Rzadko suplementowana. Kluczowa witamina wspiera ochronę przed demencją
Choć kojarzy się przede wszystkim z krzepnięciem krwi, działanie witaminy K jest znacznie szersze. Wpływa na kości, układ nerwowy i zmniejsza ryzyko chorób serca. Warto więc o niej pamiętać, zwłaszcza że można ją znaleźć w wielu popularnych produktach.
W tym artykule:
Na nerwy i serce
Witamina K zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi, ale na tym jej rola się nie kończy. Jest niezwykle istotna również dla kości, bo transportuje do nich wapń. Jak podaje serwis eatingwell.com, witamina K poprawia gęstość mineralną kości i zmniejsza ryzyko złamań czy pęknięć.
Witamina K ma również pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy. Zapobiega odkładaniu się wapnia w tętnicach, chroniąc je przed sztywnieniem i zapewniając swobodny przepływ krwi. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko wystąpienia chorób serca i nadciśnienia.
Dodatkowo redukuje stres oksydacyjny i stany zapalne oraz wspiera produkcję tłuszczów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, co może chronić przed demencją i chorobą Alzheimera.
Korzystny wpływ witaminy K dotyczy także gospodarki węglowodanowej. Chodzi o wpływ na trzustkę - regulowanie wydzielania insuliny, co jest istotne dla utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Kluczowa witamina na wyciągnięcie ręki
Bogatym źródłem witaminy K są zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, brokuły, brukselka, kapusta czy natka pietruszki.
Występuje ona również w:
olejach roślinnych,
mięsie,
niektórych gatunkach serów,
fermentowanych produktach mlecznych,
jajach.
Mimo że bez problemu można ją dostarczać z dietą, w niektórych przypadkach wskazana jest suplementacja. Dotyczy to noworodków, osób z chorobami wątroby, zespołem złego wchłaniania oraz pacjentów przyjmujących antybiotyki lub leki przeciwzakrzepowe.
Dietetyczka Amy Davis, cytowana przez serwis eatingwell.com zwraca uwagę, że witaminę K najlepiej wtedy suplementować w formie MK-7, która najlepiej się wchłania.
Warto jednak pamiętać, że nadmierne spożycie witaminy K, zwłaszcza w formie syntetycznej, może być szkodliwe. Zalecana dzienna dawka dla dorosłych mężczyzn to 120 μg, a dla kobiet 90 μg.
Przekroczenie zalecanych dawek może negatywnie wpłynąć na funkcjonowanie wątroby, a u noworodków prowadzić do niedokrwistości hemolitycznej, żółtaczki i hiperbilirubinemii.
Źródła
- eatingwell.com
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.