Przedawkowanie witaminy E może zwiększać ryzyko raka prostaty

Wysokie dawki witaminy E mogą zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty nawet o 63 proc. Jaka jest bezpieczna dawka witaminy E i czy jej suplementacja, w obliczu niepokojących wyników badań, jest w ogóle konieczna?

Przedawkowanie witaminy E może zwiększać ryzyko raka prostaty. Badania potwierdzająPrzedawkowanie witaminy E może zwiększać ryzyko raka prostaty. Badania potwierdzają
Źródło zdjęć: © East News
Katarzyna Gałązkiewicz

Czym grozi przedawkowanie witaminy E?

Witamina E odpowiada za szereg procesów w naszym organizmie. Jest jedną z chętniej wykorzystywanych witamin nie tylko w medycynie, ale i kosmetyce. Odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, obniża stężenie złej frakcji cholesterolu we krwi i wspiera funkcjonowanie wzroku. U mężczyzn bierze zaś udział w produkcji nasienia oraz wpływa na prawidłowe krążenie krwi.

Liczne badania dowodzą, że przeciwdziała odkładaniu się blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych, dlatego stosuje się ją w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Oprócz tego neutralizuje działanie wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia. Odżywia, nawilża i regeneruje i skórę, poprawiając jej kondycję.

Zalecaną dawką witaminy E dostarczanej z żywnością jest 8-10 mg dziennie i dawka ta nie powinna być przekraczana. Witamina E należy bowiem do witamin, które odkładają się w tkance tłuszczowej i nie rozpuszczają się w wodzie, a co za tym idzie, nie jest wydalana wraz z moczem. W związku z tym jej nadmiar może prowadzić do powstania hiperwitaminozy. Co dzieje z organizmem, kiedy jej dzienna dawka zostanie przekroczona?

Obowiązek szczepień medyków rodzi wiele problemów natury prawnej. Dr Cholewińska-Szymańska: Jesteśmy w sytuacji patowej

Nadmiar witaminy E może wywoływać:

  • bóle głowy,
  • zmęczenie,
  • zaburzenia jelitowe,
  • osłabienie mięśni,
  • pogorszenie widzenia.

Okazuje się jednak, że skutki nadmiaru witaminy E mogą być znacznie poważniejsze.

Obraz
© East News

Witamina E a ryzyko rozwoju raka prostaty

Wieloośrodkowe badania prowadzone przez naukowców z Fred Hutchinson Cancer Research Center i opublikowane w Journal of the National Cancer Institute, w których wzięło udział ponad 35 000 mężczyzn, dowodzą, że nadmierna suplementacja witaminy E może dwukrotnie zwiększać ryzyko rozwoju raka prostaty.

Podczas badania mężczyźni przyjmowali 400 j.m. (ok. 267 mg) witaminy E dziennie. Według Amerykańskiego Instytutu Zdrowia dawka ta znacznie przekracza zalecane dzienne spożycie, które wynosi 8-10 mg/d.

Dwuletnie obserwacje uczestników badań dowiodły, że ryzyko rozwoju raka prostaty u pacjentów otrzymujących witaminę E wzrosło o 17 proc. Co więcej, ryzyko wzrastało u tych, którzy mieli wyjściowo niski poziom selenu – wówczas ryzyko nowotworu prostaty wzrastało o 63 proc., a ryzyko zaawansowanego raka o 111 proc. Warto jednak podkreślić, że dodatkowe przyjmowanie selenu działało u tych osób ochronnie, ale u pacjentów z wysokim początkowym poziomem selenu, jego dodatkowa podaż zwiększała ryzyko zachorowania na nowotwór.

- Rzeczywiście, istnieją przekonujące dowody na temat możliwego wzrostu ryzyka rozwoju nowotworu prostaty u osób suplementujących witaminę E przewlekle w dużej dawce - 400 j.m./d (ok. 267 mg) i większych. Informacje o tym fakcie pojawiają się nawet w aktualnych "Normach Żywienia" (dorobek wieloletnich badań i podstawowe źródło wiedzy w nauce o żywieniu człowieka powstałe we współpracy m.in. z Ministerstwem Zdrowia – przyp.red.) – potwierdza w rozmowie z WP abcZdrowie Paweł Szewczyk, dietetyk współpracujący z fundacją Badamy Suplementy.

Dietetyk podkreśla, że witamina E przyjmowana w zalecanych dawkach takiego zagrożenia już nie stanowi.

- Warto wspomnieć, że norma wystarczającego spożycia dla osób dorosłych kształtuje się na poziomie 8-10 mg/d. Spożywanie wyższych niż zalecane ilości witaminy E pochodzących z żywności konwencjonalnej nie wydają się stanowić zagrożenia – dodaje ekspert.

Zdrowa dieta zaspokaja zapotrzebowanie na witaminę E

Jak podkreśla Paweł Szewczyk, nie powinniśmy bez potrzeby zwiększać poziomu witaminy E. Jej dzienne zapotrzebowanie w zupełności zapewnia zdrowa i zbilansowana dieta. - Biorąc pod uwagę powszechność występowania witaminy E w żywności, niedobory zdarzają się niezmiernie rzadko, więc dodatkowa suplementacja nie jest konieczna - tłumaczy dietetyk.

Produkty bogate w witaminę E to m.in.:

  • olej sojowy, olej słonecznikowy, olej szafranowy, olej z kiełków pszenicy, olej kukurydziany,
  • nasiona słonecznika, migdały, orzechy laskowe, masło orzechowe, orzeszki ziemne,
  • kiwi, mango, pomidory, czarna porzeczka, brzoskwinia, morela,
  • szpinak, brokuły, marchew, brukselka,
  • ryby – łosoś, mintaj, makrela, śledź, tuńczyk,
  • drób – kurczak, indyk.

Także Instytut Żywności i Żywienia informuje, że niedobory witaminy E praktycznie nie występują u osób zdrowych. Mogą się zdarzyć u osób, u których występują zaburzenia wchłaniania tłuszczu, np. z powodu biegunki, usunięcia części jelita cienkiego czy przy celiakii i mukowiscydozie. Nigdy jednak decyzji o suplementacji nie powinien podejmować pacjent. Dawka witaminy E powinna być skonsultowana ze specjalistą.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"