Rodzaje diety w kamicy nerkowej
Kamica nerkowa to częste schorzenie układu moczowego, polegające na tworzeniu się nierozpuszczalnych złogów (tzw. kamieni). Choroba może być wynikiem skłonności dziedzicznych, wad układu moczowego, ale także nieodpowiedniego sposobu odżywiania. Jak powinna wyglądać dieta w różnych rodzajach kamicy nerkowej?
1. Ogólne założenia diety przy kamicy nerkowej
Dieta powinna być dopasowana do rodzaju kamicy (cystynowa, fosforanowa, szczawianowa, moczanowa), jednak w przypadku tego schorzenia istnieje kilka zasad, których powinni przestrzegać wszyscy chorzy. Przede wszystkim należy zwiększyć ilość przyjmowanych płynów. Trzeba również ograniczyć ilość białka i soli w pożywieniu. Dbając o kondycję nerek, warto też wyeliminować z codziennego menu gotowe produkty, ponieważ sztuczne substancje i konserwanty niekorzystnie wpływają na ich pracę.
Dowiedz się więcej
2. Płyny przy kamicy nerkowej
Zmagasz się z kamicą nerkową? Musisz dużo pić – ponad 2 litry płynów dziennie. Podstawą powinna być woda, ale warto również sięgać po słabą herbatę oraz ziołowe napary (np. z melisy). Świetnym produktem jest sok z brzozy, który reguluje pracę nerek, zapobiega tworzeniu się kamieni, a także wypłukuje złogi z dróg moczowych. Chorzy powinni pamiętać, by zawsze przed pójściem spać wypić szklankę wody, aby rozcieńczyć mocz.
3. Dieta przy kamicy cystynowej
Kamica cystynowa jest skutkiem nadmiaru aminokwasów w moczu. Osoby cierpiące na ten rodzaj schorzenia powinny ograniczyć ilość spożywanego białka. Zalecana dawka to 1 g białka na każdy kilogram masy ciała w ciągu doby, czyli osoba o wadze 70 kg nie powinna jeść więcej niż 70 g tego składnika dziennie. Dieta przy kamicy cystynowej powinna być bogata w produkty mleczne i warzywa, a przy tym zawierać mało mięsa.
4. Dieta przy kamicy fosforanowej
Zasadowy odczyn moczu sprzyja powstawaniu kamicy fosforanowej. Dieta powinna więc być bogata w produkty o właściwościach kwasowych, takich jak mięso, ryby, wędliny, pieczywo pełnoziarniste. Chorzy muszą unikać szpinaku, szczawiu, rabarbaru, kawy, mocnej herbaty, czekolady, kakao, ostrych przypraw oraz gotowych produktów (zwłaszcza z glutaminianem sodu). Warto również ograniczyć spożywanie mleka, nabiału, jaj oraz owoców.
5. Dieta przy kamicy moczanowej
Kamica moczanowa powstaje, gdy mocz ma zbyt kwaśny odczyn. Z tego powodu dieta przy kamicy moczanowej powinna obfitować w warzywa, owoce oraz produkty mleczne. W ograniczonych ilościach można jeść ryby, drób, produkty zbożowe. Unikajmy mięsa i wywarów z niego, podrobów, mocnej herbaty, kawy, roślin strączkowych, grzybów, a także sardynek, szprotek i śledzi.
6. Dieta przy kamicy szczawianowej
Co jeść, chorując na kamicę szczawianową? Najlepsze dla osób z tych schorzeniem są produkty pełnoziarniste (pieczywo, kasze, płatki owsiane), a także owoce i warzywa. W małych ilościach można jeść mięso, ryby, mleko i jego przetwory oraz jajka. Czego bezwzględnie unikać? Kiszonek, szczawiu, szpinaku, rabarbaru, boćwiny, czekolady, mocnej herbaty, kawy, a także ostrych przypraw. Przy kamicy szczawianowej należy wykluczyć gotowe produkty, ponieważ zawierają zwykle glutaminian sodu, duże ilości soli oraz konserwanty.
Dolegliwości związane z kamicą nerkową można zredukować, stosując odpowiednią dietę. Poza zaleceniami dotyczącymi produktów spożywczych, najważniejsze jest przyjmowanie dużych ilości płynów. Dzięki nim układ moczowy będzie lepiej funkcjonował, a my nie będziemy się skarżyć na ból czy ucisk pęcherza.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.