Rabarbar lekiem na raka?

Charakterystyczny kwaśno-cierpki smak rabarbaru ma swoich zwolenników i zagorzałych przeciwników. Z czerwonozielonych łodyg przygotowuje się dżemy, kompoty i ciasta, ale naukowcy znaleźli nowy sposób na wykorzystanie tej rośliny. Czy rabarbar może być skutecznym lekiem na raka?

Dieta vs rak – poznaj produkty, które są sprzymierzeńcami w walce z nowotworem

Czy wiesz, że istnieją produkty, które w naturalny sposób chronią przed nowotworami? Większość z nich jest łatwo dostępna w ciągu całego roku. Dowiedz...

Rabarbarem w nowotwór

Pomarańczowy barwnik znajdujący się w rabarbarze (a także w porostach) o nazwie parietyna hamuje wzrost komórek nowotworowych, a nawet je niszczy. Takie informacje podali naukowcy z Instytutu Onkologii w Emory University w Stanach Zjednoczonych. Wyniki badań zostały opublikowane w dzienniku „Nature Cell Biology”.

Zobacz film: "Choroby serca najczęstszą przyczyną zgonów Polaków"

Podczas testów w laboratorium użyto skoncentrowanej parietyny, by sprawdzić, jak zadziała na białaczkę. Okazało się, że w ciągu dwóch dni połowa komórek nowotworowych została zniszczona.

Zachęceni efektami naukowcy kontynuowali badania. Wszczepili myszom ludzkie nowotwory i ponownie wykorzystali barwnik z rabarbaru, który wyraźnie zmniejszył guzy u zwierząt. Dobre rezultaty osiągnięto w przypadku nowotworów szyi i głowy. Parietyna okazała się bardzo skuteczna, a przy tym bezpieczna – nie uszkadzała zdrowych komórek.

Szansa na lek?

Czy rzeczywiście lek z rabarbaru może się okazać receptą dla milionów chorych na raka? Eksperci zalecają ostrożność. Wyniki badania są pozytywne, ale należy pamiętać, że były to próby laboratoryjne, a eksperymenty przeprowadzono na myszach. To dopiero pierwszy etap badań, które zajmą co najmniej kilka lat. A i tak nie ma pewności, że efekty będą tak dobre, by rzeczywiście mówić o stworzeniu leku.

Czy jedzenie dużych ilości rabarbaru to dobry pomysł na terapię antynowotworową? Zdecydowanie nie, ponieważ ilość barwnika w świeżych łodygach jest niewystarczająca. Poza tym podczas testów użyto silnie skoncentrowanej parietyny, która w takiej formie nie występuje naturalnie w tym warzywie.

Pamiętajmy również o tym, że z jeszcze jednego powodu nie należy jeść zbyt często rabarbaru. Liście i łodygi zawierają kwas szczawiowy, który zaburza przyswajanie magnezu i wapnia. Dodatkowo duże ilości tej substancji są przyczyną powstawania kamieni nerkowych.

Chociaż wyniki badań amerykańskich naukowców są ciekawe, to za wcześnie, aby mówić o rewolucji w medycynie. Wiele substancji w pierwszych próbach wykazuje silne działanie antynowotworowe, co nie zawsze przekłada się na skuteczność wśród ludzi.

Komentarze (42)
~jejek-99
~jejek-99 ponad rok temu

jak to jest ze ludzie za dawnych czasów jedli to na co im pieniądze pozawalały i dożywają 95 lat, albo więcej mówi się że to ludzie starej daty, ano powiem inna była selekcja naturalna nie skażone jedzenie którego zawsze było brak, jak ktoś to przeżył, no to najlepsze geny w sobie miał a nie jakieś tam z próbówki czy wcześniaki, sami tworzymy sobie choroby teraz to się nazywa choroba cywilizacyjna np. alergia

Odpowiedz
~VIKI33
~VIKI33 ponad rok temu

Teraz odkrywają nagle drogocenne właściwości naszych rodzimych owoców warzyw kasz itd... a dawniej jak było jedlismy to co ziemia nasza dała mięso ze swojego chowu, mleko od krowy (nie z biedronki:)) sery masła na kolacje często kluski razowe na mleko, chleb ze smietana i cukrem, kasza jaglana, jęczmienna, swoje owoce soki itd w domu był w każdym pokoju 1 piecyk gazowy gdzie na noc był wyłączany bo oszczędności rano pewnie max 14 st. bo zimy były po - 20 i co i jak wtedy narzekalismy że zimno ze slodyczy niema ile bysmy chcieli tak teraz za to rodzicom dziekuję bo niska temp sprawiła że nie chorujemy nigdy u nas grypy nie było zapaleń płuc, oskrzeli itd mamy odpowiednia wagę itd a teraz nagle odkrycia wielkie i odnosnie tez ogrzewania że organizm przyzwyczajony do nizszej temp jest bardziej odporny to w naszym przypadku sie potwierdza

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Onkologia
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Onkologia
Onkologia

Owoc grawioli - panaceum na nowotwory

Owoc grawioli - panaceum na nowotwory

Choroby XXI wieku Nowotwory to choroba cywilizacyjna XXI wieku. Mimo ogromnego postępu medycyny zbierają żniwo wśród populacji państw wysoko rozwiniętych. Chociaż większość z nas jest świadoma przyczyn rozwoju raka, to niektóre z nich są nie do uniknięcia....

Onkologia

Wczesne symptomy raka - nie ignoruj ich

Wczesne symptomy raka - nie ignoruj ich

Śmiertelne zagrożenie Choroba, który budzi strach u większości z nas. Okazuje się, że wiele wczesnych objawów nowotworów łatwo pomylić z symptomami innych dolegliwości lub zwyczajnie zbagatelizować. Zdiagnozowanie raka w początkowym stadium daje szansę...

Onkologia

Objawy nowotworów. Dolegliwości, które najczęściej ignorujesz

Objawy nowotworów. Dolegliwości, które najczęściej ignorujesz

Objawy, które bagatelizujesz Chrypka, utrata wagi, przewlekłe zaparcia, biegunki to objawy, które są często przez nas bagatelizowane, a mogą sugerować rozwój chorób nowotworowych. Dziwne, nawracające dolegliwości powinny skłonić do szybkiej wizyty u...

Onkologia

Guzy miednicy mniejszej (WIDEO)

Guzy miednicy mniejszej (WIDEO) Odtwórz wideo

Guzy miednicy mniejszej to na przykład guzy i mięśniaki macicy, torbiele okołojajowodowe czy guzy jajników. Mogą to być guzy nowotworowe lub torbiele czynnościowe. O guzach, które powodują silne bóle brzucha opowiada prof. dr hab. Paweł Kamiński, ginekolog...

Onkologia

Onkolog bez skierowania (WIDEO)

Onkolog bez skierowania (WIDEO) Odtwórz wideo

Lekarz pierwszego kontaktu nie zawsze jest w stanie pomóc, jeśli objawy pacjenta sugerują nowotwór. Do onkologa w Polsce można oczywiście iść bez skierowania, tak jak do lekarzy specjalistów takich jak dermatolog, wenerolog czy ginekolog. Wizyta u lekarza...

Onkologia

Symptomy raka, które kobiety często bagatelizują

Symptomy raka, które kobiety często bagatelizują

Objawy, których nie dostrzegamy Rozpoznanie nowotworu nie jest łatwą sprawą. Potwierdzenie tej poważnej choroby można uzyskać tylko na podstawie profesjonalnych badań, jednak pierwsze objawy pojawiają się zazwyczaj dużo wcześniej. Niestety - często je...

Onkologia

Kurkumina w leczeniu nowotworów głowy i szyi

Naukowcy z Uniwersytetu Michigan odkryli, iż związek chemiczny pozyskiwany z kurkuminy pomaga zwalczać chemiooporność nowotworów głowy i szyi, która jest główną przyczyną nieskuteczności leczenia raka... Działanie pochodnej kurkuminy Oporność komórek...

Onkologia

Nanocząsteczki w leczeniu guzów

... Nanotechnologie w onkologii Wielu naukowców wykorzystuje nanotechnologie w badaniach nad leczeniem nowotworów. Najczęściej stosowana strategia polega