Przez 8 miesięcy był na diecie karniwora. Taki był skutek
Prasa naukowa opisała przypadek 40-letniego mężczyzny, który stosował dietę opartą wyłącznie na produktach odzwierzęcych. W wyniku skrajnego sposobu żywienia szybko doszło do powikłań.
W tym artykule:
Przez 8 miesięcy jadł tylko tłuszcze zwierzęce
Historię 40-latka na diecie karniwora (tzw. diecie mięsożercy) opisano na łamach "Jama Network". Przypadek przywołał także dietetyk mgr Maciej Malinowski, działający w mediach społecznościowych jako @elastyczna_dieta.
- Mężczyzna przez 8 miesięcy był na diecie karniwora. Jadł głównie ser, masło i wołowinę. Na początku czuł się świetnie. Schudł, miał więcej energii i lepszą koncentrację, ale w ostatnim czasie na jego dłoniach, łokciach oraz podeszwach stóp pojawiła się żółta wysypka - opisał dietetyk na filmiku opublikowanym na Instagramie.
Po zauważeniu specyficznych objawów, 40-letni mężczyzna zgłosił się do lekarza, który zdiagnozował ksantomatozę wynikającą ze zbyt wysokiego poziomu cholesterolu odkładającego się następnie w wyraźnie widoczne pod skórą żółtawe złogi. Choć początkowo pacjent raportował poprawę samopoczucia, większą jasność umysłu i utratę masy ciała, spożywanie takich ilości tłuszczów zwierzęcych doprowadziło do skrajnej hipercholesterolemii.
Ile zrobisz pompek? Prosty test pozwala określić ryzyko chorób serca
Jak wskazuje opis przypadku opublikowany w "Jama Network", "poziom cholesterolu u pacjenta przekroczył 1000 mg/dl i był znacznie wyższy niż jego wyjściowy poziom 210 do 300 mg/dl".
Hipercholesterolemia – wielkie zagrożenie dla zdrowia
Hipercholesterolemia przyczynia się przede wszystkim do zwiększonego ryzyka powikłań sercowo-naczyniowych, a więc do miażdżycowych zmian w tętnicach wieńcowych (doprowadzających do choroby niedokrwiennej i zawału serca), a także szyjnych (doprowadzających do udaru mózgu), kończyn dolnych (doprowadzających do niedokrwienia kończyn dolnych, a nawet amputacji).
W procesie leczenia, obejmującym zarówno działania farmakologiczne, jak i dietoterapię, głównym celem jest szybkie zmniejszenie wskaźnika cholesterolu LDL, a więc tzw. złego cholesterolu.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródła
- Jama Network
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.