Rak, który daje mylne objawy. Jeden z nich pojawia się podczas jedzenia
Rak przełyku może długo nie dawać objawów, a pierwsze symptomy łatwo pomylić z innymi dolegliwościami. To sprawia, że nowotwór jest często diagnozowany już w zaawansowanym stadium.
1. Podstępna choroba
Według Cancer Research UK, brytyjskiej organizacji, która wspiera badania nad chorobami nowotworowymi i zwiększa świadomość na ich temat, jest wiele objawów raka przełyku, ale mogą być one trudne do wykrycia.
Dlatego w wielu przypadkach nowotwór jest rozpoznawany już w zaawansowanym stadium.
Nowotwór przez długi czas może nie dawać żadnych objawów. Chory może też je pomylić z mniej poważnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.
Mogą to być między innymi: problemy z połykaniem, zgaga lub refluks żołądkowy, * objawy niestrawności.
O rozwijającej się chorobie nowotworowej mogą też świadczyć: bóle zamostkowe po spożyciu pokarmu, nudności i wymioty, spadek masy ciała, nieprzyjemny zapach z ust, * krwotok, odkrztuszanie krwistą treścią.
Eksperci zwracają uwagę, że rak przełyku jest diagnozowany przeważnie u osób powyżej 60. roku życia, choć nie jest to reguła.
2. Niepokojąca chrypka przy jedzeniu
Cancer Research UK radzi, aby zgłosić się do lekarza w przypadku trudności z połykaniem lub zaobserwowania nietypowych i nieustępujących symptomów. Eksperci zwracają też uwagę na cofanie się jedzenia tuż po połknięciu. Na początku pojawia się to przy pokarmach stałych, a z czasem również przy napojach.
Kaszel, który nie ustępuje lub pojawia się podczas jedzenia, również może być spowodowany rakiem przełyku.
Głos może stać się chrapliwy - ostrzegają brytyjscy eksperci. Zastrzegają jednocześnie, że może to być także objaw innych dolegliwości.
Wskazują też na czarny stolec, który może oznaczać krwawienie z górnego odcinka przewodu pokarmowego.
3. Palenie i picie sprzyjają rakowi
Rak przełyku to ósmy najczęściej występujący nowotwór na świecie. W Polsce każdego roku diagnozuje się go u blisko 1,5 tysiąca osób. Częściej chorują mężczyźni, niemal wyłącznie po 40. roku życia.
Według Gut UK, brytyjskiej organizacji zajmującej się badaniami nad zaburzeniami trawienia, istotne czynniki ryzyka w przypadku raka przełyku to palenie papierosów i picie alkoholu, zwłaszcza wysokoprocentowego. Szczególnie niebezpieczne jest połączenie tych dwóch czynników.
Bardziej narażone mogą być także osoby, które piją bardzo gorące napoje i używają ostrych przypraw. Zachorowaniu sprzyja też nadwaga i otyłość.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.