Rabarbar lekiem na raka?

Charakterystyczny kwaśno-cierpki smak rabarbaru ma swoich zwolenników i zagorzałych przeciwników. Z czerwonozielonych łodyg przygotowuje się dżemy, kompoty i ciasta, ale naukowcy znaleźli nowy sposób na wykorzystanie tej rośliny. Czy rabarbar może być skutecznym lekiem na raka?

Dieta vs rak – poznaj produkty, które są sprzymierzeńcami w walce z nowotworem
Dieta vs rak – poznaj produkty, które są sprzymierzeńcami w walce z nowotworem [7 zdjęć]

Czy wiesz, że istnieją produkty, które w naturalny sposób chronią przed nowotworami? Większość z nich...

zobacz galerię

1. Rabarbarem w nowotwór

Pomarańczowy barwnik znajdujący się w rabarbarze (a także w porostach) o nazwie parietyna hamuje wzrost komórek nowotworowych, a nawet je niszczy. Takie informacje podali naukowcy z Instytutu Onkologii w Emory University w Stanach Zjednoczonych. Wyniki badań zostały opublikowane w dzienniku „Nature Cell Biology”.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Dlaczego warto robić screening?"

Podczas testów w laboratorium użyto skoncentrowanej parietyny, by sprawdzić, jak zadziała na białaczkę. Okazało się, że w ciągu dwóch dni połowa komórek nowotworowych została zniszczona.

Zachęceni efektami naukowcy kontynuowali badania. Wszczepili myszom ludzkie nowotwory i ponownie wykorzystali barwnik z rabarbaru, który wyraźnie zmniejszył guzy u zwierząt. Dobre rezultaty osiągnięto w przypadku nowotworów szyi i głowy. Parietyna okazała się bardzo skuteczna, a przy tym bezpieczna – nie uszkadzała zdrowych komórek.

2. Szansa na lek?

Czy rzeczywiście lek z rabarbaru może się okazać receptą dla milionów chorych na raka? Eksperci zalecają ostrożność. Wyniki badania są pozytywne, ale należy pamiętać, że były to próby laboratoryjne, a eksperymenty przeprowadzono na myszach. To dopiero pierwszy etap badań, które zajmą co najmniej kilka lat. A i tak nie ma pewności, że efekty będą tak dobre, by rzeczywiście mówić o stworzeniu leku.

Czy jedzenie dużych ilości rabarbaru to dobry pomysł na terapię antynowotworową? Zdecydowanie nie, ponieważ ilość barwnika w świeżych łodygach jest niewystarczająca. Poza tym podczas testów użyto silnie skoncentrowanej parietyny, która w takiej formie nie występuje naturalnie w tym warzywie.

Pamiętajmy również o tym, że z jeszcze jednego powodu nie należy jeść zbyt często rabarbaru. Liście i łodygi zawierają kwas szczawiowy, który zaburza przyswajanie magnezu i wapnia. Dodatkowo duże ilości tej substancji są przyczyną powstawania kamieni nerkowych.

Chociaż wyniki badań amerykańskich naukowców są ciekawe, to za wcześnie, aby mówić o rewolucji w medycynie. Wiele substancji w pierwszych próbach wykazuje silne działanie antynowotworowe, co nie zawsze przekłada się na skuteczność wśród ludzi.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!