sodu. W przetworzonym jedzeniu znajdują się też kwasy omega-6, które w nadmiernej ilości zwiększają ryzyko zapalenia stawów. Kwasy omega-6 powinny być odpowiednio zbilansowane przez kwasy omega-3.

3. Sól nasila objawy reumatoidalnego zapalenia stawów

Nadmiar soli w diecie nie jest wskazany w żadnym wypadku. Szczególnie groźny jest dla osób, które borykają się z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Kortykosteroidy, które są często stosowane w leczeniu RZS mogą powodować zatrzymanie dużych ilości sodu w organizmie.

Nadmiar soli powoduje problemy z retencją płynów, przyczynia się do nadciśnienia.

4. Alkohol nasila objawy reumatoidalnego zapalenia stawów

Alkohol spożywany w nadmiarze może nasilać stany zapalne stawów i prowadzić do zaostrzenia objawów. Według niektórych badaczy umiarkowane spożycie alkoholu, szczególnie czerwonego wina, które jest bogate w resweratrol, może być dobre dla naszych stawów.

Zanim jednak włączymy alkohol do leczenia, trzeba skonsultować się z lekarzem. Niektóre leki używane przy leczeniu RZS wchodzą w interakcję z alkoholem.

5. Smażone i grillowane potrawy nasilają objawy reumatoidalnego zapalenia stawów

Smażenie i grillowanie potraw powoduje, że wytwarzają się w nich substancje działające prozapalnie. Naukowcy z Mint Sinai School od Medicine wykazali, że u osób, które znacznie ograniczyły spożywanie smażonych i przetworzonych produktów znacząco zmniejszyło się ryzyko powstawania stanów zapalnych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Dowiedz się więcej:

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze