Trwa ładowanie...

Są w kosmetykach i pudełkach na pizzę. KE: Stwarza niedopuszczalne ryzyko dla zdrowia ludzi

 Karolina Rozmus
19.09.2024 17:03
"Wieczne chemikalia" wykorzystywane są do produkcji opakowań na żywność
"Wieczne chemikalia" wykorzystywane są do produkcji opakowań na żywność (Arch. prywatne)

Substancje zwane wiecznymi chemikaliami od dawna stanowią przedmiot dyskusji. Mówi się o ich szkodliwym wpływie na organizm ludzki i są na to dowody naukowe. Komisja Europejska właśnie podjęła decyzję o ograniczeniu stosowania niektórych z PFAS w celu "ochrony zdrowia ludzi i środowiska".

spis treści

1. Komisja Europejska zadecydowała

PFAS (ang. per- and polyfluoroalkyl substances), substancje per- i polifluoroalkilowe, obejmują aż 4700 związków chemicznych. Stosuje się je od lat 50 XX wieku w różnych gałęziach przemysłu. Dziś wchodzą w skład wielu farb, klejów, detergentów, izolacji przewodów elektrycznych. Znajdziemy je w powłokach nieprzywierających patelni i garnków, kosmetykach, a nawet opakowaniach do przechowywania żywności.

Badania jednak sugerują, że niektóre z tych związków w sposób negatywny oddziałują na zdrowie ludzkie oraz szkodzą środowisku. W najnowszym, opublikowanym 19 września komunikacie, Komisja Europejska poinformowała, że "ich stosowanie w niektórych produktach stwarza niedopuszczalne ryzyko dla zdrowia ludzi i środowiska".

Zobacz film: "Niebezpieczne dodatki do sałatki. Kuszące, lecz trujące"

Na mocy rozporządzenia REACH KE podjęła decyzję o ograniczeniu stosowania dwóch podgrup PFAS - kwasu undekafluoroheksanowego (PFHxA) i substancji pokrewnych PFHxA.

PFAS wykorzystywane są do produkcji opakowań na żywność
PFAS wykorzystywane są do produkcji opakowań na żywność (Getty Images)

Ograniczenie to zakaże sprzedaży i stosowania PFHxA w:

  • tekstyliach konsumenckich, takich jak kurtki przeciwdeszczowe,

  • opakowaniach żywności, takich jak pudełka na pizzę,

  • piankach hydroizolacyjnych,

  • kosmetykach, takich jak produkty do pielęgnacji skóry,

  • w niektórych zastosowaniach pianki gaśniczej, takich jak szkolenia i testy.

2. PFAS uszkadzają wątrobę i mogą powodować raka

Zakrojone na szeroką skalę badania PFAS, głównie na zwierzętach, dowiodły, że związki te niosą szereg zagrożeń dla zdrowia, a nawet życia ludzkiego. Wpływają negatywnie na pracę tarczycy i płodność, zaburzając gospodarkę hormonalną. Niektóre badania wykazały również, że "wieczne chemikalia" sprzyjają odkładaniu się cholesterolu, a tym samym wpływają negatywnie na wątrobę. U osób narażonych na działanie PFAS zaobserwowano zwiększenie masy wątroby, stan zapalny i podwyższony poziom aminotransferazy alaninowej (ALT) w osoczu.

Naukowcy odkryli też powiązania między PFAS a niektórymi typami nowotworów, m.in. rakiem jądra czy nerki. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) zaliczyła dwa związki - kwas perfluorooktanowy (PFOA) i kwas perfluorooktanosulfonowy (PFOS) do odpowiednio: rakotwórczych lub potencjalnie rakotwórczych substancji.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze