Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Monika Konieczna

Rabarbar lekiem na raka?

Avatar placeholder
09.06.2021 14:21
Rabarbar lekiem na raka?
Rabarbar lekiem na raka? (Zdjęcie rabarbaru / Shutterstock)

Charakterystyczny kwaśno-cierpki smak rabarbaru ma swoich zwolenników i zagorzałych przeciwników. Z czerwonozielonych łodyg przygotowuje się dżemy, kompoty i ciasta, ale naukowcy znaleźli nowy sposób na wykorzystanie tej rośliny. Czy rabarbar może być skutecznym lekiem na raka?

spis treści

1. Rabarbarem w nowotwór

Pomarańczowy barwnik znajdujący się w rabarbarze (a także w porostach) o nazwie parietyna hamuje wzrost komórek nowotworowych, a nawet je niszczy. Takie informacje podali naukowcy z Instytutu Onkologii w Emory University w Stanach Zjednoczonych. Wyniki badań zostały opublikowane w dzienniku "Nature Cell Biology".

Podczas testów w laboratorium użyto skoncentrowanej parietyny, by sprawdzić, jak zadziała na białaczkę. Okazało się, że w ciągu dwóch dni połowa komórek nowotworowych została zniszczona.

Zobacz film: "Czy rak boi się noża?"

Zachęceni efektami naukowcy kontynuowali badania. Wszczepili myszom ludzkie nowotwory i ponownie wykorzystali barwnik z rabarbaru, który wyraźnie zmniejszył guzy u zwierząt. Dobre rezultaty osiągnięto w przypadku nowotworów szyi i głowy. Parietyna okazała się bardzo skuteczna, a przy tym bezpieczna – nie uszkadzała zdrowych komórek.

2. Szansa na lek?

Czy rzeczywiście lek z rabarbaru może się okazać receptą dla milionów chorych na raka? Eksperci zalecają ostrożność. Wyniki badania są pozytywne, ale należy pamiętać, że były to próby laboratoryjne, a eksperymenty przeprowadzono na myszach. To dopiero pierwszy etap badań, które zajmą co najmniej kilka lat. A i tak nie ma pewności, że efekty będą tak dobre, by rzeczywiście mówić o stworzeniu leku.

Czy jedzenie dużych ilości rabarbaru to dobry pomysł na terapię antynowotworową? Zdecydowanie nie, ponieważ ilość barwnika w świeżych łodygach jest niewystarczająca. Poza tym podczas testów użyto silnie skoncentrowanej parietyny, która w takiej formie nie występuje naturalnie w tym warzywie.

Pamiętajmy również o tym, że z jeszcze jednego powodu nie należy jeść zbyt często rabarbaru. Liście i łodygi zawierają kwas szczawiowy, który zaburza przyswajanie magnezu i wapnia. Dodatkowo duże ilości tej substancji są przyczyną powstawania kamieni nerkowych.

Chociaż wyniki badań amerykańskich naukowców są ciekawe, to za wcześnie, aby mówić o rewolucji w medycynie. Wiele substancji w pierwszych próbach wykazuje silne działanie antynowotworowe, co nie zawsze przekłada się na skuteczność wśród ludzi.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze