Produkty, które obniżają poziom cukru we krwi. Masz je w kuchni
Cukier to “biała śmierć”. Uzależnia i przyczynia się do rozwoju cukrzycy.
Nie trzeba dodawać do herbaty kilku łyżeczek cukru, aby dostarczać go organizmowi. Kryje się on też w takich produktach spożywczych jak mieszanki przypraw, jogurty zbożowe, a nawet wędliny.
Warto więc włączyć do diety zdrowe produkty, które naturalnie regulują poziom cukru we krwi.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO, z którego dowiesz się, jak rozpoznać cukrzycę
Zobacz też: Sygnały, że twoje hormony szaleją
Ocet jabłkowy
Żeby obniżyć poziom cukru we krwi, warto pić ocet jabłkowy (ok. 2 łyżek stołowych) lub wodę z jego dodatkiem (przed posiłkiem).
Taki napój ma właściwości antyglikemiczne i skutecznie reguluje poziom glukozy, również w przypadku diabetyków. Zmniejsza skoki cukru we krwi, które występują po zjedzeniu posiłku bogatego w skrobię.
Ocet jabłkowy można też wykorzystać jako dodatek do sałatek lub sosów. Najlepiej przygotować go samodzielnie, fermentowany domowym sposobem jest najzdrowszy.
Ewentualnie możemy go kupić w sklepie — wybierzmy ten niepasteryzowany.
Migdały
Migdały są bogate w magnez, który reguluje wiele procesów fizjologicznych w organizmie, w tym poziom cukru we krwi.
Ten składnik mineralny bierze udział w wytwarzaniu insuliny i dostarczaniu jej do komórek. Jego niedobór powoduje rozwój insulinooporności.
W związku z tym jedzenie migdałów sprawi, że poziom cukru we krwi zostanie ustabilizowany (wystarczy, że będziemy jeść kilka sztuk dziennie). Dzięki nim insulina we krwi po spożytym posiłku jest kontrolowana.
Co więcej, migdały mają pozytywny wpływ na pracę mózgu i serca. Zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału i choroby wieńcowej.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO, dzięki któremu poznasz tanie produkty chroniące przed cukrzycą i otyłością
Awokado
Awokado jest bogate w witaminy (m.in. witaminę E), minerały (m.in. potas), błonnik i kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które przeciwdziałają cukrzycy i pomagają ją zwalczać, gdy już się rozwinie.
Dzięki tym składnikom owoc sprawia, że poprawie ulega tolerancja glukozy. Z kolei insulinooporność się zmniejsza.
Składniki awokado sprawiają, że obniża się cholesterol. Owoc zwalcza też nadciśnienie i wspomaga odchudzanie.
Możemy wykorzystać go jako dodatek do sałatek lub koktajli.
Oliwa z oliwek
Regularne i długotrwałe spożywanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ma pozytywny wpływ na trzustkę, która reguluje stężenie cukru we krwi.
Tłuszcz ten obniża też poziom cholesterolu (dowodzą tego wyniki badań naukowców z Uniwersytetu Rzymskiego). W związku z tym zapobiega nie tylko cukrzycy, ale też miażdżycy i innym chorobom układu krążenia.
Oliwę z oliwek należy serwować na zimno jako dodatek do sałatek.
Warto zastąpić nią w kuchni niezdrowe tłuszcze, takie jak margaryna i olej słonecznikowy, które w nadmiarze przyczyniają się do rozwoju chorób naczyń krwionośnych i cukrzycy.
Czosnek
Aromatyczna przyprawa nie tylko wzbogaca smak potraw, ale też korzystnie wpływa na zdrowie.
Regularne spożywanie jednego ząbka czosnku (o ile lekarz nie zaleci inaczej) przyczynia się do zniwelowania wysokiego poziomu cukru we krwi u osób, które znajdują się w grupie ryzyka rozwoju cukrzycy.
Lepiej jeść go na surowo. Zgodnie z wynikami badań opublikowanymi w ''The Journal of Nutrition'', czosnek w tej postaci znacznie obniża glukozę i związki tłuszczowe we krwi.
Inne przyprawy, które regulują stężenie glukozy w osoczu krwi, to pieprz, oregano, kurkuma i ostre papryczki.
Zawierają kapsaicynę — związek wykorzystywany w profilaktyce cukrzycowej i nowotworowej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Źródła
- onet.pl