Produkty nasilające objawy egzemy. #ZdrowaPolka
Egzema to inaczej ostry lub przewlekły stan zapalny skóry, który spowodowany jest alergenami kontaktowymi lub wewnątrzustrojowymi.
Egzema może mieć postać rumienia, grudek zapalnych, pęcherzyków, nadżerek i strupków. Choroba może okresowo nasilać się i wchodzić w stan remisji. Egzema może wystąpić w każdym wieku.
Jakie badania wykonuje się w celu rozpoznania egzemy? Których produkty zaostrzają objawy choroby? Zobacz galerię.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Jeśli nie jesz śniadania, narażasz się na poważną chorobę
Egzema - badania
W przypadku egzemy dużą rolę odgrywa wywiad z pacjentem, podczas którego określa się okoliczności pojawienia się zmian skórnych. W celu poszerzenia diagnostyki pacjent kierowany jest do dermatologa lub alergologa.
Dostaje też skierowanie na specjalistyczne testy alergiczne, które pomagają w ustaleniu przyczyny zmian skórnych.
Jeśli badanie potwierdzi chorobę, leczenie polega na wyeliminowaniu czynnika drażniącego i łagodzeniu objawów, aż do ich ustąpienia.
W zaleczaniu objawów egzemy stosuje się często maści z kortyzonem i leki przeciwhistaminowe.
Jakie produkty mogą zwiększać objawy egzemy? O tym na następnych slajdach.
Egzema - tłuszcze trans
Według dietetyka Jurija Elkaima, regularne spożywanie margaryny może przyczyniać się do zaostrzania objawów egzemy. Margaryna może blokować wchłanianie niezbędnych kwasów tłuszczowych.
Niewskazane są również inne produkty zawierające wysokie zawartości tłuszczów trans, jak przetworzona żywność i fast foody.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Opuchlizna nóg to jeden z pierwszych objawów choroby
Egzema - cukier
Objawy egzemy mogą również nasilać się po spożyciu produktów bogatych w cukry proste. Wskazane jest unikanie gotowych wyrobów cukierniczych, ciastek i czekolady.
Duże ilości cukru znajdują się też w napojach gazowanych i napojach typu instant. Nagły wzrost poziomu insuliny we krwi może powodować stan zapalny i nasilać wypryski na skórze.
W tych produktach znajdziemy również szkodliwe barwniki i konserwanty, które mają negatywny wpływ na wygląd naszej skóry.
Zobacz też: 6 błędów zdrowotnych, które popełniłeś w ciągu ostatniej godziny
Egzema – mięso
Kiełbasa, szynka, boczek i inne rodzaje przetworzonego mięsa niekorzystnie wpływają na stan skóry osób z egzemą. Produkty te bogate są w azotany, wzmacniacze smaku i tłuszcze nasycone, które mogą nasilać powstawanie zmian skórnych.
Według badań przeprowadzonych w 2006 roku przez naukowców ze Szpitala Księcia Alfreda w RPA azotyny zawarte w mięsie, przyczyniają się do powstawania wyprysku na skórze u 43 proc. osób cierpiących z powodu egzemy.
Egzema - suszone owoce
Suszone owoce zawierają cenne składniki odżywcze, ale mogą zawierać salicylany, glutaminian sodu i aminy. To substancje, które nasilają objawy egzemy i powodują swędzenie skóry.
Według badań przeprowadzonych przez naukowców ze Szpitala Księcia Alberta w RPA, ponad 50 proc. osób z egzemą reaguje zaostrzeniem objawów po kontakcie z konserwantami znajdującymi się w suszonych owocach.
Odpowiednia dieta i unikanie produktów, które powodują pojawienie się objawów skórnych, może sprawić, że egzema przejdzie w stan remisji.
Ten tekst jest elementem naszego cyklu #ZdrowaPolka, w którym pokazujemy, jak zadbać o swoją kondycję fizyczną i psychiczną. Przypominamy o profilaktyce i radzimy, co zrobić, żeby żyć zdrowiej. Więcej przeczytasz tutaj
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Groźny objaw. Zdradza zapchane tętnice i chore serce