Przyjmowanie leków a posiłki

Podczas leczenia ważne jest nie tylko, aby pamiętać o przyjmowaniu tabletek. Istotne jest również to, co jemy i pijemy przed i po przyjęciu leku. To, co spożywamy ma bowiem ogromny wpływ na wchłanianie się substancji aktywnej farmaceutyku...

spis treści

1. Przyjmowanie leków na pusty żołądek

Niektóre leki bierze się po jedzeniu, a inne na pusty żołądek. Jeśli jesteśmy na czczo i przyjmiemy leki drażniące ściany żołądka, to możemy nabawić się problemów z przewodem pokarmowym. Mogą temu zapobiec tabletki powlekane, które są bezpieczne dla przewodu pokarmowego i rozpuszczają się dopiero w jelitach. Po jedzeniu przyjmuje się między innymi: kwas acetylosalicylowy, hydrokortyzon, ibuprofen oraz preparaty zawierające żelazo. Na czczo należy brać leki trudnowchłanialne, które mogą mieć problemy z przedostaniem się do krwiobiegu w sytuacji, gdy w żołądku i jelitach znajduje się pokarm. Należą do nich: ampicylina, oksacylina, penicylina V oraz tetracykliny.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Dlaczego warto robić screening?"

2. Popijanie leków

Z napojów zawierających kofeinę należy zrezygnować podczas przyjmowania środków uspokajających. W tym przypadku wskazana jest ziołowa herbata, sok lub woda mineralna. Przy leczeniu antybiotykami z grupy tetracyklin niewskazane jest picie mleka po przyjęciu tabletki, gdyż osłabia to jej działanie. Wszystkie zaś leki najlepiej jest popijać niegazowaną wodą mineralną, o ile lekarz nie zaleci czegoś innego.

3. Produkty żywieniowe niezalecane podczas przyjmowania leków

Podobnie jak niektóre napoje, pewne produkty żywieniowe mogą również ograniczać działanie leku. Antydepresantów nie należy przyjmować razem z produktami wysokobiałkowymi, czyli np. z żółtym serem, salami, jogurtem, fasolą, drożdżami i solonymi śledziami, w przeciwnym razie grozi nam wzrost ciśnienia tętniczego. Grejpfruty powinno się wyeliminować z diety, gdy leczymy się przy pomocy farmaceutyków rozszerzających naczynia wieńcowe. Z kolei przy lekach przeciwzakrzepowych warto unikać produktów bogatych w witaminę K (np. szparagów, szpinaku, wątróbki, brukselki, grochu, fasoli).

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy