Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Produkty spożywcze, które obniżają poziom cholesterolu

 Agnieszka Gotówka
28.08.2023 18:15
produkty obniżające cholesterol
produkty obniżające cholesterol (123rf)

Sposób odżywiania ma kolosalny wpływ na ilość cholesterolu we krwi. Niektóre produkty spożywcze podnoszą poziom niekorzystnej dla zdrowia frakcji LDL, inne obniżają jego stężenie we krwi, a tym samym pomagają chronić nasz organizm przed groźnymi chorobami.

spis treści

Wiedza na temat zdrowej diety nadal jest w Polsce bardzo słaba. Wiele osób wciąż wierzy, że zdrowo jeść oznacza ograniczyć swój jadłospis do warzyw i owoców. Choć faktycznie powinny one stanowić podstawę naszej diety, towarzyszyć im mogą inne produkty spożywcze. Ważne jednak, by umieć wybrać spośród nich te, które są korzystne dla naszego serca.

Podstawą jest przestrzeganie zasady spożywania 5 posiłków dziennie i picie odpowiedniej ilości płynów (minimum 2 litry na dobę). Nie zapominajmy, by dzień rozpoczynać porcją zdrowego śniadania. Idealnie, gdyby pojawiły się w nim owoce i warzywa. Doskonale sprawdzą się też płatki owsiane, które zawierają duże ilości błonnika pokarmowego.

Ma on bardzo pozytywny wpływ na organizm. Nie tylko poprawia perystaltykę jelit i reguluje poziom glukozy we krwi, ale również obniża poziom złego cholesterolu, m.in. opóźniając wchłanianie trójglicerydów.

Zobacz film: "Leki biologiczne na łuszczycę"

Dobrym źródłem błonnika są rośliny strączkowe, np. fasola, soczewica czy groch. Powinny one stale gościć w naszej diecie. Dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych, a także obniżają poziom cholesterolu LDL.

1. Zdrowe tłuszcze to podstawa

Wpływ na stężenie cholesterolu całkowitego we krwi ma rodzaj spożywanych tłuszczów i zawartych w nich kwasów tłuszczowych. Najkorzystniejsze dla układu sercowo-naczyniowego są wielonasycone kwasy tłuszczowe omega-3. To one stanowią bardzo ważny element profilaktyki chorób serca.

Nie tylko wykazują działanie przeciwzapalne, ale też pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Ich dobrym źródłem są: olej rzepakowy, wytwarzane na jego bazie wysokiej jakości miękkie margaryny kubkowe, tłuste ryby morskie, orzechy, owoce morza i algi.

Warto też zwrócić się ku żywności funkcjonalnej, czyli takim produktom, które wzbogacone zostały o cenne dla zdrowia składniki. Osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu zaleca się spożywanie produktów zawierających sterole. Są to naturalne składniki roślin, które budową przypominają cholesterol – w przewodzie pokarmowym hamują jego wchłanianie do krwiobiegu.

Niewielkie ilości steroli roślinnych znajdują się w owocach, warzywach, nasionach i olejach roślinnych. Jest ich jednak tak mało, że konieczne jest wzbogacanie nimi żywności, np. margaryny lub jogurtów.

2. Owoce dobre dla serca

Dieta każdego z nas powinna obfitować w warzywa i owoce. Są one źródłem wielu witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Zwłaszcza te ostatnie są niezwykle cenne dla zdrowia. Nazywane również przeciwutleniaczami, usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników, a tym samym opóźniają procesy starzenia organizmu i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych.

Osoby z wysokim stężeniem cholesterolu powinny do swojej diety włączyć również owoce egzotyczne, np. awokado. Jest ono bogate w łatwo przyswajalny tłuszcz, dodatkowo zawiera błonnik, beta-karoten oraz cenne dla serca minerały: potas i magnez.

Zdrowa dieta to jednak nie wszystko. Bardzo ważna jest również aktywność fizyczna. Nie chodzi tu o uprawianie ekstremalnych sportów. Jest tak wiele możliwości, że każdy znajdzie coś dla siebie. Wiele z nich, np. spacerowanie czy bieganie, nie wymaga niemal żadnych nakładów finansowych, a korzyści z nich płynące są ogromne. Odpowiednia porcja ruchu połączona z właściwie skomponowanym jadłospisem pozwoli dobrze zatroszczyć się o nasze serce.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze