Produkty spożywcze, które obniżają poziom cholesterolu

Sposób odżywiania ma kolosalny wpływ na ilość cholesterolu we krwi. Niektóre produkty spożywcze podnoszą poziom niekorzystnej dla zdrowia frakcji LDL, inne obniżają jego stężenie we krwi, a tym samym pomagają chronić nasz organizm przed groźnymi chorobami.

produkty obniżające cholesterolprodukty obniżające cholesterol
Źródło zdjęć: © 123rf
Agnieszka Gotówka

Wiedza na temat zdrowej diety nadal jest w Polsce bardzo słaba. Wiele osób wciąż wierzy, że zdrowo jeść oznacza ograniczyć swój jadłospis do warzyw i owoców. Choć faktycznie powinny one stanowić podstawę naszej diety, towarzyszyć im mogą inne produkty spożywcze. Ważne jednak, by umieć wybrać spośród nich te, które są korzystne dla naszego serca.

Podstawą jest przestrzeganie zasady spożywania 5 posiłków dziennie i picie odpowiedniej ilości płynów (minimum 2 litry na dobę). Nie zapominajmy, by dzień rozpoczynać porcją zdrowego śniadania. Idealnie, gdyby pojawiły się w nim owoce i warzywa. Doskonale sprawdzą się też płatki owsiane, które zawierają duże ilości błonnika pokarmowego.

Ma on bardzo pozytywny wpływ na organizm. Nie tylko poprawia perystaltykę jelit i reguluje poziom glukozy we krwi, ale również obniża poziom złego cholesterolu, m.in. opóźniając wchłanianie trójglicerydów.

Dobrym źródłem błonnika są rośliny strączkowe, np. fasola, soczewica czy groch. Powinny one stale gościć w naszej diecie. Dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych, a także obniżają poziom cholesterolu LDL.

Zdrowe tłuszcze to podstawa

Wpływ na stężenie cholesterolu całkowitego we krwi ma rodzaj spożywanych tłuszczów i zawartych w nich kwasów tłuszczowych. Najkorzystniejsze dla układu sercowo-naczyniowego są wielonasycone kwasy tłuszczowe omega-3. To one stanowią bardzo ważny element profilaktyki chorób serca.

Nie tylko wykazują działanie przeciwzapalne, ale też pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Ich dobrym źródłem są: olej rzepakowy, wytwarzane na jego bazie wysokiej jakości miękkie margaryny kubkowe, tłuste ryby morskie, orzechy, owoce morza i algi.

Warto też zwrócić się ku żywności funkcjonalnej, czyli takim produktom, które wzbogacone zostały o cenne dla zdrowia składniki. Osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu zaleca się spożywanie produktów zawierających sterole. Są to naturalne składniki roślin, które budową przypominają cholesterol – w przewodzie pokarmowym hamują jego wchłanianie do krwiobiegu.

Niewielkie ilości steroli roślinnych znajdują się w owocach, warzywach, nasionach i olejach roślinnych. Jest ich jednak tak mało, że konieczne jest wzbogacanie nimi żywności, np. margaryny lub jogurtów.

Owoce dobre dla serca

Dieta każdego z nas powinna obfitować w warzywa i owoce. Są one źródłem wielu witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Zwłaszcza te ostatnie są niezwykle cenne dla zdrowia. Nazywane również przeciwutleniaczami, usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników, a tym samym opóźniają procesy starzenia organizmu i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych.

Osoby z wysokim stężeniem cholesterolu powinny do swojej diety włączyć również owoce egzotyczne, np. awokado. Jest ono bogate w łatwo przyswajalny tłuszcz, dodatkowo zawiera błonnik, beta-karoten oraz cenne dla serca minerały: potas i magnez.

Zdrowa dieta to jednak nie wszystko. Bardzo ważna jest również aktywność fizyczna. Nie chodzi tu o uprawianie ekstremalnych sportów. Jest tak wiele możliwości, że każdy znajdzie coś dla siebie. Wiele z nich, np. spacerowanie czy bieganie, nie wymaga niemal żadnych nakładów finansowych, a korzyści z nich płynące są ogromne. Odpowiednia porcja ruchu połączona z właściwie skomponowanym jadłospisem pozwoli dobrze zatroszczyć się o nasze serce.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ