Polacy spożywają na potęgę. "Zwiększają stan zapalny" [WIDEO]
Dr Damian Parol, dietetyk i psychodietetyk, był gościem Kuby Jankowskiego w programie Balans. Ekspert opowiedział, które produkty spożywcze mają wpływ na nasz mikrobiom oraz rozwój stanu zapalnego w jelitach.
- Z jednej strony są to rzeczy, które jemy, a z drugiej te, których unikamy. Są składniki takie jak błonnik, który zmniejsza stan zapalny i ryzyko depresji - wyjaśnia dr Damian Parol.
Najwięcej błonnika zawierają nasiona chia, siemię lniane, otręby pszenne, a także rośliny strączkowe, takie jak fasola biała i soczewica. Wśród owoców wyróżniają się suszone figi, maliny oraz awokado.
Jakie produkty wpływają na stan zapalny? Dr Parol odpowiada
- Ponado kwasy omega-3 z jednej strony mogą wpływać na funkcjonowanie mózgu, ale wiemy też, że modelują stan zapalny na poziomie jelit. Polifeonole, które możemy znaleźć w jagodach, gorzkiej czekoladzie, kakao, również korzystnie wpływają na ten stan - mówi ekspert.
- Ale są też składniki, które mogą ten stan zapalny zwiększać. Tu generalnie chodzi o żywność przetworzoną, w tym szczególnie nasycone kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe typu trans oraz sól - dodaje dr Parol.
Wśród produktów, które Polacy chętnie spożywają, a wpływają negatywnie na zdrowie jelit, ekspert wymienia fast foody (frytki, parówki, kabanosy, wędliny) i słodycze.
Na co jeszcze powinniśmy zwrócić uwagę, by ochronić jelita przed stanem zapalnym? Obejrzyj WIDEO
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.