Polacy spożywają na potęgę. "Zwiększają stan zapalny" [WIDEO]

Co wpływa na stan zapalny jelit?Co wpływa na stan zapalny jelit?
Źródło zdjęć: © Getty Images / wp.pl
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

Dr Damian Parol, dietetyk i psychodietetyk, był gościem Kuby Jankowskiego w programie Balans. Ekspert opowiedział, które produkty spożywcze mają wpływ na nasz mikrobiom oraz rozwój stanu zapalnego w jelitach.

- Z jednej strony są to rzeczy, które jemy, a z drugiej te, których unikamy. Są składniki takie jak błonnik, który zmniejsza stan zapalny i ryzyko depresji - wyjaśnia dr Damian Parol.

Najwięcej błonnika zawierają nasiona chia, siemię lniane, otręby pszenne, a także rośliny strączkowe, takie jak fasola biała i soczewica. Wśród owoców wyróżniają się suszone figi, maliny oraz awokado.

Jakie produkty wpływają na stan zapalny? Dr Parol odpowiada

- Ponado kwasy omega-3 z jednej strony mogą wpływać na funkcjonowanie mózgu, ale wiemy też, że modelują stan zapalny na poziomie jelit. Polifeonole, które możemy znaleźć w jagodach, gorzkiej czekoladzie, kakao, również korzystnie wpływają na ten stan - mówi ekspert.

- Ale są też składniki, które mogą ten stan zapalny zwiększać. Tu generalnie chodzi o żywność przetworzoną, w tym szczególnie nasycone kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe typu trans oraz sól - dodaje dr Parol.

Wśród produktów, które Polacy chętnie spożywają, a wpływają negatywnie na zdrowie jelit, ekspert wymienia fast foody (frytki, parówki, kabanosy, wędliny) i słodycze.

Na co jeszcze powinniśmy zwrócić uwagę, by ochronić jelita przed stanem zapalnym? Obejrzyj WIDEO

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu