Regularnie jedli jajka. Ryzyko groźnej choroby spadło aż o 47 proc.
Alzheimer to najczęstsza postać demencji, która dotyka milionów osób na całym świecie i wciąż pozostaje chorobą bez skutecznego leczenia. Naukowcy coraz częściej skupiają się więc na profilaktyce, w tym na roli diety w ochronie mózgu. Właśnie odkryli ogromną rolę jajek w ochronie mózgu.
Jajka wzmacniają mózg
Nowe badania opublikowane w "The Journal of Nutrition" wskazują, że regularne spożywanie jajek może znacząco wspierać zdrowie mózgu i obniżać ryzyko choroby Alzheimera.
Analiza przeprowadzona na grupie 1024 osób w wieku średnio ponad 81 lat wykazała, że osoby jedzące przynajmniej jedno jajko tygodniowo miały o 47 proc. mniejsze ryzyko rozwoju tej choroby w porównaniu z tymi, które jadły jajka rzadziej niż raz w miesiącu.
Naukowcy, analizując także mózgi 578 uczestników po śmierci, stwierdzili, że osoby regularnie sięgające po jajka miały mniejsze nagromadzenie toksycznych białek w mózgu powiązanych z patologią alzheimera.
Witamina B4. Skutki niedoboru choliny
Jak podkreślają autorzy, to prawdopodobnie efekt obecności choliny i kwasów omega-3 w jajkach - dwóch składników, które wspólnie wykazują działanie neuroprotekcyjne.
- Około 39–40 proc. ochronnego działania wynika z wyższej podaży choliny w diecie. Żółtka jaj zawierają również kwasy omega-3, które mają udokumentowane właściwości wspierające funkcjonowanie układu nerwowego - wyjaśnia Christopher U. Missling, prezes Anavex Life Sciences.
Nie tylko jajka
Cholina, uznawana za kluczowy składnik w diecie wspierającej mózg, jest prekursorem acetylocholiny - neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za pamięć i procesy uczenia się. Bierze także udział w utrzymaniu integralności błon komórkowych i reguluje ekspresję genów związanych z funkcjami poznawczymi.
Co istotne, organizm nie jest w stanie syntetyzować jej w wystarczającej ilości, dlatego konieczne jest jej dostarczanie z pożywieniem, a jajka są jej najbogatszym źródłem.
Dietetyk Maddie Gallivan zwraca uwagę, że nawet niezależnie od wpływu na ryzyko choroby Alzheimera, jajka są cennym elementem diety osób starszych: - To łatwo dostępny produkt o miękkiej strukturze, bogaty w białko i mikroelementy, który może ułatwiać codzienną dietę seniorów.
Naukowcy przypominają jednocześnie, że to nie pojedynczy produkt, ale cała dieta odgrywa kluczową rolę w profilaktyce demencji. Dieta bogata w pełnowartościowe produkty, w tym warzywa, owoce, pełne ziarna, zdrowe tłuszcze i białko, w połączeniu z aktywnością fizyczną i zdrowym stylem życia daje największe szanse na zachowanie sprawności umysłowej w starszym wieku.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- The Journal of Nutrition
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.